Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Dmuchawa nie reaguje powyżej 35% + przesypuje ekogroszek z prawej strony (Defro Komfort Eko 15kw)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam kocioł podany w temacie. Mam problem, gdyż dmuchawa nie zwiększa obrotów powyżej 35% i przesypuje mi ekogroszek z prawej strony. Po czyszczeniu kanału i wyciągnięciu retorty pali się dobrze przez 1-2 dni i problem wraca. Dmuchawa daje bardzo słaby nawiew, zastanawiam się czy jej nie wymienić, ale nie wiem jaką wybrać pod ten sterownik oraz kocioł 15 kw. Podam parametry poniżej, palę w dwustanie. Dwa tygodnie temu był serwisant defro i za 2 godziny skasował chorą kwotę, a nie ma żadnej poprawy. Powiedział tylko, że dmuchawa słabo reaguje na zmiany i ustawił ją na 79%. Palnik to Ekoenergia 15kw, którego nigdy więcej bym nie wybrał, ze względu na brak wyczystki kanału nawiewnego oraz beznadziejne spalanie. Dodam, że mam przytopioną koronę na dole przez złe użytkowanie kotła 2 lata temu, gdyż żar schodził za nisko. Chcę również ją wymienić, obecnie mam koronę z otworami, ale myślę czy nie lepsza będzie z nacięciami od spodu. Co może być przyczyną słabej pracy wentylatora? Podejrzewam, że przez zbyt niski nadmuch zatykają się kanaliki napowietrzne w retorcie, lub ślimak mieli z lewej strony na miał ekogroszek przytykając je. Mam również źle wypoziomowaną retortę i nie wiem jak to poprawić. Kocioł jest w poziomie podajnik również, ale retorta kładzie się na lewą stronę z 1cm, mimo, że dobrze przylega oraz palnik jest uszczelniany po każdym czyszczeniu. Czy obniżenie na stopce podajnika coś pomoże w takim wypadku? Przepraszam, że trochę chaotycznie, ale już nie mam siły do tego kotła.. Problem występuje 2 rok, a serwis nawet nic nie może temu zaradzić. 

Temperatura zadana kotła - 62 C

Temperatura zadana bojlera - 50 C

Zawór 4D ustawiony na 4

Czas podawania - 5

Przerwa podawania - 50s ( eksperymentowałem pomiędzy 40-55, ale z marnym skutkiem)

Nadmuch - na 30% przesypuje, na 79% jest bez zmian.

Praca podtrzymania - 5s

Przerwa podtrzymania - 15 min

Wentylator w podtrzymaniu - 30s / Przerwa - 4 min

Histereza kotła - 3 C

Sterownik ST - 483

Wentylator WPA 06H - klapka otwarta na stałe, przysłona 1cm (regulacja przysłoną niewiele pomaga)

Potencjał podajnika ~16-17 kg/h

Przeczytałem już setki tematów i obejrzałem drugie tyle filmików, lecz nie mogę sobię z tym poradzić.