Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Po dość intensywnym przeszukaniu forum zwracam się z prośbą związaną z wyborem kotła do osób obeznanych z tematem, mogących mnie nakierować na właściwą ścieżkę.
Do ogrzania dom 95 m2 - na przełomie 2 lat dodatkowo dojdzie poddasze około 45 m. Dom ocieplony styropianem 15 cm, na całości wyłącznie podłogówka + CWU 150L. Nie chcę popełnić błędu z  przewymiarowaniem kotła, natomiast potrzebuję zapas mocy w związku z planowaną zabudową poddasza.
Biorę pod uwagę kotły:
- Edilkamin Laguna - jako, że 12 kW już nie występuje - najmniejszy to P18 ( z softem od P12)
- Blackstar 10kW
- RED Selecta 15kW

Jeśli ktoś stał przed podobnym wyborem, bądź zna te urządzenia z montaży czy użytkowania - będę wdzięczny za podpowiedzi. Oczywiście inne modele kotłów również wezmę pod uwagę jeśli ktoś może zaproponować sensowniejszą opcję od wyżej podanych.

Edytowane przez Ryszard
Dodano prefiks
Opublikowano

A pc nie bierzesz po uwagę? 

Opublikowano (edytowane)

Brałem pod uwagę, ale wybór padł jednak na pellet ze względu na różne czynniki - głównie ekonomiczne. Temperatura w domu musi być na poziomie 23 stopni, a co za tym idzie PC bez fotowoltaiki będzie średnio opłacalna - zwłaszcza, że tak jak pisałem powyżej planuję rozbudowę domu o poddasze, więc z około 90 metrów powierzchni zrobi się 140.

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

140 to mniej więcej jak u mnie. 

Ja sobie zadałem 24 st