24Maniek Opublikowano 19 Listopada 2022 #1 Opublikowano 19 Listopada 2022 (edytowane) Potrzebuje pomocy czy to jest dobre podłączenie bufor wody i ogrzewanie podłogowe Edytowane 19 Listopada 2022 przez Ryszard Dodano prefiks Cytuj
wacio1967 Opublikowano 19 Listopada 2022 #2 Opublikowano 19 Listopada 2022 Według mnie jest prawidłowo podłączony. Czy to jest zawór termostatyczny? Wygląda na sterowany siłownikiem, którego jeszcze nie ma. Cytuj
Przemyslaw85 Opublikowano 19 Listopada 2022 #3 Opublikowano 19 Listopada 2022 Zawór 3D jest poprawnie zainstalowany. Cytuj
24Maniek Opublikowano 22 Listopada 2022 Autor #4 Opublikowano 22 Listopada 2022 (edytowane) W dniu 20.11.2022 o 00:54, Przemyslaw85 napisał(a): Zawór 3D jest poprawnie zainstalowany. To chociaż jedna dobra wiadomość a mam jeszcze problem z ciśnieniem. Piec nagrzeje bufor do 60 stopni i się wyłączy. Ciśnienie jest przez przez parę godzin dobrze później spadnie nawet do zera i tak codziennie czy to jeszcze się podlogowka odpowietrza czy jakiś inny może być problem Edytowane 22 Listopada 2022 przez Ryszard Proszę nie cytować ostatniego postu Cytuj
wacio1967 Opublikowano 22 Listopada 2022 #5 Opublikowano 22 Listopada 2022 Jak nie ma wycieków, to odpowietrz jeszcze raz podłogówkę. Jak to nie przyniesie rezultatów, to posprawdzaj odpowietrzniki. Nie powinno spadać ciśnienie do zera. Cytuj
24Maniek Opublikowano 22 Listopada 2022 Autor #6 Opublikowano 22 Listopada 2022 (edytowane) 8 godzin temu, wacio1967 napisał(a): Jak nie ma wycieków, to odpowietrz jeszcze raz podłogówkę. Jak to nie przyniesie rezultatów, to posprawdzaj odpowietrzniki. Nie powinno spadać ciśnienie do zera. Latem ja przelewalem a reszta myślałem że wyjdzie przez odpowietrzniki automatyczne Edytowane 22 Listopada 2022 przez Ryszard Proszę nie cytować ostatniego postu Cytuj
Przemyslaw85 Opublikowano 22 Listopada 2022 #7 Opublikowano 22 Listopada 2022 (edytowane) Gdzieś musisz mieć wyciek. Pozostaje metoda prób i błędów przy szukaniu wycieku. Poczekaj aż któregoś dnia będzie cieplej. Uzupełnij ciśnienie następnie naładuj bufor, wyłącz pompy na podłogówkę i zakręć wszystkie możliwe zawory na podłogówkę i grzejniki jak masz. Odczekaj np 8h sprawdź ciśnienie. Jak spadnie to nieszczelność jest gdzieś w kotłowni. Lub też bez ładowania bufora ciepłem dobij ciśnienia np do 1,5bara. Po teściu zrzucisz nadmiar. Tylko że jak patrzę na Twoją instalację to "zakręcenie" czegokolwiek to nie będzie taka oczywista sprawa. Spróbuj wyczyścić filterek przed pompą bez spuszczania litrów wody... Ja tam nie widzę zaworu przed filtrem poza tym na górze buforze ale jak zakręcić dół bufora? Zawór 3D nie jest w 100% szczelny. Jakie masz ciśnienie w zbiorniku przeponowym na pustej instalacji i jakiej jest pojemności zbiornik/i. Do jakiego ciśnienia dochodzi po naładowaniu. Zaworem bezpieczeństwa nie ucieka? U Siebie przez kilka dni po zainstalowaniu bufora miałem taki sam efekt. Okazało się że winnym ucieczki wody był niedokręcony holender przy kotle. Na rozgrzanym kotle nie było tego widać bo wyciek był na tyle mały że woda odparowała gdy kocioł był nagrzany. Ale na zimnym było widać plamę. Edytowane 22 Listopada 2022 przez Przemyslaw85 Cytuj
24Maniek Opublikowano 22 Listopada 2022 Autor #8 Opublikowano 22 Listopada 2022 (edytowane) 4 godziny temu, Przemyslaw85 napisał(a): Gdzieś musisz mieć wyciek. Pozostaje metoda prób i błędów przy szukaniu wycieku. Poczekaj aż któregoś dnia będzie cieplej. Uzupełnij ciśnienie następnie naładuj bufor, wyłącz pompy na podłogówkę i zakręć wszystkie możliwe zawory na podłogówkę i grzejniki jak masz. Odczekaj np 8h sprawdź ciśnienie. Jak spadnie to nieszczelność jest gdzieś w kotłowni. Lub też bez ładowania bufora ciepłem dobij ciśnienia np do 1,5bara. Po teściu zrzucisz nadmiar. Tylko że jak patrzę na Twoją instalację to "zakręcenie" czegokolwiek to nie będzie taka oczywista sprawa. Spróbuj wyczyścić filterek przed pompą bez spuszczania litrów wody... Ja tam nie widzę zaworu przed filtrem poza tym na górze buforze ale jak zakręcić dół bufora? Zawór 3D nie jest w 100% szczelny. Jakie masz ciśnienie w zbiorniku przeponowym na pustej instalacji i jakiej jest pojemności zbiornik/i. Do jakiego ciśnienia dochodzi po naładowaniu. Zaworem bezpieczeństwa nie ucieka? U Siebie przez kilka dni po zainstalowaniu bufora miałem taki sam efekt. Okazało się że winnym ucieczki wody był niedokręcony holender przy kotle. Na rozgrzanym kotle nie było tego widać bo wyciek był na tyle mały że woda odparowała gdy kocioł był nagrzany. Ale na zimnym było widać plamę. Dzięki za podpowiedzi będę szukał Edytowane 22 Listopada 2022 przez Ryszard Proszę nie cytować ostatniego postu Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi