Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ogrzewanie podłogowe nie grzeje średnica rurek 8mm zawór RTL

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zainstalowałem ogrzewanie podłogowe z zaworem Multiblock RTL, łazienka 4m2 z grzejnikiem. Grzejnik grzeje super podłogówka nie grzeje, tak jakby woda powrotna z podłogówki nie potrafiła się wbić do odpływu. Gdy wypnę wężyk na odpływie to po chwili czuję jak powoli woda robi się cieplejsza i obieg jest. Jednak po wkręceniu go z powrotem w układ wtedy znowu ogrzewanie nie chłodzi. Zrobiłem dodatkowy powrót z łazienki bezpośrednio do pieca i nic nie polepszyło się. Mata grzewcza wodna Danfoss o rurkach 8mm, dlatego taka gdyż nie mogłem zastosować grubszych rurek, ponieważ stare budownictwo i zbyt płytka wylewka. Co jeszcze mogę zrobić aby zaczęło grzać. Czy np. zastosowanie pompy na powrocie coś by pomogło?

Opublikowano (edytowane)

A możesz polecić jakiś konkretny model w rozsądnej cenie? Chodzi o to aby już za wile nie przepłacać. Jeszcze gdyby była pewność że to zadziała to można się pokusić w dodatkowe koszta i robociznę. Nawet jak zawór RTL będzie zamknięty to i tak będzie pobierać wodę z grzejnika łazienkowego.

Edytowane przez grejan
Opublikowano

To wstaw tą pompę którą masz. Jak zatrybi to wymienisz.

Opublikowano

Założyłem pompę na odpływie i nic to nie zmieniło nadal jest jakby słaby wypływ, pozostaje zabudować pompę na dopływie tylko do łazienki. Chyba się musze na to skusić bo nie mam wyjścia. Możliwe że ktoś będzie miał jeszcze inny pomysł?

Opublikowano

I zadziałało, pompa jest na zasilaniu tylko łazienki razem z grzejnikiem łazienkowym, wszystko też po to aby nie zamknąć obiegu gdyby się zawór RTL podłogówki zamknął.