Dawid555 Opublikowano 3 Stycznia 2022 #1 Opublikowano 3 Stycznia 2022 (edytowane) Chce zmniejszyc taktowanie kotła i zwiekszyc obroty pompy w kotle aby był szybszy odbiór ciepła. Mam zakres od 1 do 9 i obecnie ustawiiona na 3 ,ale jesli zwieksze na 6-7 to slychac juz szum w kotle i grzejnikach czy moge tak zostawic czy pompa dostaje w kość? Moc kotla ustawiona na minimum Przez to ze szybko przegrzewa wode nie moge zadac nizszej temp niz 33-34 stopnie. Edytowane 4 Stycznia 2022 przez Ryszard Dodano prefiks Cytuj
Michał- Opublikowano 3 Stycznia 2022 #2 Opublikowano 3 Stycznia 2022 Może być że gdzieś jeszcze jest powietrze w układzie i dlatego szumi. Jeżeli nie no to cóż, będzie szumieć i nic nie poradzisz. Pompa u mnie pracuje na 80% mocy. Wiadomo, że im wyższe obroty tym prędzej teoretycznie wyzionie ducha. Wszystko się kiedyś kończy a jak dociążysz to jednak skracasz jej życie. Cytuj
Dawid555 Opublikowano 3 Stycznia 2022 Autor #3 Opublikowano 3 Stycznia 2022 Rozumiem ale jakis wiekszych negatywnych skutków tego nie powinno byc? Tak mysle czy dołożenie bufora 50-100l bylo by dobrym rozwiazaniem. Bo wtedy piec miałby lepszy przepływ i mogl by dluzej grzac no i teoretycznie bufor by zmagazynowal cieplo ktore by oddawał podczas postoju palnika ktory mam ustawiony na 10min. Czytalem ze do pieca gazowego buforow sie nie stosuje ale moze była by to alternatywa dla zbyt mocnego kotła? Cytuj
Michał- Opublikowano 4 Stycznia 2022 #4 Opublikowano 4 Stycznia 2022 Ja mam u siebie 80% ustawione i nie mogę tak naprawdę mniej więc jak mus to mus. Sam jestem ciekaw ile pompa wytrzyma. Nie wiem jak to jest z buforem bo nie mam z tym doświadczenia. Zastanawiałem się nad takim rozwiązaniem u siebie ale ostatecznie ogarnąłem temat bez niego. Mam podobnie jak Ty, tyle że ustawione jest 32 stopnie na ogrzewaniu i nic mniej już nie zejdę. Musiałbym mieć słabszy kocioł ale przynajmniej przy obecnym ustawieniu kocioł pracuje przez 1-2 godziny (zależy od temperatury zewnętrznej) a potem się wyłącza na kilka godzin. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi