Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jaki To Piec Czym Palic Dobre Rady


Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam piec tego typu http://aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=748830974 . Piec ten ma już jakieś 10 lat . Palimy w nim wszystkim ale niby to piec na miał i chciał bym żeby go zasypać . Moje pytanie jest takie w jaki sposób najlepiej w nim palić. Bo do tej pory rozpalane było na dole drewkami a potem zasypywane miałem . Ostatnio ktoś twierdził że w takim piecu powinno się zasypywać miałem do pełna i u góry na tym miale rozpalać drewnem i zamykać.

 

Proszę o radę bo sam już nie wiem czym i w jaki sposób palić

Opublikowano

kolego to jest taki piec ni pies ni wydra tylne spalanie pisalem juz o tym typie byl wymyslony do spalania trocin tylko powinien byc szczelny nad plaszczem a gora pieca dzialal on tak ze palil sie od dolu z tylu zasypany do pelna podwplywem palenia opal sie zapadal byly to kotly o duzych gabarytach glownie stolarze co mieli dostep do trociny gdzies kto cos pokombinowal i wyszlo takie cos a palic nim normalnie od dolu jak bys chcial od gory to powinien byc dodatkowy nadmuch gorny do odpalania ale go niemasz powiniwn byc dosc wydajny bo jest tylno plaszczowy a one sa wydajne ten plaszcz jest po to aby sie ruszt nie sasypal a ciagnol sobie powitrze i nie wybuchal niby mozna jechac wszystkim

Opublikowano
Mam piec tego typu http://aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=748830974 . Piec ten ma już jakieś 10 lat . Palimy w nim wszystkim ale niby to piec na miał i chciał bym żeby go zasypać . Moje pytanie jest takie w jaki sposób najlepiej w nim palić. Bo do tej pory rozpalane było na dole drewkami a potem zasypywane miałem . Ostatnio ktoś twierdził że w takim piecu powinno się zasypywać miałem do pełna i u góry na tym miale rozpalać drewnem i zamykać.

 

Proszę o radę bo sam już nie wiem czym i w jaki sposób palić

 

Jeśli bardzo chcesz palić w nim miałem , to oczywiście możesz.Miał zasypujesz do dolnej krawędzi dzrwiczek zasypowych, na to kładziesz drewka i papier i rozpalasz. Zamykasz i włączasz nadmuch. Ja tak paliłem 3 sezony, ale zrezygnowałem z miału , bo to najgorsze paliwo do palenia jakie człowiek wymyślił. Proponuje orzech , ciut droższy, ale o wiele lepszy

Opublikowano

I dalej nie wiem jak palić bo na dobrą sprawę można i metodą dolną i górną ale jakoś to górne spalanie bardziej do mnie przemawia . Jedyny minus to to że jak się wszystko wypali to muszę wygasić nie mogę dosypać.

 

W moim przypadku najważniejsze jest długość palenia takiego zasypanego pieca . Wchodzi w niego ok. bynajmniej 2 wiadra po 20 litrów miału . Do ogrzania jest dom jedno poziomowy o powierzchni około 90m2. Stare budownictwo cegła gruba ściana dach nie ocieplony strop też

  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Pozwolicie że będę kontynuował w tym temacie . Jak wcześniej napisałem piec mam dość stary i niby górnego spalania niestety do góry nie jest doprowadzony nadmuch tylko od dołu i od góry pali się mizernie. Nie chce za bardzo ingerować w ten piec bo pewnie rezultaty przyniosło by wycięcie w drzwiach górnych miejsca na dmuchawę .

 

W każdym razie palę od dołu

1. Rozpalam kilkoma drewkami

2. odsypuję miałem

3. Zasypuję miałem i zbożem lub samym miałem (wchodzi wiadro po kleju 20 litrów)

 

No i zaczyna się problem bo jak się rozbuja temperatura to nie mogę jej opanować . Podpowiedzcie mi co robię źle

Opublikowano

Witam. Mam piec miałowy 12 kw(1,2 m2), mieszkanie na poddaszu (2 piętro) 90 m2, bojler 150 l, ściany 12 cm + panele drewniane na zewnątrz zakładane w 1969 roku, komin 14x14 cm wysokość 15m. Miał 21 MJ/kg. Kotłownia w piwnicy. Ponadto mieszkam w Świnoujściu - wiatry i wilgoć.

 

Miał moczę ok 1,5 doby wcześniej (po zasypaniu pieca poprzednią porcją). Wsypuję 1 węglarkę (ok 12 l) i 1 wiaderko 10 l (po emulsji)-przeważyłem wagą łazienkową 22,5 kg - na tę ilość leję ok 3 - 4 l wody. Rozpalam oczywiście od góry. Walę max papierów na miał, a najlepiej tektury + kilka patyków. Odpalam i czekam przy otwartych drzwiczkach, aż się trochę rozpali (szyber otwarty na max). Zamykam drzwiczki i włączam sterowanie. Czekam, aż osiągnie zadaną temperaturę. Zamykam szyber (ważne), ale tak, aby gdy pracuje wentylator nie dmuchało dymu na zewnątrz - w praktyce to zamykam na max i cofam o ok 1 -2 cm. Przy obecnych temperaturach wytrzymuje ok 1 doby (na zewnątrz -2 do +2; w mieszkaniu ok 23 do 25 oC. W trakcie nabierania temperatury przez piec przygotowuję (moczę) miał na następne palenie. Wypraktykowałem również, że można przedłużyć długopalność dorzucając kilka szufelek suchego miału od góry pod koniec palenia. Dorzucając 8 szufelek przedłużyłem palenie o ok 5 - 6 godzin.

 

Wydaje mi się, że Twój problem polega na tym, że nie moczysz miału. Jak miał jest mokry to się rozpala tylko, gdy pracuje wiatrak. Jak wiatrak przestaje pracować,to miał powoli wygasa, aż temperatura opadnie poniżej zadanej. Wtedy wentylator znowu zaczyna pracować i rozżarza miał do chwili osiągnięcia temperatury zadanej. Oczywiście jak się wentylator wyłączy to temperatura zwykle podskakuje o kilka stopni, ale u mnie nie przekracza to 3 - 4 oC.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.