Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam 

Chciałbym w przyszłości zbudować kotłownie poza domem. Obecna instalacja to instalacja zamknięta oparta o kocioł gazowy, podłogowka + grzejniki. Instalacja na 1 pompie tej z pieca. Najkrótsza droga poprowadzenia rury preizolowanej to dojście do pomieszczenia pod schodami i dalej wpięcie się przez wymiennik do instalacji w łazience pod sufitem- rurka miedz 25 w zabudowie.

Czy ma znaczenie w którym miejscu  wepnę się w instalacje? Chciałbym narazie zakopać rurę.

Jaka średnica będzie lepsza 32 czy 40?

Edytowane przez ldonut
Opublikowano

Nikt nie pomoże ???

Opublikowano

Witam , podaj trochę więcej szczegółów , takich jak powierzchnia budynku , jaka technologia budowy , najlepiej jakie jest zapotrzebowanie na ciepło , to wtedy na pewno ktoś pomoże . 🙂

Opublikowano

Jeżeli to pomoże to instalacja jest miedziana nowa, grzejniki aluminiowe, podłogowka 40m2, piec gazowy Junkers Cerapur 24 + cwu. Dom ok 180m2,dwupiętrowy, nieocieplony zużycie 2m2 na cwu+ kuchenki, ogólne w najzimniejsze dni ok 25m2.

Opublikowano

Podpiąć drugi kiedyś w garażu, teraz tylko rurę zakopać. Najkrótsza drogę mam od strony łazienki, więc interesuje mnie gdzie się wpinać najlepiej w instalacje, czy to ma znaczenie czy mogę gdzie kolwiek.

Opublikowano

Cwu będzie z gazu lub grzałki, piecem tylko grzejniki i podlogowka

Opublikowano

To ten drugi kocioł powinien mieć obok siebie wymiennik ciepła, a rury od wymiennika należy wpiąć równolegle do kotła gazowego, który należy dodatkowo odciąć zaworami zwrotnymi, aby woda z wymiennika nie szła na kocioł.

Opublikowano

Wymiennik nie może być w domu, jak bym chciał zalać rury np. glikolem? Mozesz wyjaśnić czemu muszę się wpinać przy kotle a nie mogę w innej części instalacji? Dla mnie laika w takim temacie jest to trudne do ogarnięcia.

Opublikowano
6 minut temu, ldonut napisał:

Dla mnie laika w takim temacie jest to trudne do ogarnięcia.

To dlaczego robisz za mądrego i upierasz się nad niewłaściwym układem?

Ponadto nie podajesz pełnej inf o instalacji którą chcesz wykonać.

Dla mnie to możesz wstawić ten wymiennik nawet pod ziemią- co nie przeszkodzi mu w prawidłowej pracy.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ok. Masz rację. Bede wdzięczny za pomoc

Instalacja ma wyglądać tak.

Rura preizolowana 2x32 z garażu do domu do pomieszczenia pod schodami, dalej miedzią 32 przez łazienkę do pieca gazowego który niestety jest w kuchni na piętrze. Pewnie dodatkowe naczynie przeponowe na instalacji.

W garażu wymiennik i w układzie otwartym piec+ bufor+ 2-3 grzejniki w roznych pomieszczeniach. 

Czy tak będzie dobrze? 

Czy wystarczy mi pompa po stronie wtórnej wymiennika w garażu żeby zasilić całą instalację w domu?