Darzwi68 Opublikowano 31 Marca 2022 #1 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2022 (edytowane) Witam. Jestem nowy na forum więc proszę o wyrozumiałość. Jestem w trakcie wyboru kotła z podajnikiem i proszę o podpowiedź. Budynek z lat 80-tych pustak szlakowy ściana 40 cm docieplony 10cm styropianem, poddasze ocieplony 12 cm piana pur, piwnica niedocieplona. Wg ciepła właściwego kocioł ok.12-14kW. Dom dotychczas ogrzewany kotłem tłokowym 25kW Stalmark z 2008 r bez zawory 4d. Chciałbym wymienić już kocioł ( czekałem na gaz ale prace z gazociągiem się przeciągają a i sytuacja obecna daje w tej materii wiele do myślenia) i zaproponowano mi Defro Komfort Eko lux 15kW, Biadała Uniwersal Plus 19 kW oraz Stalmark Eko Vegas 18 kW. Kotły Biadały nie są mi znane. Chodzi również żeby nie zajechać komina ( na razie bez wkładu) .Ceny wraz z instalacją bardzo zbliżone więc raczej zależy mi na fachowej opinii jeżeli jest taka możliwa. Z góry dziekuje. Edytowane 2 Kwietnia 2022 przez Ryszard Dodano prefiks Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bercus Opublikowano 31 Marca 2022 #2 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2022 Wiecej niž 12 nie montuj,beda miec duže palniki i ty tylko klopot z tym..... 4d z pompka kotlowa malego obiegu nie opomnij,pompka CO oczywiscze. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztofcwik Opublikowano 31 Marca 2022 #3 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2022 Ja mam ok 180 m do ogrzania + CWU 500L w domu ponad 300m. Ponad 100 lat budynek. Bez ocieplonej elewacji okna plastiki 3 piętra 3 rodziny w budynku I obecnie kocioł 25kw 3 klasa. Nie przekroczyłem 16 kw przy największych mrozach w woj. dolnośląskim. Teraz grzeje na max 8 kw. W słoneczne dni cwu dojrzewają kolektory. Nie napisałeś ile metrów masz do ogrzania.Też stawiam 12 kw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi