vps1 Opublikowano 24 Stycznia 2022 #27 Opublikowano 24 Stycznia 2022 (edytowane) Menu - Poziom instalatora - 000 - Konfiguracja systemu - Obieg1 Tryb auto-wył. Są dwa ustawienia eko i noc. Jakie masz ustawienie pewnie eko ? Zmień na noc. To ustawienie NOC jest po to gdy poza ustawionymi godzinami komfortu (dzienna) masz ustawioną inną temperaturę obniżoną (nocną) np 20'C wtedy pilnuje właśnie tej temperatury. Gdy jest ustawione EKO i temperatura zewnętrzna spada poniżej 4'C regulator załącza funkcję ochrony przed zamarznięciem Wyżej napisałaś że masz ustawione noc i dzień na 22'C. Czyli 24h stała temperatura . To wtedy wchodzisz w tryby pracy - grzanie - dzień (brak przedziałów czasowych) ponieważ są nie potrzebne w tym ustawieniu 24h i temperatura pomieszczenia taka jaką żądasz. Edytowane 24 Stycznia 2022 przez vps1 zmiana 1 Cytuj
Megi85 Opublikowano 24 Stycznia 2022 Autor #28 Opublikowano 24 Stycznia 2022 (edytowane) Zrobilam przedziały czasowe i poszlo 😁 Edytowane 24 Stycznia 2022 przez Ryszard Proszę nie cytować ostatniego postu Cytuj
bart64 Opublikowano 24 Stycznia 2022 #29 Opublikowano 24 Stycznia 2022 Tak ten system działa. Na Eco pracuje w okresie noc dopiero ponizej 4 stopni. Mysle ze to dobre rozwiązanie, pozwala trochę gazu zaoszczędzić. Cytuj
BORA Opublikowano 24 Stycznia 2022 #30 Opublikowano 24 Stycznia 2022 Zależy wszystko jak ocieplony dom. Albo zaoszczędzisz albo zamarzniesz...😳 Cytuj
Megi85 Opublikowano 25 Stycznia 2022 Autor #31 Opublikowano 25 Stycznia 2022 Panowie kolejny problem jak zmieniłam cyrkulacje żeby pracowała w przedziałach czasowych jak woda to się piec w nocy nie włączył co to ma wspólnego z nocnym grzaniem grzejnikow? Piec się załączył o 5.30 tak jak byla ustawiona Cyrkulacja🤦♀️ Cytuj
BORA Opublikowano 25 Stycznia 2022 #32 Opublikowano 25 Stycznia 2022 Programy czasowe dla cyrkulacji działają gdy kocioł jest w trybie auto. Jeśli nie, działają w przedziałach czasowych w których pracuje kociol. Poczytaj w instrukcji. Albo wróć do starych ustawień albo ustaw przedziały takie same w jakich pracuje kocioł. Tak to rozumiem z instrukcji. Ujawnili się tutaj użytkownicy tego sterownika , może mają inny sposób albo wyjaśnienie. Cytuj
Megi85 Opublikowano 25 Stycznia 2022 Autor #33 Opublikowano 25 Stycznia 2022 Jak wróciłam do ustawień jakie były to dziś w nocy nie zadziałał 🤦♀️ Wiec Wrócę do tych wcześniejszych co ja mu zadawałam to pracował, więc zobaczymy 😁 Cytuj
BORA Opublikowano 25 Stycznia 2022 #34 Opublikowano 25 Stycznia 2022 OK. Pamiętaj żeby wszystkie zmiany zapisywać by w razie czego wrócić do poprzednich. Cytuj
Megi85 Opublikowano 25 Stycznia 2022 Autor #35 Opublikowano 25 Stycznia 2022 Tak już na pamięć znam 🤣😁 Cytuj
vps1 Opublikowano 25 Stycznia 2022 #36 Opublikowano 25 Stycznia 2022 2 godziny temu, Megi85 napisał: Panowie kolejny problem jak zmieniłam cyrkulacje żeby pracowała w przedziałach czasowych jak woda to się piec w nocy nie włączył co to ma wspólnego z nocnym grzaniem grzejników? Piec się załączył o 5.30 tak jak była ustawiona Cyrkulacja🤦♀️ Nie ma nic wspólnego. Są trzy osobne kanały czasowe 1. ogrzewanie, 2. ciepła woda, 3. cyrkulacja cwu. Natomiast jeśli pracująca pompa cyrkulacyjna wyciąga wodę z instalacji do zasobnika to go schładza normalna rzecz. Dlatego przy zasobnikach warstwowych warto stosować krótkie cykle załączenia 4 razy po ok. 2-5min w ciągu godziny aby nie zaburzać układu warstwowego ciepłej wody w zasobniku. Jeśli w zasobniku spadnie temp cwu to załącza się grzanie zasobnika i to ma priorytet przed ogrzewaniem. Grzanie zasobnika trwa stosunkowo krótko i powinno się przełączyć na ogrzewanie obojętnie czy dzienna czy nocna jeśli regulator pokojowy na to zezwoli. Sprawdzaj Monitoring (kody stanu) pracy kotła w danym momencie. Cytuj
