Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Link afiliacyjny

🔧 Potrzebujesz serwisu pompy ciepła?

Diagnostyka, naprawa, przegląd — firmy serwisowe z okolicy

Znajdź serwis
Opublikowano

Witam czy mógłbym uzyskać pomoc w ustawieniu nastaw wstępnych zaworów Danfoss RA-N 15 odnoszę wrażenie że przy ustawieniu głowic na "3" czyli 20 stopni C. w kazdym pomieszczeniu mam inną temperaturę Jeśli będę mógł liczyć na pomoc to jakie dane muszę podesłać . Z góry dziękuję.

Opublikowano
odnoszę wrażenie że przy ustawieniu głowic na "3" czyli 20 stopni C. w kazdym pomieszczeniu mam inną temperaturę

Proponuję kupić termometr i sprawdzić, czy to tylko wrażenie :). A na serio to nie ma gwarancji, że "3" = 20 stopni. Gdyby to było takie proste, producenci dawaliby skalę w stopniach Celcjusza a nie w numerkach nastaw. Na ostateczną temperaturę ma jeszcze wpływ autorytet zaworu, temperatura zładu, stopień podgrzewania głowicy przez grzejnik. Jeśli więc u ciebie pożądane 20 stopni to np. 4,5 to tak nastaw i niczym się nie przejmuj.

Opublikowano

Dzięki za odpowiedż chociaż nie satysfakcjonuje mnie ona do końca skoro grzejniki są w różnych odległościach od kotła to będą różnie grzały (pomimo tego że mam stopniowane średnice rur) a jeszcze dochodzą różne wielkości grzejników (ilość żeberek) wydaje mi się że poto się robi nastawę wstępną chyba że się mylę to proszę mnie sprostować

Pozdrawiam Maciej

Link afiliacyjny

🔧 Potrzebujesz serwisu pompy ciepła?

Diagnostyka, naprawa, przegląd — firmy serwisowe z okolicy

Znajdź serwis