Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Straszą mnie ludzie z gminy, że na wymianę pieca mam czas do końca 2023 (śląskie) - gmina ostatni rok dopłaca 5tyś/połowa kosztów kwalifikowanych do węglowych , ten co mam jest za duży zdecydowanie jak na parterowy 110 m2 podłogówki, bojler 140l, trzy osoby. Teraz pytanie - czy faktycznie ten rok to kres tego pieca bo wytrzyma zdecydowanie dłużej i jeśli tak to jaki obecnie brać? Bojler dwupłaszczowy i piec z 2009 roku - szkoda tego. Gaz nie- bo brak, pompa ciepła nie - bo mnie nie stać, te 50% bym dopłacił - ale co by obecnie brać? Ekogroszek 24Mj/kg po 600 zł luzem do piwnicy przez okno - to parę minut roboty, czasu mam sporo na obsługę i mi go nie żal - jakie jest Wasze zdanie? proszę o głos rozsądku... i z góry dziękuje za okazaną pomoc.

ciepło wlasciwe.jpg

Opublikowano

Pellet, pellet i tylko pellet.

Opublikowano

Musisz sprawdzić jak w twojej okolicy kształtują się ceny paliw,jak jest z dostępem do nich. Pisałeś że masz ekogroszek po 600 złotych tona. Jesli w podobnej cenie masz pellet to idź w to paliwo, będzie czyściej. Natomiast jak jego cena będzie się zbliżać do kwoty 900-1100 to myślę że aspekt ekonomiczny przesądzi że wybierzesz ekogroszek. Są na rynku kotły dwupaliwowe. Głównym paliwem jest pellet,ale można szybko przerobić go na ekogroszek w przypadku gdyby pellet wychodził za drogo. Oczywiście na oba paliwa jest atest.

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Sprawdzę te ceny - dziękuję za informacje - a może ktoś mi poleci coś dobrego do zakupu? Czy ten podwójny kocioł w razie przejścia na groszek z pelletu to muszę coś dokupić czy to kwestia demontażu i zmiany nastaw? Ten program czyste powietrze coś też z 3000 podobno można dostać, ale nie wiem czy to się łączy czy wyklucza z gminnym programem niskiej emisji / ponoć też od podatku można coś odliczyć - za dużo danych za mało wiedzy:(

Te ceny to bliżej 1000 ? okolice Bielsko-Biała, śląskie. Ktoś tu prowadzi sprzedaż serwis kotłów na pellet Kostrzewa, jest tam jakiś mini bio lexury B 12-21kW za 13 tyś - No ale to tylko pelletowy. 

Opublikowano (edytowane)

A ta norma EN 303–5 o której mowa w wymogach to jak się ma do tych przed klasami jak na tabliczce pieca poniżej

E59C8C9C-B954-4C62-80EB-1CF25AE4ACFA.jpeg

Bo nie wiem czy to kopciuch pozaklasowy czy nie i czy podlegam tym dotacjom. Coś doczytałem że sprawność minimalna powinna być dla 25kW - 88,40% - i temu klasy 5tej nie spełnia - to trochę śmieszne się wydaje...bo we wniosku czyste powietrze nie ma informacji o poprawce 2012 tylko ”oświadczam że budynek...... nie jest wyposażony w źródło ciepła na paliwo stałe nie spełniające wymagań 5 klasy wg normy EN 303-5” to sam nie wiem jak to interpretować jak na tabliczce jest zgodna norma.

Edytowane przez nesiasps
Opublikowano

https://sekom-pleszew.com.pl/
W linku wyżej masz stronę internetową polecanego tu na forum producenta kotłów. Ma w ofercie kotły dwupaliwowe. Co do ich przystosowania z pelletu na ekogroszek to firma dostarcza wraz z kotłem wszystkie potrzebne części/elementy. Sam mam od niego kocioł na ekogroszek. Tu na forum jest przedstawiciel tej firmy kolega@Pieklorz. Więc pisz do niego lub dzwoń do firmy i na pewno coś doradzi.

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Na ekogroszek polecam Skamp-Pv 13 z zapalarką. Pellet ma maks 19 MJ/kg więc musiałby być po  około 475 zł / tonę żeby ogrzewanie nim było porównywalne cenowo, no i trzeba mieć o 100% więcej suchego miejsca na składowanie.

Bierz z gminy 5 tys bo to więcej niż z Czyste Powietrze, a programy się nie łączą.

Obecny kocioł masz bezklasowy, więc dotację dostaniesz jeśli spełniasz inne wymogi np. brak kominka i innego źródła ciepła.

Opublikowano

A z kolegów doświadczenia, to jaka jest średnio żywotność takiego kospela z płaszczem 140l ? Jest od 2009r.anody tam nikt nie wymieniał (nie wiem czy nawet tam siedzi) bo tak poziomo umieszczony  10 cm od ściany / od strony anody że po prostu nie byłoby możliwości jej wymiany.... Do tego Skamp-Pv 13 jaki warto by kupić bojler na 3 osoby?  