Megi85 Opublikowano 25 Stycznia 2022 Autor #37 Opublikowano 25 Stycznia 2022 Może mi Pan to rozpisać jak mam ustawić , bo jak pisałam wyżej jeżeli pompę cyrkulacyjną ustawiłam 5.30 - 22.00 a grzanie było ustawione 00.10-23.50 to tej nocy piec się nie załączył a jak ustawione było cyrkulacja 00.10-23.50 i grzanie tak samo 00.10-23.50 to hulało to gdzie jest problem bo ja już nic z tego nie wiem 😒🤦♀️ Cytuj
bart64 Opublikowano 25 Stycznia 2022 #38 Opublikowano 25 Stycznia 2022 W tej chwili jest tryb Eco czy noc i jaka była średnia temperatura w nocy? U mnie jakoś to działa (mam vc206, ale nie mam cyrkulacji) I dzisiaj w nocy kaloryfery byly cieple (chyba kolo 0 st było) Cytuj
Megi85 Opublikowano 25 Stycznia 2022 Autor #39 Opublikowano 25 Stycznia 2022 Temperatura dzień i noc 22 stopnie tryb noc Cytuj
BORA Opublikowano 25 Stycznia 2022 #40 Opublikowano 25 Stycznia 2022 Jak Ci to nie przeszkadza, daj na powrót stare ustawienie . Ale jeśli koniecznie chcesz zmienić tą cyrkulację, jedyne wyjście to jak masz na zdjęciach powyżej, wejdź w menu instalatora i w obiegu 1 masz możliwość włączenia trybu auto. Wg instrukcji tylko wtedy sterownik bierze pod uwagę twoje ustawienia cyrkulacji. Dla eksperymentu ciepłą wodę też bym dał na auto. Tu potrzeba eksperymentować. W demo w ogóle brak możliwości podejrzenia przeze mnie jak to ustawiać bo ten poziom nie jest w demo aktywny. Jak nic z tego nie wyjdzie, zawsze możesz ustawić jak poprzednio. Cytuj
Megi85 Opublikowano 25 Stycznia 2022 Autor #41 Opublikowano 25 Stycznia 2022 Zostawiam tą cyrkulacje tak jak było i grzało bo nie będę marznąć kolejną noc 🤣🤣 Cytuj
BORA Opublikowano 25 Stycznia 2022 #42 Opublikowano 25 Stycznia 2022 No OK☺ Ale jak już się odgrzejesz, kiedyś tam, możesz spróbować. Niestety nie mam tego sterownika a i CWU grzeje przeplywowym Junkersem. Mój kocioł pracuje w trybie auto, stąd moje intuicyjne myślenie. Możliwe że w Twoim sterowniku zasady ustawień są inne. Tu odpowiedź i wiedzę zdobędziesz drogą prób i błędów. I oczywiście , wgryzajac się w instrukcję. Cytuj
Megi85 Opublikowano 25 Stycznia 2022 Autor #43 Opublikowano 25 Stycznia 2022 Instrukcje przestudiowałam kilka razy i nie bardzo to działa jak oni tam pisza i dlatego tutaj szukałam porady dzięki jeszcze raz za pomoc pozdrawiam Cytuj
bart64 Opublikowano 25 Stycznia 2022 #44 Opublikowano 25 Stycznia 2022 A jaki tryb masz korekta temp. pokoj: brak/termostat/korekta ? Pytałem jaka mialas temperature na zewnątrz w nocy, a nie w ustawieniach multimatica (źle sformułowałem pytanie). Cytuj
Megi85 Opublikowano 25 Stycznia 2022 Autor #45 Opublikowano 25 Stycznia 2022 Tryb temperatury pokojowej termostat, na zewnatrz było -6 Cytuj
bart64 Opublikowano 25 Stycznia 2022 #46 Opublikowano 25 Stycznia 2022 Ustaw na BRAK. Wtedy grzeje w trybie ciągłym. W trybie termostacie są okresy ze nie grzeje gdy temperatura nie spadnie poniżej zadanej.W trybie BRAK masz wiekszy komfort cieplny, bo dom się nie wychladza nawet w nocy jak jest jeszcze dodatkowo Noc, zamiast Eco (bez względu na temp zewnętrzna w nocy). Ale spalanie wzrośnie. Cytuj
Megi85 Opublikowano 25 Stycznia 2022 Autor #47 Opublikowano 25 Stycznia 2022 Zmieniłam i zobaczymy a żeby spalanie nie wyszło 20 za noc 🙊 Cytuj
bart64 Opublikowano 26 Stycznia 2022 #48 Opublikowano 26 Stycznia 2022 Nie znam tego modelu 306, ale wg info z googla ma moc 5,8 - 30 kW, a to bardzo dużo. Jaki masz metraz że Ci taki wsadzili? Ja przy ponad 200 metrach mam model 206, a żałuję że nie kupilem 146. U mnie kocioł chodzi prawie nie stop na min. 4,2kW. Model 146 ma min 3,3kW. Nawet moc max 14kW byłaby wystarczająca dla mnie w największe mrozy.A Twój 5,8kW. To potężna lokomotywa ;) Cytuj
Megi85 Opublikowano 26 Stycznia 2022 Autor #49 Opublikowano 26 Stycznia 2022 Ja się totalnie na tym nie znam 😒🤦♀️ specjaliści tak doradzili 🙊😏 dom około 300 metrów 🙃 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi