Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Automatyczne Zamykanie ZaworÓw Cwu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

WITAM WSZYSTKICH MAM TAKI PROBLEM .PROSZE O POMOC W DOBRANIU EW PODPOWIEDZENIU JAKIE ZAWORY ZASTOSOWAĆ DO ODŁĄCZANIA ZASOBNIKA CWU. TJ JAK W PIECU PALĘ OCZYWIŚCIE KOCIOŁ WĘGLOWY TO ZAWORY AUTOMATYCZNIE SIĘ OTWIERAJĄ NP W TEMP 55 C, JAK TEMPERATURA SPADA ZAWORY SIĘ ZAMYKAJĄ I GRZEJE GRZAŁKA ELEKTRYCZNA W ZASOBNIKU . PODSYŁAM ZDJĘCIE. NARAZIE JEST TO NA ZAWORACH KULOWYCH. A CHCIAŁBYM NA AUTOMATYCE TO MIEĆ .

JEŻELI TO COŚ DA KOCIOŁ SAS NWT STEROWNIK FABRYCZNY .

http://fotoo.pl/zdjecia/files/2009-11/385d20d3.jpg

pozdrawiam majzny

gg3192488

Opublikowano

Błędem (często powielanym) jest instalowanie zaworów kulowych na powrocie przy wężownicy takiego podgrzewacza. Zawór kulowy powinien być albo otwarty albo zamknięty. W pozycji pośredniej po dłuższym czasie zachodzi nalotem i nie ma możliwości jego całkowitego domknięcia.

Do regulacji szybkości grzania cw w podgrzewaczu za pomocą wężownicy (płaszcza wodnego) oraz do poprawnego rozdziału ciepła na podgrzewacz-grzejniki powinien służyć zawór grzybkowy.

Grzałka ma pewnie termostat więc po osiągnięciu zadanej temp podgrzanej przez wodę z co (np 40`C) sama powinna się wyłączyć.

Opublikowano

zgadzam sie z przedmówcą. A jak powinno wygladac podlączenie bojlera aby po wygaśnieciu pieca ciepło nie byo grawitacyjnie pobierane do systemu c.o?

1. Pozostaje zastosowanie zaworu odcinajacego z termostatem (czujka na bojlerze) i przy danej tem wody z bojlerze zostanie zamkniety zawór na zasilaniu,

czy

2. zasilanie boliera umiejscowic wyzej od powrotu wody i na zasilaniu załozyc zawór zwrotny?

Opublikowano

Szczerze mówiąc nigdy nie brałem tego problemu pod uwagę, a na tyle podgrzewaczy co zainstalowałem nikt nie zgłaszał problemów z "cofaniem ciepła".

Myślę, że spokojnie można na zasilaniu podgrzewacza - na wężownicy - wstawić zawór klapkowy (do układów co typu otwartego)