Bartek2424 Opublikowano 6 Kwietnia 2022 #1 Opublikowano 6 Kwietnia 2022 Witam, Potrzebuje najprostszy możliwy schemat ogrzewania kominkiem z płaszczem wodnym cwu i co. Nie chcę kotła, koniecznie musi być to kominek. Jak za to się zabrać najprościej. Podstawy znam ale wolę dopytać żeby czegoś nie zepsuć. Pozdrawiam Cytuj
szakallo Opublikowano 7 Kwietnia 2022 #2 Opublikowano 7 Kwietnia 2022 Coś mam wrażenie że te kominki z płaszczem niedługo zastąpią kopciuchy. Cytuj
Jamies Opublikowano 3 Sierpnia 2022 #3 Opublikowano 3 Sierpnia 2022 A czy warto jest robić kominek z płaszczem wodnym? Cytuj
buska3 Opublikowano 3 Sierpnia 2022 #4 Opublikowano 3 Sierpnia 2022 Jak dodasz do tego bufor to tak, bo nie widzi mi się ciągłe dokładanie do kominka. Cytuj
szakallo Opublikowano 4 Sierpnia 2022 #5 Opublikowano 4 Sierpnia 2022 Jeśli masz kocioł z buforem w domu to wkład może ma sens z płaszczem. Jeśli nie to lepiej będzie kupić porządny wkład o wysokiej sprawności a całą obudowę robić akumulacyjną tak aby jak najdłużej trzymała ciepło, jeśli to dobrze ocieplony dom. Cytuj
juanms Opublikowano 10 Sierpnia 2022 #6 Opublikowano 10 Sierpnia 2022 Koza będzie grzała bardziej miejscowo ale jest prostsza w instalacji. Kominek z płaszczem możesz rozprowadzić po innych sąsiednich pomieszczeniach. Pytanie jakiej wielkości jest budynek w którym bedziesz chciał zamontować kominek z płaszczem wodnym. Bo od tego własnie zależy odpowiedź na pytanie czy jest to dobre rozwiązanie, czy też może nie. W mniejszych domach, gdzie nie będzie problematyczne rozplanowanie instalacji może się sprawdzi. Jednak w większych domach lepiej zastanowić się nad czymś innym. Sam ostatnio zastanawiałem się nad ogrzewaniem do domku letniskowego. Postawiłem na kominek w głównym pomieszczeniu. Który zapewni głowne grzanie. Sypialnie będą dogrzewane zimą klimatyzatorami. Jeśli chodzi o ceny, to kominki najlepiej przejrzeć sobie w Leroy Merlin. Masz tam cały przekrój. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi