TASG Opublikowano 19 Października 2009 #1 Opublikowano 19 Października 2009 Witam Wszystkich Centralne ogrzewanie mam od jakiegoś miesiąca. Nie mam doświadczeń w tym temacie więc moje pytanie do Was dla niektórych może być banalne, ale spróbuję. Od jakiś 4 dni przy załączaniu się pompy trzęsą mi się rury, na początku nie było tego tak słychać, włączała się pompa i tyle, teraz tak się trzęsą rury że w całym domu słychać. Jaka może być przyczyna ? Sprawdziłem desperacko wszelkie połączania, fizycznie same rury nie mają zbytnich luzów, więc skąd tai rezonans podczas załączania pompy.Do szału mnie to doprowadza. Jak to wyeliminować? Dzięki za wszelkie pomocne i skuteczne rady/uwagi. Pozdrawiam Łukasz. Cytuj
Malik Opublikowano 19 Października 2009 #2 Opublikowano 19 Października 2009 Przypadkiem nie masz zapowietrznonej pompy/instalacji C.O.? Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 20 Października 2009 #3 Opublikowano 20 Października 2009 A mozna prosic o więcej informacji , jakie masz zapotrzebowanie na ciepło,jaka pompa, może jakiś schemat z opisem? Cytuj
TASG Opublikowano 20 Października 2009 Autor #4 Opublikowano 20 Października 2009 A co masz na myśli pisząc zapotrzebowanie na ciepło. Powierzchnia do ogrzania 200 metrów, piec 24KW, pompa Grundfos 25/60, z sterownikiem temperatury. Podczas załączania pompy drżą rury po tym jak obieg zaczyna krążyć jest już normalnie. Pzdr. Cytuj
TASG Opublikowano 20 Października 2009 Autor #5 Opublikowano 20 Października 2009 Przypadkiem nie masz zapowietrznonej pompy/instalacji C.O.? Dziś rano dla pewności dobiłem instalację, aż się przelała, fakt faktem jest teraz spokojniej lecz to nie wyeliminowało problemu. Pzdr Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 20 Października 2009 #6 Opublikowano 20 Października 2009 Masz możliwość pożyczenia innej pompy i sprawdzenia czy w/w zjawisko będzie tez występowało? Cytuj
TASG Opublikowano 20 Października 2009 Autor #7 Opublikowano 20 Października 2009 Jeśli nie ma innej opcji trzeba będzie tak zrobić. Pzdr Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 21 Października 2009 #8 Opublikowano 21 Października 2009 Wygląda to trochę jak uderzenia hydrauliczne, lub rezonans ruszającej pompy. Cytuj
jarek1986 Opublikowano 21 Października 2009 #9 Opublikowano 21 Października 2009 Wielce prawdopodobne ,że zawór różnicowy ma wadę...na krótką mete uderz młotkiem pare razy w zawór różnicowy i zobacz jaki będzie efekt :) pzdr. Cytuj
TASG Opublikowano 22 Października 2009 Autor #10 Opublikowano 22 Października 2009 Powiem, że strzał w dziesiątkę-pomogło, ciekawe na jak długo... Dziękuję Pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi