Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

szanowni Koledzy potrzebuję porady.

mam od wrześnie zeszłego roku piec Buderus gb072 20 kw ze sterownikiem rc310. ustawiony harmonogram tygodniowy temperatura komfortowa 20 stopni temperatura obniżona 19 stopni. Ustawiona także temperatura zmiany zima/lato na 14 stopni, tryb ograniczony, sposób regulacji według temp. zewnętrznej z punktem początkowym. w okresie zimowym wszystko było ok w zależności od godziny harmonogramu na wyświetlaczu był komunikat "auto" ze słoneczkiem lub księżycem. Natomiast wczoraj w dzień była temperatura powyżej 14 stopni piec oczywiście przełączył się na tryb letni - na wyświetlaczy sterownika komunikat Lato (wył) - ale wieczorem temperatura spadła do 12 potem 10 potem 8,5 stopnia a sterownik cały czas w trybie Lato (wył) i piec się nie włączał grzejniki zimne. Dopiero przy 8  stopniach przełączył się w tryb auto. mam pytanie czemu tak się stało czemu nie przełączył się wcześniej w tryb auto. I jeszcze jedna informacja nie wiem czy to ma znaczenie ale w tryb auto wszedł jak zaczął dogrzewać cwu w zbiorniku. czy powinienem coś zmienić jakieś ustawienia??  

Edytowane przez Ryszard
Dodano prefiks
Opublikowano (edytowane)

ale wieczorem temperatura spadła do 12 potem 10 potem 8,5 stopnia

Obserwuj 'temperaturę zewnętrzną tłumioną' a nie 'temperaturę zewnętrzną'.

Edytowane przez gbbsoft
Opublikowano

Generalnie rozumiem, że przy moim ustawieniu przełączenia lato/zima na 14 stopni po przekroczeniu tej temp. piec wchodzi w tryb lato i nie grzeje ale zastanawiam się czemu nie wraca do trybu auto jak temp. znowu spadnie poniżej 14 stopni. z tego co zauważyłem w tryb auto przełącza się dopiero wtedy kiedy harmonogram wchodzi w tryb temp. obniżonej. a i jeszcze jedno temp. w domu spada poniżej zadanej o 1,5-2 stopnie. patrzyłem w ustawianie co gdzie zmienić ale niestety nic mi nie przychodzi do głowy. może ktoś z Was coś doradzi.