1mps Opublikowano 29 Stycznia 2022 #26 Opublikowano 29 Stycznia 2022 To że instalacja jest stara, duże przekroje. Tym bardziej zawór 4 drogowy, a nie zabawa w równoważenie przepływów, dokładanie kolejnych zawodów itp. To jest naciąganie kolegi @tofikowski na niepotrzebne koszty a efekt będzie ten sam. Cytuj
tofikowski Opublikowano 29 Stycznia 2022 Autor #27 Opublikowano 29 Stycznia 2022 Czujnik powrotu wpiety do wyjścia 11 zgodnie z instrukcją. Po ręcznym otwarciu zaworu 3d na 100% temp powrotu zjechała z 50° do 39°. Co do instalacji to prawda - była robiona prawdopodobnie w latach 70-80tych. Zaraz za piecem te rury są dość grube. Nie wiem czy nie byłoby na chwilę obecną wyłączyć pompę kotłowa, a włączyć cwu na stałe żeby to ustabilizować, a na wiosnę myśleć nad przeróbkami, co o tym sądzicie? Cytuj
mironw Opublikowano 1 Lutego 2022 #28 Opublikowano 1 Lutego 2022 (edytowane) W dniu 29.01.2022 o 15:01, tofikowski napisał: Po ręcznym otwarciu zaworu 3d na 100% temp powrotu zjechała z 50° do 39°. Spaść musiało tylko jak szybko pompa kotłowa była w stanie to nadrobić W dniu 29.01.2022 o 15:01, tofikowski napisał: na wiosnę myśleć nad przeróbkami, mniejsza ilość wody to mniej paliwa do ogrzania i poprawienie przepływów przez instalacje - mniej zimnej wody powracającej do kotła Edytowane 1 Lutego 2022 przez mironw Cytuj
tofikowski Opublikowano 1 Lutego 2022 Autor #29 Opublikowano 1 Lutego 2022 (edytowane) Pompą kotłowa już tego nie nadrobiła.. temp powrotu w ciągu 3 godzin wzrosła raptem o 1°. Po przekręceniu na 40% dogrzalo piec w 20 min Czyli po prostu zastanowić się nad wymianą tych grubych rur? Edytowane 1 Lutego 2022 przez tofikowski Cytuj
bercus Opublikowano 1 Lutego 2022 #30 Opublikowano 1 Lutego 2022 (edytowane) Mam 2x grubsze rury i na 4d zero problemow. Edytowane 1 Lutego 2022 przez bercus Cytuj
mironw Opublikowano 4 Lutego 2022 #31 Opublikowano 4 Lutego 2022 W dniu 27.01.2022 o 20:54, tofikowski napisał: na piecu było 63° toi gdzieś coś jest nie tak , skoro dałeś 3D na pełne otwarcie czyli tyle ile na kotle to powrót po nawet godzinie powinien się podnieść gdzieś ponad 45-50 stopni a dodatkowo pompa kotłowa - i nie daje rady ? A może ten zawór zwrotny za kotłem na powrocie z grzejników się zakleił i nie puszcza w obieg , przez co pompa C.O mieli tylko wodę ,a po przekręceniu 3D stworzył się ruch . A próbowałeś załączyć pomp CWU zamiast kotłowej? Sprawdzałeś kierunek zaworu zwrotnego z grzejników ? Cytuj
tofikowski Opublikowano 7 Lutego 2022 Autor #32 Opublikowano 7 Lutego 2022 Niestety nie udało mi się sprawdzić kierunku tego zaworu - jest on bardzo blisko ściany, od przodu nie dostrzegłem żadnych oznaczen, przestrzeń między kotłem a ścianą też mała, a ja że tak powiem... Też słusznych rozmiarów.. 🤣 jutro pokombinuje może z telefonem albo lusterkiem, może uda się coś dostrzec. Załączyłem pompę cwu na stałe na 5 dni. W tym czasie znacznie podniosło się spalanie (zasobnik starczał na 7-8 dni, w układzie z cwu na stałe w ciągu tych 5 dni zezarl cały zasobnik). Bojler jest w odległości trochę ponad metr od kotła, pomimo to różnica między kotłem a bojlerem wynosiła 12°. Co prawda praca kotła niezależnie od otwarcia zaworu mieściła się między 63 a 66°, z czego byłem mega zadowolony, jednak spalanie mnie przeraziło... Cytuj
alf Opublikowano 7 Lutego 2022 #33 Opublikowano 7 Lutego 2022 Jeśli bojler generuje takie spalanie to wnioskuję że jest bez izolacji i w kotłowni masz saunę. Jeśli nie to ktoś to ciepło musi wiaderkami wynosić. Cytuj
mironw Opublikowano 8 Lutego 2022 #34 Opublikowano 8 Lutego 2022 To trochę dziwne , czy w tym czasie więcej ciepłej wody używaliście? Jeśli nie a układ jest otwarty to sprawdź czy z przelewu do kanalizacji cały czas nie leci woda . Cytuj
tofikowski Opublikowano 20 Lutego 2022 Autor #35 Opublikowano 20 Lutego 2022 Skontaktowałem się z instalatorem tego ustrojstwa. Stwierdził on, iż ten zawór pełni funkcję rozdzielacza a nie mieszacza. Co to znaczy? Z przykładowych schematów znalezionych w necie wynika, że jeśli taka funkcję ma pełnić, to pompą powinna być przed zaworem.. Cytuj
mironw Opublikowano 21 Lutego 2022 #36 Opublikowano 21 Lutego 2022 W dniu 20.02.2022 o 12:54, tofikowski napisał: Skontaktowałem się z instalatorem tego ustrojstwa. Stwierdził on, iż ten zawór pełni funkcję rozdzielacza wymień go na kogoś kompetentnego W dniu 20.02.2022 o 12:54, tofikowski napisał: powinna być przed zaworem.. oczywiście Cytuj
tofikowski Opublikowano 23 Lutego 2022 Autor #37 Opublikowano 23 Lutego 2022 Dlatego coraz bardziej zastanawiam się nad współpraca z kimś innym, ponadto rozważam wstawienie zaworu 4d, myślę że uprości to trochę instalacje i pozbędę się problemu. Czy orientujesz się jak by to wyglądało mniej więcej kwotowo, taka przeróbka? Zamierzam tam, gdzie woda miałaby krążyć między zasilaniem a powrotem, wstawić rury o tej samej średnicy co wyjście z kotła, jest to dobre rozwiązanie? Cytuj
bercus Opublikowano 23 Lutego 2022 #38 Opublikowano 23 Lutego 2022 U mnia 4d calowy.Rurki obiegu kotla i przylaczenie grubej instalacji (ponad 10 cm przy kotlu) miedž 28mm,oczywisce pompki kotla,obiegu co,w obiegoch zawory zwrotne.Dziala ok.Instalatorowi namaluj dla poleczanych instalacji tu w watku instalacja, niech zrobi i nie wymyszla. 1 Cytuj
tofikowski Opublikowano 5 Marca 2022 Autor #39 Opublikowano 5 Marca 2022 Tak więc, po nieudanej próbie wytłumaczenia "fachowcowi" co mi leży na sercu, zapadła decyzja o przeróbce instalacji przez kogoś innego.. ile może to mniej więcej kosztować? Bo jeden już mi zaśpiewał 3000... Tyle płaciłem za montaż kotła z wniesieniem od podstaw .. Cytuj
alf Opublikowano 5 Marca 2022 #40 Opublikowano 5 Marca 2022 Nowy fachowiec powinien zrobić jakiś kosztorys. Co za ile, material robocizna, gwarancja. Wtedy zweryfikujesz tutaj bo chłopaki mają pojęcie. Cytuj
1mps Opublikowano 5 Marca 2022 #41 Opublikowano 5 Marca 2022 Robocizna + materiały. To w tych granicach będą śpiewać. Jak zamierza wyciąć wszystko i nie wykorzystać starych materiałów . Na spokojnie można to samemu ogarnąć. Palnik cyną trochę chęci i samozaparcia. Cytuj
tofikowski Opublikowano 5 Marca 2022 Autor #42 Opublikowano 5 Marca 2022 1mps w sumie też można spróbować.. jedynie jestem trochę zielony w rozmieszczeniu zaworów zwrotnych, gdzie dokładnie powinny się znajdować i boję się, że coś spartacze Cytuj
1mps Opublikowano 5 Marca 2022 #43 Opublikowano 5 Marca 2022 Tu masz poglądowo jak zawory zwrotne. Generalnie przed pompą zgodnie z kierunkiem przepływu. 1 Cytuj
tofikowski Opublikowano 6 Marca 2022 Autor #44 Opublikowano 6 Marca 2022 Super, dziękuję! A powroty wszystkie z instalacji mają łączyć się przed zaworem? I jaka średnica zaworu najlepiej zastosować? Cytuj
1mps Opublikowano 6 Marca 2022 #45 Opublikowano 6 Marca 2022 @tofikowski tak wszystkie przed zaworem, oprócz powrotu z bojlera tak jak na schemacie. Co do średnicy zaworu to standartowo 1", nie ma się co pchać w koszty, pompy i tak robią swoją robotę. 1 Cytuj
1mps Opublikowano 6 Marca 2022 #46 Opublikowano 6 Marca 2022 Tamten schemat instalacja zamknięta a tu otwarta, chyba taka posiadasz. To do porownania. Cytuj
tofikowski Opublikowano 6 Marca 2022 Autor #47 Opublikowano 6 Marca 2022 Czyli prawie to samo, tylko ta rura do zbiornika bezpośrednio z zasilania? Podobno jest też możliwość wpięcia na powrocie Cytuj
1mps Opublikowano 6 Marca 2022 #48 Opublikowano 6 Marca 2022 Dokładnie, rura do zbiornika ma być bezpośrednio z zasilania nie inaczej. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi