Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

będę wymieniał kocioł u Mamy ze starego zębca (ma już 20 lat i nadal sprawny) na Peletowy. Z racji iż nie chcę wszystkiego rujnować, chciałbym pozostawić pompę obiegu grzejników na starym miejscu. Dokładam jedynie zawór 4D, zawór schładzający i nowe naczynie przeponowe.

Pytanie czy pompa obiegu grzewczego może pozostać jak na rysunku poniżej? Wydaje mi się, że nie powinno mieć to znaczenia ale czy nie bedzie w jakiś a sposób zakłócać pracy zaworu 4D?

Dodam iż instalacja przy piecu jest w miedzi średnica 35 i tak pozostanie.

Pompa.thumb.JPG.dc8b62eee38a8890e0d3048589079312.JPG

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Mam układ na dwie pompy -grzejniki-podłoga plus trzecia na bojler dodatkowo chciałem dołożyć bufor z pompą kotłową i zaworem temperaturowym czyli w sumie 4 pompy czy ten sterownik da radę to ogarnąć? Do tego przydało by się sterowanie zaworem mieszającym.

Opublikowano

Tak ogarnie to w zupełności.

Pompę kotłową - podłączasz jako ładowanie bufora
Pompę mieszacza - podłączasz jako pompę na grzejniki i podłogową (trzeba je razem spiąć)
Pompę CWU - do ładowania bojlera

Abyś miał możliwość osobnego sterowania pompami na podłogę i grzejniki można dołożyć do sterownika głównego dodatkowy moduł (620 zł brutto Moduł "B").

Na ogrzewanie podłogowe najlepiej dać siłownik zaworu mieszającego aby regulował Ci temperaturą na ten obieg.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam. Czy wasz slimko 12 kw łapie się na podwyższoną dotacje? Bo chciałem zamówić kocioł ale muszę się upewnić. 

Witam. Jeszcze jedno pytanie. Jeśli bym podłączył 1 pompe na grzejniki druga na podłogę i trzecią na cwu mógłbym wtedy sterować każdym obiegiem oddzielnie a do pompy ładującej bufor założył bym stary sterownik z pieca jaki posiadam i załóżmy że ładowanie bufora zaczynało by się od 50 stopni na tym oddzielnym sterowniku. Powinno to dzialać,jak uważacie? 

• marcin zmienił(a) tytuł na Umiejscowienie pompy, układ zamknięty zawór 4D