sebaele Opublikowano 21 Listopada 2022 #1 Opublikowano 21 Listopada 2022 Witam, czy ktoś pali orzechem z kopalni Sośnica? Jak się spala, czy da radę w kotle zasypowym dolnego spalania? Pozdrawiam. Cytuj
luceo Opublikowano 21 Listopada 2022 #2 Opublikowano 21 Listopada 2022 ciężko bo to typ węgla jak owiany złą sławą bo trudny do spalenia Marcel tym bardziej w dolniaku na przekładkę z drewnem jest do spalenia, ale będziesz miał dużo zabawy bo po pierwsze spieki po drugie opał może się wieszać w komorze spalania no i czyszczenie kotła może nawet codziennie do swojego kotła szukaj węgli typu 31 i 32 Cytuj
sebaele Opublikowano 21 Listopada 2022 Autor #3 Opublikowano 21 Listopada 2022 Hmmmm mam okazje kupić tą Sośnicę i obawiam się że może być ciężko z spalaniem jej w dolniaku Ogniwo DS. Ewentualnie z handluje go ale czy ludzie kupują właśnie Sośnicę!!! Cytuj
pepito82 Opublikowano 22 Listopada 2022 #4 Opublikowano 22 Listopada 2022 Witam Paliłem Sośnicą groszkiem w dolniaku i jest bardzo spiekalny. Najpierw trzeba go było dobrze rozpalić dużą ilością drewna, bo inaczej tląc się strasznie kopcił. Następnie po jakiś czasie konieczne było rozbicie spieku, żeby opadł na ruszt. Przez jakiś czas rozrzedzałem go drobno ciętym drewnem i było lepiej bo potrafił opaść pod własnym ciężarem. Z zalet: kiedyś dobra cena przy zakupie prosto z kopalni, bardzo duża kaloryczność i mało popiołu. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi