mikus39 Opublikowano 5 Lipca 2022 #1 Opublikowano 5 Lipca 2022 Potrzebne mi "natchnienie" jak sterować podłogówką. Mam w domu system Tuja Zigbee i chciałbym z tym zintegrować sterowanie podłogowe. Inną opcją są termostaty bezprzewodowe ale sterowanie siłownikami może być po kablu. Może PC można zintegrować z systemem Tuya Zigbee? Za wszelkie sugestie bardzo dziękuję. Cytuj
tomekb Opublikowano 5 Lipca 2022 #2 Opublikowano 5 Lipca 2022 (edytowane) Witam , powiem tak, jeśli masz zrobioną podłogówkę zgodnie projektem i wszystko jest dobrze policzone, a nie potrzebujesz z jakiś względów zmniejszać temperatury w jakimś konkretnym pomieszczeniu pomiędzy dniami tygodnia, tylko utrzymywać stałą temperaturę w pomieszczeniach to w zupełności wystarczy sterowanie pogodowe , ale jeśli chciałbyś mieć możliwość kontroli i zmiany temperatur w konkretnych pomieszczeniach , lub jak masz w jednym pomieszczeniu zbyt dużo rury, a w innym za mało i nie da się tego wyregulować przepływomierzami tylko musisz podnosić temperaturę, aby zagrzać dane pomieszczenie a w innym jest zbyt ciepło, to takie sterowanie strefowe jest uzasadnione . pozdrawiam Tomekb Edytowane 5 Lipca 2022 przez tomekb Cytuj
sambor Opublikowano 5 Lipca 2022 #3 Opublikowano 5 Lipca 2022 Tomku: jak czytam ten temat, to wraca do mnie sprawa Pana P z miasta B. "Inteligentny" budynek i mało inteligentny, uparty inwestor. Identyczna sytuacja, a nie wiem jak się ona zakończyła? Cytuj
tomekb Opublikowano 5 Lipca 2022 #4 Opublikowano 5 Lipca 2022 18 minut temu, sambor napisał: Tomku: jak czytam ten temat, to wraca do mnie sprawa Pana P z miasta B. "Inteligentny" budynek i mało inteligentny, uparty inwestor. Identyczna sytuacja, a nie wiem jak się ona zakończyła? Tak może być 🙂 🙂 , dlatego lepiej od razu kogoś ukierunkować , aby nie był rozczarowany . A jeśli chodzi o Pana P to też mi nic nie wiadomo jak się sprawa potoczyła . 🙂 Cytuj
kult5 Opublikowano 6 Lipca 2022 #5 Opublikowano 6 Lipca 2022 Robiłem przymiarki pod termostaty przewodowe z centralką salusa i regulatory bezprzewodowe salusa. Salus posiada "inteligentne" sterowanie pod podłogówkę, potrafi otworzyć przepływ gdy tylko temperatura zacznie spadać a nie dopiero gdy przekroczy histerezę. Cały projekt upadł ze względu na koszty. W 1 budynku 2 centralki kilkanaście termostatów, koło 8 regulatorów ściennych. Wyszło chyba blisko 4 tyś za materiał, do tego dochodzi wymiana baterii w regulatorach i możliwość usterkowości tak dużej liczby urządzeń. Po przemyśleniu stwierdziłem ze nie ma to jak sterowanie pogodowe, a termostaty mogą się przydać jedynie w pomieszczeniach o dużych zyskach energii np ze słońca, które czasami świeci a czasami nie i temperatura może mocno skakać przy stałym grzaniu. Cytuj
rmj Opublikowano 6 Lipca 2022 #6 Opublikowano 6 Lipca 2022 Witam Przymierzam się do montażu pompy na powrocie. Moje pytanie w jakim miejscu zamontować pompę, poniżej rys. na którym zaznaczyłem dwa miejsca A i B czy mogę zainstalować pompę w pkt A ? pod powrotem wody z bojlera Cytuj
rmj Opublikowano 6 Lipca 2022 #8 Opublikowano 6 Lipca 2022 No to lipa w pkt. B mam mało miejsca. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi