majzny Opublikowano 10 Listopada 2009 #1 Opublikowano 10 Listopada 2009 WITAM WSZYSTKICH MAM TAKI PROBLEM .PROSZE O POMOC W DOBRANIU EW PODPOWIEDZENIU JAKIE ZAWORY ZASTOSOWAĆ DO ODŁĄCZANIA ZASOBNIKA CWU. TJ JAK W PIECU PALĘ OCZYWIŚCIE KOCIOŁ WĘGLOWY TO ZAWORY AUTOMATYCZNIE SIĘ OTWIERAJĄ NP W TEMP 55 C, JAK TEMPERATURA SPADA ZAWORY SIĘ ZAMYKAJĄ I GRZEJE GRZAŁKA ELEKTRYCZNA W ZASOBNIKU . PODSYŁAM ZDJĘCIE. NARAZIE JEST TO NA ZAWORACH KULOWYCH. A CHCIAŁBYM NA AUTOMATYCE TO MIEĆ . JEŻELI TO COŚ DA KOCIOŁ SAS NWT STEROWNIK FABRYCZNY . http://fotoo.pl/zdjecia/files/2009-11/385d20d3.jpg pozdrawiam majzny gg3192488 Cytuj
dorecho Opublikowano 10 Listopada 2009 #2 Opublikowano 10 Listopada 2009 WITAM. Używam zawór przelotowy /odcinający/ z siłownikiem podłączony do termostatu insbud.net.pl Pozdro Cytuj
automatyk Opublikowano 11 Listopada 2009 #3 Opublikowano 11 Listopada 2009 najtanie zamontowac dodatkowa pompę i do tego termostat Cytuj
maroblk Opublikowano 11 Listopada 2009 #4 Opublikowano 11 Listopada 2009 Błędem (często powielanym) jest instalowanie zaworów kulowych na powrocie przy wężownicy takiego podgrzewacza. Zawór kulowy powinien być albo otwarty albo zamknięty. W pozycji pośredniej po dłuższym czasie zachodzi nalotem i nie ma możliwości jego całkowitego domknięcia. Do regulacji szybkości grzania cw w podgrzewaczu za pomocą wężownicy (płaszcza wodnego) oraz do poprawnego rozdziału ciepła na podgrzewacz-grzejniki powinien służyć zawór grzybkowy. Grzałka ma pewnie termostat więc po osiągnięciu zadanej temp podgrzanej przez wodę z co (np 40`C) sama powinna się wyłączyć. Cytuj
przemek2 Opublikowano 11 Listopada 2009 #5 Opublikowano 11 Listopada 2009 zgadzam sie z przedmówcą. A jak powinno wygladac podlączenie bojlera aby po wygaśnieciu pieca ciepło nie byo grawitacyjnie pobierane do systemu c.o? 1. Pozostaje zastosowanie zaworu odcinajacego z termostatem (czujka na bojlerze) i przy danej tem wody z bojlerze zostanie zamkniety zawór na zasilaniu, czy 2. zasilanie boliera umiejscowic wyzej od powrotu wody i na zasilaniu załozyc zawór zwrotny? Cytuj
maroblk Opublikowano 11 Listopada 2009 #6 Opublikowano 11 Listopada 2009 Szczerze mówiąc nigdy nie brałem tego problemu pod uwagę, a na tyle podgrzewaczy co zainstalowałem nikt nie zgłaszał problemów z "cofaniem ciepła". Myślę, że spokojnie można na zasilaniu podgrzewacza - na wężownicy - wstawić zawór klapkowy (do układów co typu otwartego) Cytuj
automatyk Opublikowano 11 Listopada 2009 #7 Opublikowano 11 Listopada 2009 oczywiscie ze to nie ma znaczenia gdzie jest zawór Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi