Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pompa co Wilo Yonos Para

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez D20CR,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam 

Posiadam pompę C.O. Wilo Yonos Para (zdjęcia) w kotle Buderus, Kocioł zasila podlogowke i grzejniki, z pieca idzie to na mieszacz AFRISO ACB910 i następnie na rozdzielacze. Moje pytanie...jak ustawić pompę CO w kotle, na stałe ciśnienie czy ciśnienie zmienne... ewentualnie instrukcje obsługi tej pompy jeśli ktoś posiada, szukałem na necie i akurat tej nie mogę znaleźć. Mamy domek,ok 80m2, grzejniki na górze, dół podlogowka. Pompa z kotła zasila grzejniki, podlogowka zasilana dodatkową pompą która znajduję się w zestawie Afriso. Z góry dziękuje za wszelkie info. 

Dziękuję.

IMG_20220125_164541.jpg

IMG_20220125_164143.jpg

Edytowane przez Ryszard
Dodano prefiks
  • Frogg zmienił(a) tytuł na Pompa co Wilo Yonos Para
  • Rozwiązanie
Opublikowano

Witam,

Oznaczenie dolnych cyferek jak wskazuje symbol jest to ustawienie ze stala predkoscia obrotowa w zakresie 1-2-3. Natomiast gorne oznaczenia I-II-III albo modulacja albo stale cisnienie. Nie widze symbolu na co by wskazywalo.

Opublikowano

Hej D20CR...

Doczytałem, znalazłem, 1,2,3 to stała prędkość obrotowa,tak jak napisałeś, a I,II,III to zmienna różnica ciśnień- to już pewne. Teraz pytanie.... Kocioł podaje czynnik grzewczy na zestaw mieszający AFRISO a z niego na rozdzielacze, w zestawie tym jest dodatkowo pompa na podlogowke, pompa z kotła zasila grzejniki,więc jaki tryb pracy pompy będzie bardziej optymalny .....stała prędkość obrotowa czy zmienna różnica ciśnień???Dodam że grzejniki uruchamiają się dwa razy na dobę,rano przed wstaniem i na noc jak idziemy spać, podlogowka grzeje cały czas...temp.22C i ciepło z dołu idzie na górę. Przez większość dnia grzejniki są na podtrzymaniu,nie wychładzają się, steruje tym moduł mm100 i regulator RC310 przez zestaw mieszający AFRISO 

Opublikowano (edytowane)

Odwrotnie - 1,2,3 to zmienna różnica ciśnień(delta p-v) a   I,II,III to stała prędkość obrotowa, to model o końcówce RKC.

Screenshot_2022-01-28-02-00-03-280_com.microsoft.office.word.jpg

Edytowane przez Frogg