Opublikowano

Proszę zerknąć na te moje malowidło, w związku z tym że muszę puszczać wodę non stop przez bojler, żeby powrót był cieplejszy oraz mam problem ze skokami temperatury na zasilaniu podłogówki 23-32 stopnie w zależności od schłodzenia wody w bojlerze / tak przypuszczam/ to muszę coś zmienić - czy wstawienie zaworu zwrotnego w kierunku zaporowym z powrotu CWU na powrót z CO oraz zaworu trójdrożnego z siłownikiem sterowanym przez np termostat pogodowy będzie współpracowało lepiej celem trzymania temperatury w podłogówce? Co dobrze by było zmienić w czasie wymiany pieca na ten polecany SKAMP? 

9B63F257-C5EC-4583-B28C-DF63DB072C8A.jpeg

Opublikowano

Kolego @nesiasps w tytule Twego tematu widnieje kocioł tłokowy, natomiast na tabliczce znamionowej widnieje, że jest to kocioł z automatycznym podajnikiem opału typu retorta.

Ponadto, te roczne zapotrzebowanie na ciepło do celów grzewczych, przy tym metrażu i ociepleniu, wydaje mi się zbyt duże. Na dodatek masz tylko podłogówkę, więc to jest duży plus. 

Opublikowano

Chyba zatem  wszystkie piece wyposażone w podajnik, zasilane węglem kamiennym to kotły retortowe  - tyle że to typ podawania tłokowy (zapewne nie ślimakowy) - wynik wyszedł po wpisaniu parametrów budynku..na to nie mam wpływu - pokrywa się z dokumentacją projektową - natomiast obecnie przegrzewam dom i zużywam 50% opału niepotrzebnie w komin - dlatego chce to zmienić nieco na lepsze póki są jakieś dopłaty.

Opublikowano

Widzę że kolega nesiasp gdzieś z moich rejonów. Mieszkam w Brzeszczach i też mam identyczny piec 25 kw od spyry i również z 2009 roku. Mój dom to budynek nowy piętrowy ok 160 m z porothermu 25+12 styropianu stropodach dobrze docieplony trochę gorzej podłogi nie mam piwnic. Na dole podłogówki ganek hol łazienka i kuchnia reszte na grzejnikach. Do pomocy koninek 14kw bez płaszcza i rozprowadzeń. Moje zapotrzebowanie na ciepło 11kw. Też zastanawiam się nad wymianą pieca. Sekom 13 ale biorę pod uwagę również sekom 9 kw w razie ostrej zimy pomogę kominkiem. Palę cały rok. Gdyby kolega pieklorz coś doradził może do dwóch osób by nawet podjechał zobaczyć co i jak oczywiście nie za darmo..☺️

U mnie wymiana raczej w przyszłym roku chyba że kocioł padnie muszę jeszcze sprawdzić czy gmina daje dotację jeżeli tak to może być w tym roku.

Opublikowano

W Bestwinie dają 5 tyś dotacji... czekam na dniach ma być rozstrzygnięcie, do tego czyste powietrze 3 tyś - pytałem i można łączyć - to ostatni rok gdzie piece na węgiel dotują - także spiesz się bo warto brać póki jest - też myślę o tym 9kW bo ja mam podobnie,  a dom 110 m2 - tym bardziej by to miało sens - Pieklorz wysłał namiary na pobliski punkt w Kętach z którym współpracują - ale faktycznie warto by sprawdzić czy ten 9kW nie jest szyty na miarę - tyle że ta 13tka to sprawdzony i pewny produkt 

Opublikowano

Można namiary tej firmy z Kęt?. Poczytałem jeszcze o piecu skamp-15 pelet na lato można palić peletem w zimie ekogroszkiem i jak zlikwidują ekogroszek to zostanie pelet☺️ i papiery znaczy certyfikat będzie. Sv13 też można przerobić na pelet ale koszty ok 1500 i więcej. Natomiast 15 może być przewymiarowana i tu już jest konieczna konsultacja z pieklorzem co i jak co się bardziej opłaca i który piec będzie lepiej odpowiadał moim warunkom.

Opublikowano

W tych stronach jakoś nie mam obaw przed węglem z 10 lat najbliższych... co do  przyszłości to wszystko może być droższe i prąd i gaz i pellet i węgiel - wzrośnie cena jednego to poleci wszystko....

Opublikowano

To prawda ale węgiel będą chcieli zlikwidować aby się uni przypodobać.

Opublikowano (edytowane)

Gaz w unii też już jest trujący i kary te same- ciężko biec w parze ze sprawnym jak kręgosłup połamany

Elektrownie węglowe ponoć przerabiać chcieli na gaz, a że gaz jest już nie dobry to może na atom, tyle że atomowe elektrownie na zachodzie zamykają - to ciekawi mnie skąd mają prąd jak auta na prąd, domy ogrzewane na prąd, elektronika w każdej dziedzinie na prąd - OZE z wiatru, wody i słońca? Ciężko takiej północy grzać jak na południu tak jak ciężko operatorowi pługa do śniegu zarobić na życie w Hiszpanii - ale że Unia nakłada kary to wszyscy się oszukują że coś zmieniają - tyle że kary są za produkcje energii bez względu czy truje elektrownia, ciepłownia czy Kowalski - jak Kowalski truje to nie da zarobić na przesyłach i ma za miło - to trzeba Kowalskiemu homonto nałożyć i klapki na oczy żeby nie widział kto tu kogo chce wyrolować. Brak alternatyw ale ustawy i ograniczenia terminowe są - teraz to Bareja by seriale kręcił:((

Edytowane przez nesiasps
  • Zgadzam się 1