Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ogniwo S8WC-20 Tegoroczny problem z dymieniem i sadzą

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam

Piec ma 16 lat. Do tej pory nigdy coś takiego miejsca nie miało. Testowałem różne węgle. Jedne paliły się lepiej inne gorzej ale nigdy nic takiego nie miało miejsca. Przez ostanie 3 sezony używam ekogroszku BARTEX Gold (teraz też). Problem jest taki że w pomieszczeniu jest zadymienie (musi być otwarte okon żeby było OK). Dodatkowo w piecu zbiera się mnóstwo lepkiej sadzy. W instalacji nic zmieniane nie było. Piec był przed zezonem cały wyczyszczony. Komin też. Teraz robiłem to raz jeszcze ale nic to nie daje. Komin jest napewno drożny. Drugi komin na którym jest wentylacja pomieszczenia też jest drożny. Już nie wiem czego się czepić. Parametry pracy kotła używam ytak jak w instrukcji z drobnymi modyfikacjami jak potrzeba czasu i opóźnienia podawania a temperaturę zmieniam zgodnie z tabelką.  Myślałem że może węgiel jakiś trefny ale spala sie najlepiej ze wszystkich dostaw jakie miałem (dużo drobnego popiołu i mało spieków) .Może któryś z forumowiczów coś podpowie.

IMG_20211123_211243 [1600x1200].jpg

IMG_20211123_211229 [1600x1200].jpg

Edytowane przez Ryszard
Dodano prefiks
Opublikowano

Kondycja rury podajnika? Kondycja ślimaka? Daj zdjęcie palnika...

Opublikowano

Rura podajnika szczelna (w tamtym sezonie w jednym miejscu przerdzewiała i dym leciał ale była naspawana łata i jest szczelna). Ślimak ciężko powiedzieć (cały napewno jest).

palnik.jpg