Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Vaillant ecoTEC pro - bardzo duże zużycie gazu


FanFarlo
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mieszkam w domu jednorodzinnym, dwukondygnacyjnym z ogrzewaniem gazowym dwufunkcyjnym. Do tej pory, przez piętnaście lat, miałam zainstalowany kocioł gazowy z zasobnikiem 80 l firmy Vaillant VSC INT 194-C 150 (w zabudowie). Piec był zainstalowany w łazience (temp. pokojowa), spisywał się bardzo dobrze (niewielkie konserwacje). Zużycie gazu w sezonie letnim było w granicach 1,6 - 2m3 na dobę. W bieżącym roku, w lipcu, w tym samym miejscu został zainstalowany nowy kocioł gazowy, ponieważ poprzedni przestał działać i nie nadawał się już do naprawy. Nowy kocioł gazowy to Vaillant ecoTEC pro + zasobnik VIH R 120/6B. I tu zaczął się problem, kocioł pracuje bez przerw. Nie robi przerw po podgrzaniu wody w zasobniku (do zaprogramowanej temperatury 40 stopni). Woda ciepła płynie z kranów tylko wtedy gdy kocioł pracuje, spala gaz. Gdy kocioł zostaje wyłączony z prądu, po chwili z kranów płynie zimna woda. Mój wniosek z tego, woda w zasobniku nie zostaje podgrzana mimo ciągłej pracy kotła. Kolejny problem to bardzo duże zużycie gazu, w czasie pracy kotła wynosi około 1 m3/godz. W czasie ciągłej pracy kotła, który sam nie robił przerw w podgrzewaniu wody, przez 27 godzin, przy bardzo małym zużyciu ciepłej wody, licznik gazowy wskazał zużycie gazu 34 m3/27h! Gdzie może być problem, instalator (osoba polecona przez autoryzowany sklep Vaillant) nie może znaleźć przyczyny.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Możesz konkretnie podać typ kotła. Po twoim opisie wygląda jak by był to kocioł 2f 

8 godzin temu, FanFarlo napisał:

Woda ciepła płynie z kranów tylko wtedy gdy kocioł pracuje, spala gaz. Gdy kocioł zostaje wyłączony z prądu, po chwili z kranów płynie zimna woda.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zakładam że to Vaillant ecoTEC pro VC 186/5-3 jednofunkcyjny podgrzewając wodę w zasobniku 120 litrów temperatura wody zimnej 10'C do 40'C czas podgrzanie to około 13min. Być może coś nie tak podłączone ? Wstaw zdjęcia jak masz podłączone i podaj model kotła.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wygląda na poprawne podłączenie. Sprawdziłbym czy zawór zwrotny zaznaczony na zdjęciu (pomarańczowa nalepka) nie blokuje przepływu. Podczas grzania zasobnika cwu lewa rurka (zasilanie) robi się gorąca i po krótkim czasie prawa rurka (powrót) również powinna być gorąca. Sprawdź gdzie w środku kotła masz podłączony czujnik temperatury zasobnika.

image.png.e7a60f2d57ae7fc9e5aedf90b2c6168e.png

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.