Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć,

Mam problem z dostępem osoby, która mogłaby lepiej ustawić piec zainstalowany w domu. W okolicy Ostrołęki.

Ja niestety jestem tam raz na dwa tygodnie a na co dzień jest tylko babcia.

Piec to Kotły Pleszewskie Biadała

Palnik Kipi 16KW - sterowanie EcoMAX 860p3

Instalacja CO nowa z grudnia 2021

Dom 3 poziomowy ale ogrzewany jeden poziom ok. 100m2; grzejniki stalowe 2 i 3 płaszczowe. Rury plastik. Nieocieplony jeszcze z zewnątrz. Ściany 1 i pół pustaka.

Na piętrze rozłożony styropian ale bez ogrzewania.

Mam termostat EUROSTER BEZPRZEWODOWY 2006 TX

Na razie piec pali ok. 6 worków na 2 dni czyli 45 kg dziennie. Wydaje mi się, że on w ogóle nie bierze pod uwagę termostatu tylko dobija 5stopni powyżej temperatury zadanej i jak temperatura na piecu spadnie poniżej 5stopni poniżej zadanej to znowu się załącza - nie ważne jaka temperatura jest w domu.

Chciałbym też aby ogrzewanie CWU się włączało gdy temperatura wody spadnie np. do 20 stopni - teraz histereza CWU to 5 Stopni

Mam takie ustawienia:

Temp zadana kotła 57

Moc max 12kw

Moc nadmuchu max 35%

Histereza H2 Śred - 3 stopnie

Moc średnia 8KW

Moc nadm. średnia - 29%

Histereza H1 MIN - 1 stopień

Moc minimalna 5KW

Moc nadmuchu MIN 25%

Histereza kotła Hk - 5 stopni

Min moc w trybie Fuzzy L - 0%

Max moc w trybie Fuzzy L - 100%

Wydajność podajnika - 12 kg

Temperatura zadana CWU - 50 stopni

Bez priorytetu CWU

Histereza zasob. CWU - 5 stopni

Prośba o wszelkie sugestie, które można byłby sprawdzić aby zmniejszyć zużycie pelletu

Edytowane przez Ryszard
Dodano prefiks
Opublikowano

Napisz jakie masz sterowanie CO, tj. jaki mieszacz, z silownikiem czy bez i jakie są jego nastawy.

Opublikowano

Nie mam mieszaczy a pompami steruje piec.

Steronik pieca ecoMAX860P3-C simTOUCH ST4

W zał. zdjęcie rozdzielni. Opis od prawej do lewej: powrót do pieca, grzejniki parter, grzejniki góra (wyłączone), zbiornik CWU

IMG_20211210_141201.jpg

Opublikowano
W dniu 2.02.2022 o 13:13, M81wwski napisał:

Cześć,

Mam problem z dostępem osoby, która mogłaby lepiej ustawić piec zainstalowany w domu. W okolicy Ostrołęki.

Ja niestety jestem tam raz na dwa tygodnie a na co dzień jest tylko babcia.

Piec to Kotły Pleszewskie Biadała

Palnik Kipi 16KW - sterowanie EcoMAX 860p3

Instalacja CO nowa z grudnia 2021

Dom 3 poziomowy ale ogrzewany jeden poziom ok. 100m2; grzejniki stalowe 2 i 3 płaszczowe. Rury plastik. Nieocieplony jeszcze z zewnątrz. Ściany 1 i pół pustaka.

Na piętrze rozłożony styropian ale bez ogrzewania.

Mam termostat EUROSTER BEZPRZEWODOWY 2006 TX

Na razie piec pali ok. 6 worków na 2 dni czyli 45 kg dziennie. Wydaje mi się, że on w ogóle nie bierze pod uwagę termostatu tylko dobija 5stopni powyżej temperatury zadanej i jak temperatura na piecu spadnie poniżej 5stopni poniżej zadanej to znowu się załącza - nie ważne jaka temperatura jest w domu.

Chciałbym też aby ogrzewanie CWU się włączało gdy temperatura wody spadnie np. do 20 stopni - teraz histereza CWU to 5 Stopni

Mam takie ustawienia:

Temp zadana kotła 57

Moc max 12kw

Moc nadmuchu max 35%

Histereza H2 Śred - 3 stopnie

Moc średnia 8KW

Moc nadm. średnia - 29%

Histereza H1 MIN - 1 stopień

Moc minimalna 5KW

Moc nadmuchu MIN 25%

Histereza kotła Hk - 5 stopni

Min moc w trybie Fuzzy L - 0%

Max moc w trybie Fuzzy L - 100%

Wydajność podajnika - 12 kg

Temperatura zadana CWU - 50 stopni

Bez priorytetu CWU

Histereza zasob. CWU - 5 stopni

Prośba o wszelkie sugestie, które można byłby sprawdzić aby zmniejszyć zużycie pelletu

Co do ustawień to trochę za duże nadmuchy dla poszczególnych progów . Dla 12 kW powinno wystarczyć 32%, i dalej dla 8kW /28% dół jest ok . Z Twojego opisu wynika że kocioł pracuje tylko wg histerezy a to oznacza że jest błąd w ustawieniach sterownika w zakładce wybór termostatu należy zmienić ustawienie na "termostat uniwersalny" bo taki posiadasz , nie wykluczam jednak że może być błąd w parowaniu panelu pokojowego z modułem panelu przy kotle . Jak się uporasz z panelem pokojowym to pasowało by poobserwować jaka moc pośrednia była by adekwatna do zapotrzebowania budynku , trzeba tak dobrać te ustawienia żeby palnik za często sie nie wyłączał . Co do reszty to już panel pokojowy powinien wystarczyć i jego ustawienia komfortowe i nocne wg upodobań użytkownika . Co do zużycia to wydaje sie odrobinę za duże ale tu istotna jest temperatura w mieszkaniu , jeśli są termostaty na grzejnikach nie powinien przeginać temperatury ale wygląda na to że ich nie masz więc kocioł przegina z mocą a odbiór ciepła jest powyżej mocy minimalnej więc tu trzeba w sterowniku zmienić parametry "praca  podtrzymaniu"  / zmniejszyć moc w podtrzymaniu i wydłużyć czas pracy w podtrzymaniu . Na razie to chyba tyle .

Jeszcze CWU wystarczy zmniejszyć w ustawieniach minimalną temperaturę zasobnika np na 36 C .

Pozdrawiam

Opublikowano (edytowane)

Mała korekta do 10. wersu "odbiór ciepła jest poniżej mocy minimalnej ...." Sory za pomyłkę ale już nie mogę edytować .

Jeszcze odnośnie progów temperatur dla h1 i h2

H1 zwiększ do 2-3 stopni C a H2 do 4- 6 stopni C ,palnik zacznie wcześniej hamować z mocy maksymalnej i nie powinien wtedy przeciągać temperatury ponad nastawioną dla kotła .

Edytowane przez mac65