Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich

Chciałbym prosić o pomoc bardziej (niż ja) doświadczonych forumowiczów w sprawie umiejscowienia zaworu 4D w mojej instalacji c.o.

Zdjęcia:

post-5766-1257664539_thumb.jpg

post-5766-1257664551_thumb.jpg

post-5766-1257664600_thumb.jpg

Proszę o wskazanie konkretnego miejsca montażu tegoż zaworu i, ewentualnych, innych elementów do tego potrzebnych

Pozdrawiam, Rysiek

Opublikowano

Witam

Także nie jestem fachowcem :) ale sądzę, że ten zawór ma na celu niedopuszczenie do tego, by ogrzana w piecu woda cofała się do niego... jednak zaznaczam - nie jesten fachowcem.

Jeśli są jakieś pomyłki w tej instalacji - bardzo prosiłbym o ich skorygowanie

Pozdrawiam, Rysiek

Opublikowano
Witam wszystkich

Chciałbym prosić o pomoc bardziej (niż ja) doświadczonych forumowiczów w sprawie umiejscowienia zaworu 4D w mojej instalacji c.o.

Zdjęcia:

Proszę o wskazanie konkretnego miejsca montażu tegoż zaworu i, ewentualnych, innych elementów do tegopotrzebnych

Pozdrawiam, Rysiek

Witam ten zawór różnicowy jest w złym miejscu on w tym momencie nic nie daje możę jednak zablokowac przepływ czynnika grzewczego dodaję ci fotke moich instalacji z zaworem 4-drogowym pozdrawiam post-11714-1257680485_thumb.jpgpost-11714-1257680535_thumb.jpgpost-11714-1257680569_thumb.jpgpost-11714-1257680608_thumb.jpgpost-11714-1257680659_thumb.jpg

Opublikowano
Witam wszystkich

Zdjęcia:

Proszę o wskazanie konkretnego miejsca montażu tegoż zaworu i, ewentualnych, innych elementów do tego potrzebnych

Pozdrawiam, Rysiek

Dodatek do załączników jeżeli zastosujesz zawór 4-drogowy w tedy trzeba zamontować dwie pompy ładuące do c.o i pompę do zasobnika .pompy muszą byc na zasilaniu kotła inaczej ten zawór nie ma sesu sama nazwa mówi zawór nieszający pozdrawiam

Opublikowano

W kwestii zaworu 4D jeszcze - gdzie powinno być podłączone naczynie wzbiorcze? przed czy za zaworem? A może jedno tu, a drugie tu? - wszak to dwa (??) obiegi. Czy naczynie wzbiorcze powinno być otwarte czy przeponowe? Jeśli otwarte nad piecem to czy nie "ucieknie" mi woda z wyższych kondygnacji (mam trzy, a nie chciałbym naczynka na samej górze,bo nie bardzo jest gdzie je schować - więc jedynie w pom. kotłowni...). Jakiej wielkości powinno być naczynko? W piecu jest 80 litrów wody, dochodzi jeszcze ta w grzejnikach i rurach...

Pytanie "z innej beczki" (nie jest odnośnie zaworu 4D, ale nie chcę zakładać nowego tematu) :

czy można tak zrobić cyrkulację cwu, by włączała się w momencie odkręcenia kurka ciepłej wody? U mnie albo pompa kręci cały czas (niepotrzebnie), albo - jeśli zastosuję czasówkę - akurat nie w tym momencie. Więc...jeśli tak to jak??

Pozdrawiam, Rysiek

Opublikowano

Roberthond takie małe nieśmiałe pytanie do Twoich zdjęć, gdzie w tych układach które prezentowałeś są wyjścia na naczynia wzbiorcze? I jeszcze co to za zawór termostatyczny mieszający za zaworem 4-D?

Opublikowano

witam odpowiadam na pytanie wyjscie na naczynie wzbiorcze czyli otwarte jesr przed zaworem 4-drogowym w czerwonej izolacji ,a tem zawór termostatyczny jest to zawór do podłogówek ograniczający temperature i jest przed zaworem 4-drogowym

Opublikowano

Nie chcę Cie martwić ale nie wygląda to dobrze(!). Przepisy wyraźnie mówią że rura wzbiorcza powinna mieć fi wew. min 25mm- czyli Cu 28 a jeśli chodzi o podłogówkę to ze zdjęcia wynika że może dochodzić do niekontrolowanych wzrostów temp. na jej zasilaniu. Zasilanie "gorące" na zawór mieszający podłogówki masz owszem z wyjścia pieca( tu O.K.) ale wejście "zimne" tego zaworu masz połączone z wyjściem zaworu 4-D na powrót pieca gdzie temp. może dochodzić nawet do temp. pracy pieca czyli 50-60st. czyli może dochodzić do przegrzewania układu podłogówki. Jej obieg powinien stanowić autonomiczny układ połączony z piecem tylko zasilaniem i powrotem a na zdjęciu widać że podłogówka jest częścią obiegu kotłowego. Za pompami CO i podłogówki nie trzeba dawać zaworów zwrotnych, nic tam nie dają a mogą powodować szum w instalacji.

Opublikowano

Ryszard w swojej kotłowni możesz zastosować naczynie przepompowe pod warunkiem zastosowania układu awaryjnego schładzania kotła. Można kupić wężownicę schładzającą ze specjalnym zaworem. Oczywiście naczynie powinno mieć odpowiednią objętość - 5% objętości zładu no i grupa bezp. Bezpieczniej jest jednak zastosować otwarte naczynie podłączone pezpośrednio do wyjście pieca przed ewentualnym zaworem 4-D. Jeśli chodzi o sterowanie cyrk. CWU to oprócz sterownika dobowego ustalającego pory dnia działania można zastosować sterownik CWU i czujkę przymocować do rury powrotnej-cyrkulacyjnej. Wtedy pompa cyrk. będzie się włączać w określonych godzinach i na tak długo aby zapewnić ciepłą wodę w kranach.

Opublikowano

Dzięki yozik za rady :P Mam jednak pytanie: czy jak zmienię naczynie wzbiorcze na otwarte i "powieszę" nad piecem to czy nie będzie mi uciekać przez nie woda z wyższych kondygnacji?

Pozdrawiam, Rysiek

Opublikowano

Oczywiście że będzie uciekać pod ciśnieniem słupa wody od najwyższych kaloryferów do poziomu naczynia. Otwarte naczynie tylko ponad najwyższym kaloryferem . pamiętając o izolacji termicznej naczynia i rury aby nie zamarzły.

Opublikowano

I to jest właśnie ten problem :P że nie ma gdzie u góry go zamontować. Pozostaje więc wymiennik ciepła.... Jeśli piec 25kW to wymiennik jaki? Też 25 kW czy lepiej większy?

Pozdrawiam, Rysiek