Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)
W dniu 22.09.2022 o 11:04, Mopsik19821 napisał:

Dom ocieplony pow.grzania 200m pompa co ,pompa cwo boiler stojąc 150l zawór 4drogowy afriso sterowniki st-755

Można o kontakt z i pomoc w ustawieniach st755 pana 1mps

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Jak ustawić żeby było ok dużo przebija tem.zadana jest 55 i dochodzić nawet do 70 praca 4-8 czas przerwy 30-65 wentylator 20-31 prędkości 100- 240 min-max 

Opublikowano

Ja to opanowałem zmniejszając obroty z fabrycznych 100-280 na 60-160, i maxymalna temperaturę spalin ustawiając na 200, i chyba ten kaganiec na spaliny spowodował uspokojenie się kotła. Ja co prawda mam zadaną na 60, gdzie przy obecnych temperaturach na grzejniki idzie jakieś 34-36 od pogodówki. Bez tych zmian w spalinach i obrotach parę razy mi się alarm temperatury włączył. Teraz przebija w nadzór z racji małego odbioru ale kocioł nie przeciąga więcej jak te 5-6 stopni

Opublikowano

@Mopsik19821 witam, za duża moc kotła jak na tę temperatury a moc to dawki paliwa. Co do zmniejszenia obrotów nie podzielam tej opinii w tym konkretnym przypadku. Wystarczy zmniejszyć dawki np. 2-6, przerwa może na razie zostać. Druga sprawa to dawki w nadzorze ale o tych nic nie wiemy.

Opublikowano

Jak zmniejszyć moc kotła a nadzór ustawienia 1s podawanie 3min przerwa 10min wentylator 30 

Czyli zostawić 100 i240 a zmniejszyć dawki 2-6 tryb pracy a co zprerwa podawania 30-65

Jak coś to proszę o kontakt 604993374

Opublikowano

Tak, dodatkowo w nadzorze zwiększyć przerwę do 5 min.

Opublikowano

A co mają pompy równolegle do trybu letniego ? To jak w końcu grzejesz dom czy bojler.

Opublikowano

No oczywiście że ma to sens. Nic nie zmieniasz tylko przełączasz. Teraz tylko pytanie jak długo będzie stał w tym trybie w nadzorze i tu regulować tylko przerwą podawania.

Opublikowano

Ochrona powrotu ma być wyłączona. Przypadku załączonej priorytetem dla sterownika będzie temperatura wody powrotnej efekt zimne kaloryfery. Aby zapewnić właściwą temperaturę powrotu przy zaworze 4 drogowym obowiązkowo pompa na powrocie. W innym przypadku, nieefektywne spalanie i cuda na sterowniku.

Opublikowano

Jeżeli nie masz pompy na powrocie to ja zainstaluj puki ciepło. Pokaż zdjęcia instalacji. Zmniejszenie zadanej na zaworze w tym przypadku odradzam.

Opublikowano

Ok, bardziej chodziło mi o widok z nad pieca, wyjścia z pieca na 4 drogowy i powrót z 4 drogowego do pieca.

Opublikowano

Tu powinna być pompa, rozumiem że jest to powrót z 4 d do pieca. Nie widać gdzie jest wpięty powrót z bojlera. Oczywiście przed pompa zawór z sitkiem, pompa, zawór zwrotny i następnie zawór kulowy zwykły i dopiero za tym zaworem powrót z bojlera. Rozumiem że zasilanie bojlera jest z 2 wyjścia z kotla.988664897_IMG_20221027_162051.thumb.jpg.9e48f8423e84dcdaa62e8d6a9ecc0e822.jpg.a6113de44da55b413d5ec574b3e85614.jpg

Opublikowano

Jak obok, czyli wpięty w ten mały otwór który jest przeznaczony na zawór spustowy ? Jeżeli tak to mistrzostwo świata- do poprawy .

Teraz kwestia rosnącej temperatury o czym pisałeś na początku mnie nie dziwi, dopuki nie założysz tej pompy tak się będzie działo.Góra gorąca dół zimny czyli 70/30. Nic tej wody nie miesza tylko jest wyciąganą. Więc teraz twój ruch musisz zdecydować czy chcesz się męczyć i biadolić czy mieć święty spokój.

Opublikowano

Podałem telefon proszę o kontakt bo się nie zgadamy 

U góry pieca są 2zasilania instalacji co i bojlera instalacji idzie dozaworu 4drogowego a drugi do boiler i jest pompa obiegowa do boilera i powroty z instalacji do zawór 4drogowy i do pieca i zawór spustowy i z boilera powrót do pieca do drugiej rury z tyłu pieca 

A na zasilaniu za zaworem 4drogowym jest też pompa zasilająca instalacji