Skocz do zawarto艣ci

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam problem z cz臋stym za艂膮czaniem buderusa 122 i 15 kw po przeczytaniu wielu temat贸w sprawa u mnie wygl膮da tak:

Budynek pi臋trowy z 2000 roku ceg艂a pe艂na + 20 styropianu, nowe okna , ogrzewanie parter pod艂og贸wka i 2 grzejniki a na g贸rze grzejniki + pod艂og贸wka w 艂azience , piec to j/w Buderus 122i o mocy 15 kw modu艂 rc310 na pi臋trze przy schodach i rc 200 na dole w salonie , sprz臋g艂o hydrauliczne ,2 obiegi grzewcze 2 modu艂y mm100 zaw贸r 3d do pod艂og贸wki 2 pompy gundfos alpha po ka偶dej do obiegu , piec ustawiony wg grzania wg temperatury zewn臋trznej dla grzejnik贸w temperatura projektowa 50 i maks zasilania na 55 dla pod艂og贸wki projektowa 35 i maks zasilania 40 , t艂umienie temperatury:tak , typ budynku ci臋偶ki , problemy mam w sumie 2 , pierwszy to piec za艂膮cza si臋 dobija do jaki艣 40% mocy i si臋 wy艂膮cza , zauwa偶y艂em przy tym 偶e szybko temperatura powrotu do pieca jest zbli偶ona do zasilania - mo偶e to by膰 pow贸d ? pompy za sprz臋g艂em s膮 ustawione na pod艂og贸wk臋 i grzejniki, a drugi problem to w ustawieniach przy obiegu grzewczym 1 (grzejniki) mam ustawione z mieszaczem (ja 偶adnego mieszacza jak do pod艂og贸wki to nie mam do grzejnik贸w) i jak wy艂膮cz臋 t膮 opcj臋 to pokazuje mi b艂膮d a31/3051 , do tej pory nie mam poj臋cia o co w tym chodzi , zu偶ycie dobowe gazu mam na poziomi 38 kw przy obecnych 8C na dworze , temperatura w dzie艅 22 i w nocy 21 , jest to ok ? , dzi臋kuj臋 za wszystkie sugestie , pozdrawiam

20220202_172125.jpg

Opublikowano (edytowane)

Ten kocio艂 ma zabezpieczenie przed "taktowaniem" - o ile pami臋tam to palnik nie mo偶e wystartowa膰 cz臋艣ciej ni偶 co 3 minuty.

38kwh metanu przy delta t = 14 oznacza zapotrzebowanie budynku (-20) = 9,86kW, czyli wychodzi 55W/m2. Tak sobie, chyba, 偶e dom budowany przez dewelopera to mo偶e tak by膰.

Edytowane przez mistalova
Opublikowano

Tak dom budowany przez dewelopera 馃槥聽w 2000 roku we艂na miedzy pi臋trem a strychem nieocieplonym 16cm wg projektu , na pod艂odze 7 cm tak wi臋c nie jest to rewelacja ,z biegiem czasu b臋d臋 my艣la艂 o wdmuchiwaniu celulozy na pi臋trze w skosy po p艂yty kg ,聽 blok cyklu ustawi艂em na 30 min i 15k , najdziwniejsze jest to 偶e nie mo偶na ustawi膰 opcji bez mieszacza dla grzejnik贸w

Opublikowano

wiem 偶e jest jeszcze opcja wy艂膮czenia czujnika sprz臋g艂a , tylko czy to co艣 zmieni ? ustawi艂em teraz piec dla grzejnik贸w na temp projektow膮 45 , pod艂oga 35 i jest duuu偶o lepiej od 2 godzin pracuje na 23% ca艂y czas , wy艂膮czy艂em te偶 wp艂yw pomieszczenia dla grzejnik贸w , tylko dalej zastanawia mnie jak wy艂膮czy膰 bez b艂臋du opcje mieszacza dla grzejnik贸w ???

Do艂膮cz do dyskusji

Mo偶esz doda膰 zawarto艣膰 ju偶 teraz a zarejestrowa膰 si臋 p贸藕niej. Je艣li posiadasz ju偶 konto, zaloguj si臋 aby doda膰 zawarto艣膰 za jego pomoc膮.
Uwaga: Tw贸j wpis zanim b臋dzie widoczny, b臋dzie wymaga艂 zatwierdzenia moderatora.

Go艣膰
Dodaj odpowied藕 do tematu...

×   Wklejono zawarto艣膰 z formatowaniem.   Usu艅 formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odno艣nik zosta艂 automatycznie osadzony.   Przywr贸膰 wy艣wietlanie jako odno艣nik

×   Przywr贸cono poprzedni膮 zawarto艣膰.   Wyczy艣膰 edytor

×   Nie mo偶esz bezpo艣rednio wklei膰 grafiki. Dodaj lub za艂膮cz grafiki z adresu URL.

艁adowanie
  • Dodaj now膮 pozycj臋...

Powiadomienie o plikach cookie

U偶ywaj膮c tej strony zgadzasz si臋 na Polityka prywatno艣ci.