Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Cieknący automatyczny zawór odpowietrzający podłogówki - porada przy wymianie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zauważyłem dzisiaj, że z zaworu spustowego z automatycznym odpowietrznikiem w rozdzielaczu ogrzewania podłogowego cieknie mi woda. Nie jest do duży wyciek i pojawia się tylko przy pracy pompy, ale chciałbym go wymienić.

Wspominam od razu o wymianie z racji, że zauważyłem też na nim pęknięcie oraz sam zawór odpowietrzający już nawet nie drgnie (sprawnym można swobodnie poruszać) więc wolę uniknąć powtórki. Tym bardziej, że nowy kosztuje w okolicy 50zł.

1138294627_WhatsAppImage2022-01-04at21_30_27.thumb.jpeg.178dde3d2e1250f076da9824ec87688e.jpeg

To czego się obawiam to zapowietrzenia układu podczas wymiany bo nie wykonywałem tego typu prac przy podłogówce (do tej pory odpowietrzałem klasyczne kaloryfery).

Plan jest taki:

- wyłączam pompę od obiegu ogrzewanie podłogowego

- zakręcam oba zawory na górnym i dolnym rozdzielaczu

- odkręcam zawór spustowy z końca górnego rozdzielacza i oczyszczam gwint

- wkręcam nowy zawór spustowy

- odkręcam zawór odpowietrzający (ten biały na górze rozdzielacza)

- odkręcam zawór od górnego rozdzielacza (zasilanie)

- uruchamiam pompę od obiegu podłogówki

- gdy przestanie lecieć powietrze z odpowietrznika zakręcam go

- odkręcam zawór na dolnym rozdzielaczu (powrót)

Czy to dobre podejście, czy powinienem skorygować te kroki?

Załączam zdjęcia rozdzielacza i wycieku. Ogrzewanie podłogowe mam tylko na parterze i na tym samym poziomie rozdzielacz.

1959977062_WhatsAppImage2022-01-04at21_27_39.thumb.jpeg.0f10fe8b8b6189d3ec2dc19ec4b873d9.jpeg

876610784_WhatsAppImage2022-01-04at21_33_00.thumb.jpeg.a55547cbbcc52efb162f06855575f7be.jpeg

Opublikowano

Wystaczy ze wyłączysz pompe i zakręcisz dwa zawory na rozdzielaczu w którym chcesz wymienić odpowietrznik, jak będziesz odkręcał podstaw sobie jakieś naczynie ale wody poleci bardzo mało.

Skoro masz podłogówkę tylko na jednym piętrze to pompa od niej powinna być zasadniczo w skrzynce rozdzielacza.

Poza tym dwie kwestie:

- czy na pewno jesteś w stanie wykręcić ten stary odpowietrznik? Czy nie będzie przeszkadzała blacha/ściana z tyłu?

- jakbym miał wymieniać to kupiłbym sobie taki ODPOWIETRZNIK AUTOMATYCZNY FERRO 1/2 Z ZAW STOP wkręcany od góry a tam od prawej strony dać zatyczkę 1" albo grzałkę jak grzejesz gazem który niemcy zaraz nam zakręcą.