Bartek2424 Opublikowano 6 Kwietnia 2022 #1 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2022 Witam, Potrzebuje najprostszy możliwy schemat ogrzewania kominkiem z płaszczem wodnym cwu i co. Nie chcę kotła, koniecznie musi być to kominek. Jak za to się zabrać najprościej. Podstawy znam ale wolę dopytać żeby czegoś nie zepsuć. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szakallo Opublikowano 7 Kwietnia 2022 #2 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2022 Coś mam wrażenie że te kominki z płaszczem niedługo zastąpią kopciuchy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jamies Opublikowano 3 Sierpnia 2022 #3 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2022 A czy warto jest robić kominek z płaszczem wodnym? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buska3 Opublikowano 3 Sierpnia 2022 #4 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2022 Jak dodasz do tego bufor to tak, bo nie widzi mi się ciągłe dokładanie do kominka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szakallo Opublikowano 4 Sierpnia 2022 #5 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2022 Jeśli masz kocioł z buforem w domu to wkład może ma sens z płaszczem. Jeśli nie to lepiej będzie kupić porządny wkład o wysokiej sprawności a całą obudowę robić akumulacyjną tak aby jak najdłużej trzymała ciepło, jeśli to dobrze ocieplony dom. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
juanms Opublikowano 10 Sierpnia 2022 #6 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2022 Koza będzie grzała bardziej miejscowo ale jest prostsza w instalacji. Kominek z płaszczem możesz rozprowadzić po innych sąsiednich pomieszczeniach. Pytanie jakiej wielkości jest budynek w którym bedziesz chciał zamontować kominek z płaszczem wodnym. Bo od tego własnie zależy odpowiedź na pytanie czy jest to dobre rozwiązanie, czy też może nie. W mniejszych domach, gdzie nie będzie problematyczne rozplanowanie instalacji może się sprawdzi. Jednak w większych domach lepiej zastanowić się nad czymś innym. Sam ostatnio zastanawiałem się nad ogrzewaniem do domku letniskowego. Postawiłem na kominek w głównym pomieszczeniu. Który zapewni głowne grzanie. Sypialnie będą dogrzewane zimą klimatyzatorami. Jeśli chodzi o ceny, to kominki najlepiej przejrzeć sobie w Leroy Merlin. Masz tam cały przekrój. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.