maffer Opublikowano 5 Grudnia 2021 #1 Opublikowano 5 Grudnia 2021 (edytowane) Witam, za buforem zamontowany mam trzydrogowy termostatyczny zawór mieszający womix z regulacją temp. 35-60 ale coś nie działa bo regulacji nie ma praktycznie żadnej. Za pompka temperatura 60 stopni, w miarę nagrzewania się bufora rośnie do prawie 80, żadne ustawianie nic nie zmienia Edytowane 6 Grudnia 2021 przez Ryszard Dodano prefiks Cytuj
mkaczko Opublikowano 5 Grudnia 2021 #2 Opublikowano 5 Grudnia 2021 A co kolega ma w ogóle ustawioneJaka temperature kolega oczekuje na instalacjeJaki sterownik tym sterujeCzy jest siłownik zaworuCzy sterownik zaworu jest spięty z kotlem Cytuj
maffer Opublikowano 5 Grudnia 2021 Autor #3 Opublikowano 5 Grudnia 2021 Nie ma siłownika zaworu i nie ma sterownika. Jest tylko regulacja pokrętłem i niby możliwość ustawienia tym temperatury jaka ma iść z bufora na instalację. Cytuj
mkaczko Opublikowano 5 Grudnia 2021 #4 Opublikowano 5 Grudnia 2021 Nie jestem wielkim znawca aleZawór trojdrogowy termostatyczny jest do cwu Zawór termostatyczny który masz jest do 60 stopni a bufor wysyła 80 to nie jest normalne, a masz tam zabezpieczenie ???Do bufora to powinien być zawór 3d tak mi rozsądek podpowiada Cytuj
maffer Opublikowano 5 Grudnia 2021 Autor #5 Opublikowano 5 Grudnia 2021 Ja się na tym nie znam, tak mi zamontowali i miało być dobrze. Jakie zabezpieczenie ? Cytuj
mkaczko Opublikowano 5 Grudnia 2021 #6 Opublikowano 5 Grudnia 2021 Może wrzuć lepiej fotki instalacji Cytuj
mkaczko Opublikowano 5 Grudnia 2021 #8 Opublikowano 5 Grudnia 2021 I sprawdź nabity na zaworze kierunek przepływuMoże głupio pytam ale lepiej sprawdzicDoczytałem na stronie afriso że zawory trojdrogowy termostatyczne można montować w instalacjach CO https://www.fachowyinstalator.pl/termostatyczne-zawory-mieszajace/Sprawdź bo nie widać że zdjęcia Skąd zawór termostatyczny bierze zimną wodę Czy to woda która wraca do bufora z instalacjiCzy też woda która wraca bezpośrednio do kotła z bufora Cytuj
maffer Opublikowano 6 Grudnia 2021 Autor #9 Opublikowano 6 Grudnia 2021 Nie wiek skąd bierze zimna wodę. Rurka w dół prowadzi na dół bufora Najgorsze jednak jest to że w domu jest zimno. Na kotle średnio 80 stopni, bufor nagrzany i niby na tym termometrze za pompka tem. wysoka ale to tak nie idzie na dom. Pompka na trzecim biegu a grzejniki długo się nagrzewają i nierówno grzeją. Cytuj
mkaczko Opublikowano 6 Grudnia 2021 #10 Opublikowano 6 Grudnia 2021 A masz głowice termostatyczne na kaloryferach ??Niestety masz zaciemne zdjęcia nie widać wszystkiegoA instalacja jest odpowietrzona Cytuj
maffer Opublikowano 6 Grudnia 2021 Autor #11 Opublikowano 6 Grudnia 2021 Nie mam. Myślałem o tym żeby na piętrze pozakładać ale nie wiem czy to coś pomoże. Instalacja powinna się chyba sama odpowietrzac. Na grzejnikach są odpowietrzniki Cytuj
mkaczko Opublikowano 6 Grudnia 2021 #12 Opublikowano 6 Grudnia 2021 Odpowietrzyć instalacjeZamontować głowice termostatyczne pod warunkiem że masz już w kaloryferze zawór termostatycznyJeśli nie to będziesz musiał wyregulować instalacje hydrauliczne tj. ustawić przepływuWrzuć fotki zaworu na kaloryferze Cytuj
mkaczko Opublikowano 6 Grudnia 2021 #14 Opublikowano 6 Grudnia 2021 Brakuje zaworów kulowych lepsze byłoby termostatyczne na kaloryferachObecnie nie widzę sposobu na wyregulowanie instalacjiObecnie kaloryfery które są najbliżej bufora zabierają całą ciepła wode Cytuj
