mateuszpozn Opublikowano 30 Czerwca 2021 #1 Opublikowano 30 Czerwca 2021 (edytowane) Cześć, planuję w tym roku wymienić mój dwufunkcyjny kocioł gazowy na model kondensacyjny. Mam możliwość montażu sprawnego, używanego w niemczech kotła kondensacyjnego marki Benraad (ATAG) HR29T.Wspomniany kocioł po demontażu przeleżał w piwnicy ~15 lat - rok produkcji 1996. Czy jest na dzień dzisiejszy sens montować tak stary kocioł? Zależy mi na redukcji zużycia gazu - czy starsze kotły kondensacyjne mają dużo gorszą sprawność niż nowe modele? Jak orientacyjnie wypadałaby sprawność takiego kotła na tle czegoś nowoczesnego np. Warmhaus Enerwa Plus (https://www.wentor.pl/sklep/kotly-gazowe/kotly-dwufunkcyjne/enerwa-plus/)? Ktoś miał może do czyninia z kotłami gazowymi Benraad? Załączam szczegółowe zdjęcia kotła. Edytowane 30 Czerwca 2021 przez mateuszpozn Cytuj
Pawelc Opublikowano 2 Lipca 2021 #3 Opublikowano 2 Lipca 2021 jak kocioł masz za darmo i ktoś ci po taniości to założy to może jest sens. Inaczej kup nowy kocioł za 4tys, będziesz miał gwarancje plus jak się zepsuje to ktoś będzie go w stanie serwisować. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi