Użytkownik2022 Opublikowano 21 Kwietnia 2022 #1 Opublikowano 21 Kwietnia 2022 Dzień dobry Drodzy koledzy (i koleżanki 🙂 ) Musze zgłosić do CEEB swój kocioł jakim jest Kocioł Dworek ZPT EKO III 40 kW z roku 2014(producent Dworek BIS). Próbowałem dopytać producenta ale niestety nie odbierają dosłownie żadnego telefonu z podanych na stronie, nie odpisują na maile. 🙂 Na tabliczce znamionowej jest napisane, że normą wyprodukowania jest PN-EN 303-5. Nie mniej z tego co się orientowałem to takie określenie normy wykonania nie wskazuje w tym wypadku jakiej klasy jest kocioł (wiedza zapożyczona od sprzedawcy kotłów - nie wiem czy jest rzetelna informacja). Czy ktoś orientuje się może jaka to klasa kotła ? Ewentualnie czy mielibyście jakieś wskazówki gdzie znaleźć taką informację ? Z góry wielkie dzięki. Cytuj
h3nio Opublikowano 21 Kwietnia 2022 #2 Opublikowano 21 Kwietnia 2022 Klasa A, czyli w świetle uchwał antysmogowych kocioł bezklasowy. Cytuj
Użytkownik2022 Opublikowano 21 Kwietnia 2022 Autor #3 Opublikowano 21 Kwietnia 2022 Dziękuję za odpowiedź. Rozumiem, że jeśli w deklaracji mam opcje: "ekoprojekt", "poniżej klasy 3 lub brak informacji", "klasa 3", "klasa 4", "klasa 5" to zasadne jest wybranie "poniżej klasy 3 lub brak informacji", prawda ? Cytuj
wlodzimierzturek Opublikowano 21 Kwietnia 2022 #4 Opublikowano 21 Kwietnia 2022 ja mam kociol z 2010 roku i jest to klasa 3,a wiec twoja nie moze byc niszza,spokojnie do 2027 palisz Cytuj
h3nio Opublikowano 21 Kwietnia 2022 #5 Opublikowano 21 Kwietnia 2022 Nie ma tu znaczenia, z którego roku jest kocioł, ponieważ nie wszyscy producenci przeprowadzali takie badania. @Użytkownik2022 klasa kotła musi być oznaczona cyfrą, jeżeli na tabliczce znamionowej oraz w DTR kotła nie ma takiej informacji to należy wybrać opcję stosowną do stanu faktycznego. Cytuj
Użytkownik2022 Opublikowano 21 Kwietnia 2022 Autor #6 Opublikowano 21 Kwietnia 2022 (edytowane) Czyli jeśli na tabliczce znamionowej oraz w DTR kotła nie ma takiej informacji to powinienem wybrać "poniżej klasy 3 lub brak informacji", prawda ? Edytowane 21 Kwietnia 2022 przez Ryszard Proszę nie cytować ostatniego postu Cytuj
h3nio Opublikowano 21 Kwietnia 2022 #7 Opublikowano 21 Kwietnia 2022 Skoro nie ma takiej informacji to wybór jest chyba jasny. Cytuj
Użytkownik2022 Opublikowano 22 Kwietnia 2022 Autor #8 Opublikowano 22 Kwietnia 2022 Dzięki wszystkim za pomoc. Informacyjnie: Odezwał się dzisiaj do mnie producent w sprawie tego kotła - poinformował mnie, że kocioł jest III klasy. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi