remidr Opublikowano 19 Marca 2022 #1 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2022 Dzień dobry, Mam pytanie czy ktoś próbował palić koksem na ruszcie awaryjnym w kotle pelletowym ? Jak rozwiązać dostęp do powietrza? Czy włożyć do komory cegły szamotowe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozefg1 Opublikowano 20 Marca 2022 #2 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2022 Kiedyś próbowałem - gasło i koniec palenia Koks wymaga silnego nadmuchu a ruszt awaryjny ma dużą powierzchnię - tym samym ciąg zbyt mały Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
remidr Opublikowano 20 Marca 2022 Autor #3 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2022 zaczynam miec podobne odczucia. Niestety mam tego paliwa 2 tony i pozostanie jedynie sprzedaż Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piecuch19 Opublikowano 20 Marca 2022 #4 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2022 Zmniejsz powierzchnię rusztu i objętość koksu do 1/3 szamotem na ściankach w koło - włącz samo dmuchanie i powinno się palić. Koks do spalania wymaga wysokiej temperatury i nadmuchu. Zależy jaki jest ciąg, bo może na uchylonych drzwiczkach z popielnika bez nadmuchu też będzie szło. Drobne drewno na spód do dobrego rozgrzania koksu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.