Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Modernizacja instalacji CO

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,
W tym roku planuję modernizację instalacji CO. Aktualnie działa ona w następujący sposób (tak, bojler jest podłączony na jednym z pionów):

stary.thumb.png.94f9cf2def6876a3072c84d5093f4252.png

Chcę przenieść bojler do piwnicy, rozumiem że schemat wyglądałby następująco:

nowy.png.e68e3ff3b0f0db49b595a6a6d2a030e2.png
Jest jednak problem z rurą prowadzącą od kotła do naczynia wzbiorczego (linia z krzyżykami)- musiałbym przebijać się przez dwa piętra.
Istnieje sposób, żeby zostawić aktualne podłączenie (linia przerywana) bez dodatkowej rury? Coś w rodzaju by-passa?

Opublikowano

Ten sposób z rurą przerywaną nie istnieje.Jak nie masz możliwości poprowadzenia rury do naczynia bezpośrednio od kotła(linia z krzyżykami) to możesz zrobić instalacje na wymienniku płytowym. Wtedy przenosisz dotychczasowe naczynie do kotłowni(przy kotle po pierwotnej stronie wymiennika płytowego) a rurę po nim zaślepiasz.Kocioł bedzie działał w układzie otwartym a instalacja w zamknięty,m

Edytowane przez Grundfos

Opublikowano
  • Autor

Szybciej byłoby zrobić dwa obiegi otwarte przez wymiennik płytowy. Robienie ze starej instalacji grzejnikowej obiegu zamkniętego, to chyba nie najlepszy pomysł.

Widziałem gdzieś rozwiązanie, żeby zrobić by-pass z zaworem zwrotnym przed zaworem czterodrogowym do ciepłej wody z grzejników, a na powrocie z grzejników zawór odcinający:

nowszy.png.797eb9025af1f8782149a32e9091519e.png
Tylko, czy w takim układzie przy ogrzewaniu samego CWU woda nie będzie się przedostawać do pionów z grzejnikami i nie będzie on zaburzał działania zaworu czterodrogowego w trakcie zasilania grzejników?

Opublikowano

Co to znaczy dwa obiegi otwarte?Nie ma czegoś takiego.A myślisz ze jak wpakujesz zaw 4D to będzie działać grawitacja?zapomnij.Tak jak w ostatnim poście nie może być! Instalacja niebezpieczna.Sa cztery alternatywy albo: 1)dajesz rure do naczynia stał 1” lub Cu 28 bezpośrednio od kotła i od niej odgałęzienie w bok na instalacje 2)na wymienniku płytowym 3)dajesz pompę na powrót np z zaworem temperaturowym chroniącym kocioł przed niska temperatura powrotu ale wtedy naczynie musi być min.2m nad najwyższym punktem instalacji 4)kocioł w układzie zamknietym

Edytowane przez Grundfos

Opublikowano
  • Autor

Obiegi otwarte na obu końcach wymiennika płytowego. Nic nie mówiłem o obiegu grawitacyjnym. Czyli błędnie myślę, że dołożony by-pass umożliwi ucieczkę nadmiaru ciśnienia z kotła do naczynia wyrównawczego? I znacząco się on różni od od rozwiązania, które opisałeś jako 1)?

Innych "rozwiązań" stworzonych przez firmowych instalatorów nie przedstawiam, jedną tykającą bombę już widziałem.

Opublikowano
11 godzin temu, ewald15 napisał:

Widziałem gdzieś rozwiązanie, żeby zrobić by-pass z zaworem zwrotnym przed zaworem czterodrogowym do ciepłej wody z grzejników, a na powrocie z grzejników zawór odcinający:

Gdzie widziałeś - pewnie w necie u innego takiego fantasty czy mitomana, ale nie na prawdziwej instalacji.

Takie pisanie to tak jakbyś tłumaczył - "Mój samochód nie ma hamulców , ale ma wspaniałe zderzaki i zawsze się na nich zatrzyma"

Opublikowano
  • Autor
6 godzin temu, sambor napisał:

Gdzie widziałeś - pewnie w necie u innego takiego fantasty czy mitomana, ale nie na prawdziwej instalacji.

Proszę:

Takich tematów na tym forum jest pełno. Chciałem się dowiedzieć o możliwych alternatywach, bez mitomanów i fantastów. Dziękuję bardzo za odpowiedź.

Opublikowano

To jest dobry przykład spieprzonej instalacji, jak myślisz dlaczego u autora tematu jest problem z zapowietrzeniem układu bojlera?

Masz rację schematów takich jak ten czy twój jest sporo, ale są one niezgodne z przepisami i zdrowym rozsądkiem i nie proponują ich osoby doradzające, tylko proszące o radę aby rozwiązać jakieś problemy ze swoimi instalacjami, wg Normy na drodze wody do naczynia nie można montować armatury odcinającej, a zaw różnicowy takim właśnie jest.

To co zaprezentowałeś w poście #3 jest chyba nawet wzięte ze strony któregoś z producentów kotłów, co nie oznacza że jest prawidłowe i zgodne z przepisami.

Edytowane przez sambor

Opublikowano
  • Autor
8 godzin temu, sambor napisał:

wg Normy na drodze wody do naczynia nie można montować armatury odcinającej, a zaw różnicowy takim właśnie jest.

Dziękuję za pierwszą rzetelną odpowiedź na moje pytanie ?

Opublikowano

Mam podobną sytuację jak autor tematu i zastanawiam się nad takim podłączeniem. Obecnie jest stary piec z pompą i zaworem różnicowym na zasilaniu, czyli niezgodnie z przepisami. Jakieś opinie czy ma to szansę działać? Zawór 3d z siłownikiem. Naczynie wzbiorcze jest 2 metry nad grzejnikami na piętrze. Pierwsza pompa od kotła ma dogrzewać powrót. Zastanawiam się czy zawór zwrotny na powrocie z grzejników jest w dobrym miejscu?

co.png

• 5 tygodni później...
Opublikowano

Witam mam pytanie. Noszę się z zamiarem wymiany pieca na nowy pelletowy a przy okazji wymienić instalację starych rur stalowych po ok 2 cale w piwnicy. Chodzi mi o to czy takie przekroje jak na rysunku będą odpowiednie. 

schemat instalacji.png