Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam. 
Problem z piecem sas bio compact 15 kw z sterownikiem st 555p. 
Mam jeden problem w popielniku znajduje się pellet, czysty/ nie nadpalony. Popiół raczej ok. Nie dymi. Praca pid z wygaszeniem. Ustawienia serwisowe bez zmian. 
temp Co -67 stopni (17 histereza)

CWU z prądu 

Moc kotła 100% 

Nadzór pid 

Tryb wygaszania - włączony 

czas podawania 2s

Przerwa 12 min

Czas pracy wentylatora 5s

Przerwa 6min 

Obroty wentylatora 22%

W popielniku znajduje się około 10 sztuk pelletu po jednym cyklu. Przy wypaleniu całego zasypu trochę się tego zbiera. 

Będę wdzięczny na wszystkie sugestie. Walczę z problemem od tygodnia i moje starania idą na marne. 

Edytowane przez Ryszard
Dodano prefiks
Opublikowano

Musisz przyuważyć kiedy ewentualnie zrzuca pellet. Może przy rozpalaniu za szybko przechodzi opóźnienie i musi rozpalać raz jeszcze, wtedy zrzuca z rusztu i sypie podsypem na nowo. A może w fazie wygaszania za krótkie dopalanie jest i zostaje paliwo na palniku.

Opublikowano
17 godzin temu, Snurq napisał:

Musisz przyuważyć kiedy ewentualnie zrzuca pellet. Może przy rozpalaniu za szybko przechodzi opóźnienie i musi rozpalać raz jeszcze, wtedy zrzuca z rusztu i sypie podsypem na nowo. A może w fazie wygaszania za krótkie dopalanie jest i zostaje paliwo na palniku.

Dziś zauważyłem ze podczas rozpalania jest chwila opóźnienie i dopiero praca. Co w takim przypadku zmienić ? 
podczas rozpalania:

czas podawania 45 spec 

obroty 28 %

Opublikowano

To prawidłowa reakcja sterownika, w stanie opóźnienie sterownik próbuje ustabilizować płomień zanim przejdzie do pracy.

Jeżeli spada w rozpalaniu możesz zmniejszyć o parę sekund podsyp.

Opublikowano

Rozpalanie ogarnięte. 
kolejny problem sypie podczas czyszczenia rusztu. Ustawione co 15 min podczas pracy. 
Jaka powinna być temp spalin ? U mnie między 70 a 100

• 3 lata później...
Opublikowano (edytowane)
W dniu 24.03.2025 o 09:13, agnieszka999 napisał(a):
Witam mam problem z piecem głównie chodzi o duże spalanie pelletu  . 6 worków to zaledwie na 3 dni mieszkanie ma 100m3 plus ogrzewa wode. Jak ustawić aby mniej szło tego pelletu . 

Zajrzyj na grupę na Facebook-u Sas bio compact oraz Sas piec na pellet tam jest dużo więcej na temat tego kotła.

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu