Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Co Bardziej Praktyczne

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam wszystkich meczy mnie takie pytanie co bardziej jest lepsze czy podłączenie regulatora pokojowego do sterownika na piecu ( zrozumiale kiedy temperatura w domu jest zmniejsza od zadanej to regulator daje sygnał do serownika kotła i załącza się on z pompa obiegowa ) i zaczyna grzać

ale jeżeli serownik jet podpięty do siłownika 4/d to jeżeli temperatura w domu spadnie to regulator otworzy zawor no

no i moje pytanie co się dzieje jeżeli instalacja nie ma możliwości grawitacji a piec jest w stanie podtrzymania to nie działa chyba pampa czyli trzeba czekać aż temperatura na kotle spadnie i dopiero ruszy pompa itp czy ja dobrze rozumiem morze mi ktoś ta druga kwestie rozjaśnić

Opublikowano

czyli to pierwsze rozwiązanie chyba jest lepsze ze względu na oszczędność energii mam dom ocieplony 10 cm styropian poddasze 25 cm wełna około 140 m2 jestem na etapie wyboru kotła i instalacje będę próbował sam zrobić i takie to mnie pytanie naszło jakie sterowanie by było lepsze kocioł będzie z podajnikiem tłokowym chyba stelmark lazar multi komfort

Opublikowano

Osobiście poleciłbym podłączenie do sterownika kotła (mam takowe). Po co pompa CO ma pracować 24h/dobę??? - trochę naciągnie energii i nie ma siły wychłodzi kocioł powodując zwiększenie zużycie opału. U mnie przy podobnym metrażu, po uruchomieniu sterownika opał około -25 - 30% w dół- rewelacja, a w domu stała temp. (o ile pobawisz się zaworami na grzejnikach ;)

współczuje przy wyborze kotła duuuuużo tego - jedno polecam: nie uzależniaj się tylko od jednego opału - kosztowna sprawa

Opublikowano

dzięki temu forum trochę rozjaśniało mi w głowie znalazłem nawet schemat który podoba mi się i jest w miarę prosty i co ważne odpowiada mojej kotłowni i rozprowadzeni no i działa

nie uzależnić się od jednego opalu właśnie właśnie wybieram tlokowca z dodatkowym paleniskiem na grubsze rzeczy

wiadomo im więcej elektryki sterowników itp tym większa wygoda ale i więcej do ustawień i zepsucia moim skromnym zdaniem im prościej tym niej jest do zepsucia ha ha

pozdrawiam wszystkich w rozterce nad wyborem kotła