Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Dzień Dobry 

Patrząc na aktualne poczynania Putina i coraz wyższe ceny gazu lub dochodzące głosy o możliwości braku tego surowca do ogrzewania, zastanawiam się nad podłączeniem drugiego pieca pod obecną instalację gazową w moim domu. Moje zainteresowanie padło na pięć Pleszewa z opcją spalania różnych paliw. Pellet , drewno, ekogroszek ,węgiel. 

Proszę o poradę czy to ma sens czy lepiej zastanowić się nad inną alternatywa lub temat odpuścić sobie w całości. Układ posiadam zamknięty , grzejniki wszędzie + plus podłoga na całym dole. Dom 230 m2. 

Z góry dziękuję za dobre wskazówki 

Screenshot_2022-02-23-08-30-21-114_com.android.chrome.jpg

Edytowane przez gradziak
Opublikowano

Co tu kombinować - alternatywa musi być coby rodzina nie umarzła zimą.

Najlepiej żeby można było spalić każde paliwo - za wyjątkiem śmieci oczywiście.

Ja od dwóch lat mam tak zrobione - gazowy + podajnikowy z rusztem awaryjnym.

Opublikowano

Jakiś czas temu myślałem by powiesić gazowy kociołek jako drugie źródło , ale putin z małej litery szybko mi nakreślił kierunek , zostanie pellet plus kocioł zagazowujący drewno z buforem a w przyszłości być może pompa ciepła do tego .

Taki mam plan na ten bajzel .

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Nie putin  tylko PUTLER  .  

Co do drugiego źródła to przydałoby się więcej informacji o instalacji w tym domu 230m bo to że jest gaz niewiele mówi.

Ile tego gazu  schodzi ?   Czy dom ocieplony czy nie i czy grzeje się podłogówką czy grzejnikami.   

Opublikowano

To potrzebujesz ok 20 000  kwh  na rok. Pi razy drzwi  4 tony węgla  lub  5 -6 ton pelletu. Postaw na pellet.   Możesz wybrac pompę ciepła - taka ok 10 kw przy minus 7  lub słabsza wspomagana gazem przy trudniejszych warunkach.  Pelet lżejszy i zyściej w kotłowni  - cenowo wyjdzie podobnie do węgla bo dobry  palnik  mniejszą kaloryczność nadrobi sprawnością spalania.  

Opublikowano
W dniu 28.02.2022 o 18:07, Gruner napisał:

cenowo wyjdzie podobnie do węgla bo dobry  palnik  mniejszą kaloryczność nadrobi sprawnością spalania.  

Pozwolisz że z tym stwierdzeniem się nie zgodzę.  Ogrzewanie odpowiednio dobranym  kotłem na groszek jest tańsze.

Opublikowano

Możliwe w niektórych przypadkach  ale zapewne niewiele  - różnica za to w czystości pracy kolosalna. Inna rzecz że węgiel da się przechowywać długo więc można zrobić jakiś zapas a pellet  aby poleżał trzeba jakoś zabezpieczyć przed rozlasowaniem -co zdarza się dość często. Wybór jak zawsze nalezy do inwestora ale warto znać  i rozważyć różne strony medalu. Od węgla tak czy inaczej będą nas odwodzić - pellet ma ogromną przyszłość i  gdybym ja decydował  wybrałbym pellet.