Ksieciunio Opublikowano 13 Czerwca 2022 #1 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2022 Witam. Zastanawiam się nad montażem klimatyzacji w salonie. Na allegro zobaczyłem oferty do samodzielnego montażu. 1. Faktycznie jest to takie proste? Dostajesz zestaw, montujesz, podłączasz odpowiednio przewody i odkręcasz zaworki i to wszystko? 2. Jaka firmę wybrać? Potrzebuje około 3.5 kw. Sam salon i kuchnie w sumie około 30 m2. Sa jakieś firmy gree, lg, aux, rotenso Montaz wydaje się banalnie prosty, jednostkę zewnętrzna i wewnetrzna dzieli jedna ściana, odległość max 2 metry gdybym jed.zewnetrzna dal niżej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus312 Opublikowano 14 Czerwca 2022 #2 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2022 Fachowcy od klimy twierdzą że szybko złączki szybciej tracą szczelność niż tradycyjne rury z kielichami .Kolejny problem to lepiej zrobić próżnie w układzie przed wpuszczeniem gazu zawsze lepiej pozbyć się wilgoci dłużej pożyje sprężarka . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ksieciunio Opublikowano 14 Czerwca 2022 Autor #3 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2022 Sklep oferuje gotowy przewod z zarobionymi juz kielichami. Gaz podobno jest juz w sprężarce. Nie wiem jak do tego podejść Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bercus Opublikowano 14 Czerwca 2022 #4 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2022 Potrzebne wywakuowac(wysuszyc i pozbyc powietrza),tež tym latwo zrobic test sczelnosci obiegu gazowego poprzed napelnienim.Ta troche wilgotnosci i powietrza w klimie zrobi zle,bo w kolko skropie w obiegu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus312 Opublikowano 14 Czerwca 2022 #5 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2022 12 godzin temu, Ksieciunio napisał: Sklep oferuje gotowy przewod z zarobionymi juz kielichami. Gaz podobno jest juz w sprężarce. Nie wiem jak do tego podejść Czyli to nie jest zestaw do samodzielnego montażu na szybko złączki to tradycyjny zestaw który powinna montować osoba z uprawnieniami sprzedawany jako do montażu samodzielnego .Montaż powinna przeprowadzić osoba uprawniona chociażby ze względu na bezpieczeństwo i gwarancję.Jak ktoś ma trochę pojęcia można zabudować samemu , należy przy tym pamiętać o zachowaniu czystości przewodów gazowych ,prawidłowym odprowadzeniu skroplin i do uruchomienia wezwać kogoś kto zrobi próżnie sprawdzi poprawność montażu i podbije gwarancję . Trzeba też umieć podłączyć zasilanie dobrać zabezpieczenie i połączyć jednostkę zewnętrzną z wewnętrzną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ksieciunio Opublikowano 15 Czerwca 2022 Autor #6 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2022 Czyli wszystko się wyjaśniło. Nie podlacze tego sam ponieważ nie posiadam uprawnień. Powiesić jednostkę i podłączyć przewody to mogę zrobić. Dzisiaj ma podjechać znajomy i podać cenę za kompletny montaż i ew.za napełnienie gdybym sam zamontował. Może ktoś polecić jakąś firmę, model który wybrać? Potrzebuje 3.5kw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus312 Opublikowano 15 Czerwca 2022 #7 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2022 No to jak potrafisz powiesić jednostkę wewnętrzną i zewnętrzną i połączyć rurami gazowymi , wykonać instalację elektryczną to na koniec wzywasz tylko kogoś kto ma sprzęt i zrobi próżnie w układzie .Gaz jest w jednostce zewnętrznej wpuszcza się go po zrobieniu próżni .Ja tą metodą zamontowałem dwie klimy kiedyś u siebie mam rotenso. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ksieciunio Opublikowano 16 Czerwca 2022 Autor #8 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2022 Jakies problemy z rotenso ? Byl jeden instalator, montujesz tylko bosch. Cena 5000zl. Podobko reszta to szmelc 🙂 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Outsider Opublikowano 16 Czerwca 2022 #9 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2022 23 godziny temu, marcus312 napisał: No to jak potrafisz powiesić jednostkę wewnętrzną i zewnętrzną i połączyć rurami gazowymi , wykonać instalację elektryczną to na koniec wzywasz tylko kogoś kto ma sprzęt i zrobi próżnie w układzie Dobry fachowiec przed końcowym przyłączeniem wszystkiego i wykonaniem różni przedmuchuje układ azotem pod ciśnieniem. To eliminuje zanieczyszczenia i wilgoć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus312 Opublikowano 16 Czerwca 2022 #10 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2022 9 godzin temu, Ksieciunio napisał: Jakies problemy z rotenso ? Na razie nie ma problemów żadnych pracuje trzeci sezon na poddaszu w lato chłodzi w zimie grzeje pracuje praktycznie cały sezon a jest to mały agregat roni nie ma nawet grzałki karteru a w zimie przy - 20 pracował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirelabokek Opublikowano 24 Lipca 2022 #11 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2022 Poczytałabym raczej jakieś artykuły na ten temat, albo informacje na stronie firm oferujących takie zestawy klimatyzacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.