Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem z CO stara instalacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

to mój pierwszy post na tym forum, no i nie będę ukrywał, że jestem początkujący w tematyce grzewczej.

Mieszkam w domku szeregowym 160m2, ogrzewanym piecem Heitz EKO2 24kW na ekogroszek. Temperatura pracy pieca to 65degC.

Po wiosenno/letniej przerwie uruchomiłem piec na zimę.

Zauważyłem, że pewien problem w systemie CO.

Kiedy mam ustawione na sterowniku włączone ogrzewanie CO (mogę sobie ustawić program kiedy w ciągu dnia grzejniki mają grzać - wtedy uruchamia się pompa za zaworem 3 drogowym) temperatura podana na piony grzewcze jest równa tej zdefiniowanej w sterowniku i wszystko działa jak powinno.

Kiedy system przechodzi w stan "uśpienia" pompa CO staje, ale temperatura na pionie grzewczym (mam 2 piony grzewcze podłączone do kolektora i tej samej pompy CO) wzrasta mniej więcej o 10stC powyżej temperatury zadanej. Niestety ta podwyższona temperatura się utrzymuje i cały pion grzewczy się nagrzewa. Nie jest to tak efektywne ogrzewanie jak w momentach kiedy pompa CO pracuje, ale mimo wszystko grzejniki są letnie i pion grzewczy na całej długości od piwnicy po strych też jest ciepły.

Nie rozumiem skąd ta usterka -> podejrzewam zawór 3 drogowy (załączam jego zdjęcie), niestety to jest zdjęcie samego siłownika. Dopiero później w internetach zobaczyłem że sam zawór jest pod spodem.

Dlaczego jeżeli pompa CO nie pracuje to nagrzewa się mimo wszystko pion grzewczy?

Skąd ta podwyższona temperatura w obiegu CO kiedy pompa CO nie pracuje?

Dlaczego nagrzewa się tylko jeden pion grzewczy a nie dwa skoro podłączone są do tego samego kolektora?

Czy ktoś miał podobną usterkę i mógłby mi pomóc w naprowadzeniu na naprawę tego ?

Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź.

20221121_121750.jpg

20221121_122028.jpg

20221121_122227.jpg

Opublikowano

Poszukaj w sterowniku, czy jest opcja zamknij zawór (siłownik) gdy pompa jest wyłączona. 

A jak nie ma to może za pompa CO dać zawór zwrotny? 

A tylko jeden pion się nagrzewa bo jest pierwszy podpięty.