mkaczko Opublikowano 6 Grudnia 2021 #15 Opublikowano 6 Grudnia 2021 Wrzuć zdjęcia z lampą błyskowa wnęki między kotłem a buforem bo są za ciemne I zdjęcie pod kątem żeby było dokładnie widać buforZ zdjęć które wrzuciłeś nie widać dokładnie jak idą rurki z powrotu kotła i instalacji Cytuj
gmaj22 Opublikowano 6 Grudnia 2021 #17 Opublikowano 6 Grudnia 2021 (edytowane) 22 godziny temu, maffer napisał: za buforem zamontowany mam trzydrogowy termostatyczny zawór mieszający womix z regulacją temp. 35-60 22 godziny temu, mkaczko napisał: Jaki sterownik tym steruje Czy jest siłownik zaworu Do zaworu 3D termostatycznego siłownik i sterownik?! 22 godziny temu, mkaczko napisał: Zawór trojdrogowy termostatyczny jest do cwu Nie tylko - również do grzejników. 22 godziny temu, mkaczko napisał: I sprawdź nabity na zaworze kierunek przepływu Najlepiej sprawdzić opisy na króćcach: H, C, MIX, bo nalepki na zaworach bywają odwrotnie naklejone. @maffer Interesuje mnie tylko jedna rzecz: jak jest podłączona rura biegnąca od dołu zaworu 3D? Za pompą rury rozchodzą się w dwóch kierunkach. Jak przebiegają rury powrotu i w którym miejscu podłączona jest do nich wspomniana "dolna" rura z 3D. Edytowane 6 Grudnia 2021 przez gmaj22 1 Cytuj
maffer Opublikowano 6 Grudnia 2021 Autor #18 Opublikowano 6 Grudnia 2021 Rura biegnąca od spodu zaworu 3D, podłączona jest do bufora Cytuj
mkaczko Opublikowano 6 Grudnia 2021 #19 Opublikowano 6 Grudnia 2021 Filozoficzne pytanieW tym układzie zawór termostatyczny pobiera wodę z góry i dołu bufora ???I czy tak może być ??? 1 Cytuj
maffer Opublikowano 7 Grudnia 2021 Autor #20 Opublikowano 7 Grudnia 2021 (edytowane) To jest chyba kluczowe pytanie. Tak to teraz wygląda. Nie wiem czy to wina instalacji ale po pewnym czasie w kotle bulgocze woda jak już się wszystko nagrzeje mimo ze temp. na kotle wynosi okolo 70 stopni. Na pierwszym wsadzie jest ok ale potem juz sie boje dokladac. Mam wyjęte zawirowacze może to przez to Edytowane 7 Grudnia 2021 przez maffer Cytuj
sambor Opublikowano 7 Grudnia 2021 #21 Opublikowano 7 Grudnia 2021 Jak woda bulgocze , to następuje jej lokalne podgotowanie - mogą być dwie przyczyny - wyjęte zawirowywacze i (lub) za wolny przepływ wody przez kocioł lub przez część kotła. Można podkręcić pompę na powrocie kotła i wstawić część . lub wszystkie zawirowywacze. 1 Cytuj
PioBin Opublikowano 7 Grudnia 2021 #22 Opublikowano 7 Grudnia 2021 Na tym schemacie „zimna” do zaworu nie jest brana z powrotu grzejnikow tylko z bufora. Jesli zagrzejesz dol do wysokich temperatur to nie bedzie skad brac zimnej do podmieszania. Powinno byc wpiete do powrotu a ten do bufora z ZZ. 1 Cytuj
maffer Opublikowano 7 Grudnia 2021 Autor #23 Opublikowano 7 Grudnia 2021 Czyli rurę idącą od dołu zaworu trzeba wpiąć do powrotu z instalacji a w jej miejsce pod nr 3 w buforze wsadzić termometr, reszta bez zmian ? A można tam ewentualnie powrót z cwu ? Cytuj
maffer Opublikowano 9 Grudnia 2021 Autor #24 Opublikowano 9 Grudnia 2021 I jeszcze jedno pytanie. Nie mam możliwości doprowadzenia rurki bezpośrednio z kotla do naczynia przelewowego nad ostatnim grzejnikiem. Można/ trzeba dać drugie w innym miejscu ? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi