Skocz do zawartości
IGNOROWANY

De Dietrich mrc 3 Plus 24/28 Mi +iSense . Taktowanie? Nie dogrzewa do zadanej temperatury

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam . Posiadam kocioł gazowy dwufunkcyjny de Dietrich mrc 3 Plus 24 28 Mi (c.o + c.w.u) że sterownikiem przewodowym iSense. Na sterowniku pokojowym ustawiam temperaturę 20.5 stopni w dzień w nocy 19. Rano piec się włącza żeby dogrzać do temperatury dziennej ,grzejniki robią się ciepłe i po chwili się wyłącza ,grzejniki stygną . Kocioł nie pracuje ciągle aż sterownik uzyska dana temperaturę ,tylko wyłącza się i włącza i tak w kółko . Uzyskanie danej temperatury trwa bardzo długo. Ktoś może wie co jest przyczyną ? Mieszkanie ocieplone okna trzyszybowe powierzchnia 76m2 ogrzewanie tylko grzejniki .

Edytowane przez Ryszard
Dodano prefiks
Opublikowano

moim zdaniem winna jest tutaj moc minimalna tego kotła która jeśli dobrze pamiętam jest na poziomie 5,7KW. Zwyczajnie do powierzchni którą ogrzewa jest moim zdaniem za wysoka i stąd zapewne szybki wzrost temperatury powrotu co dla sterowania jest sygnałem braku odbioru ciepła i następuje wyłączenie kotła. Może warto spróbować obniżyć temperaturę zasilania na początek- nie napisałeś czy sterujesz jedynie według temperatury pomieszczeń czy może wykorzystujesz też sterowanie pogodowe. dodatkowo nie wiem czy przy ustawieniu takiej różnicy temperatur dzień/noc pomieszczenia wychładzają się do 19st. moim zdaniem lepiej chyba trzymać stałą temperaturę całą dobę i jeśli posiadasz kaloryfery z termostatami to obniżać temperaturę w sypialni jeśli lubisz niższą temperaturę do snu. Przy stałej temperaturze całą dobę kocioł zużyje mniej paliwa na uzupełnienie strat bieżących bez potrzeby podnoszenia temperatury o 1,5stC. i to podnoszenie nie będzie tyczyło tylko powietrza ale i ścian które również się wychładzają.

Sugeruję abyś uzupełnił swój profil - będzie wtedy łatwiej udzielać porad znając więcej szczegółów dotyczącej domu/mieszkania, kotła i dodatkowych akcesoriów czy instalacji

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź , mam tylko sterownik pokojowy iSense d289. Próbowałem obniżać temperaturę na kotle ale wtedy w domu nie podniesie do żądanej temperatury na sterowniku. Obecnie trzyma 20.5stopnia na sterowniku (komfort cieplny jest bo grzejniki mocno ciepłe) na kotle 55stopni. Ustawie teraz jednakowa temperaturę 24h. Po wielu próbach testach i rozmowach z serwisantami de Dietrich dochodzę do wniosku że chyba za małe są grzejniki w części dziennej (salonie z kuchnią ) łącznie jakieś 30m2 a są dwa grzejniki jeden 50x100cm a drugi 50x60cm. Będę musiał jeden wymienić na większy. 

Opublikowano

a czy nadal występuje taktowanie czy przy takim ustawieniu temperatury wewnętrznej kocioł pracuje dłużej?

Opublikowano

Z moich obserwacji wynika że kocioł dogrzewa to nadanej temperatury wody np.50C i palnik się wyłącza (grzejniki powoli stygną )po czym temperatura wody spada i znów się włącza. Nie trzyma tej temperatury żeby nią podnieść temperaturę w pokoju. Może w piecu jakiś parametr źle ustawiony bo wcześniej przy pierwszym uruchomieniu nie było tego sterownika 

Opublikowano

przyznam że po próbie przeczytania instrukcji tego kotła zastanawiam sie dla kogo jest napisana- dla mnie magia. nie istotne. Jesli jako użytkownik lepiej sie orientujesz w parametrach które możesz regulować to sprawdź z jaką mocą kocioł pracuje po starcie i czy można ją obniżyć, tak aby sie nie rozpędzał zbyt szybko. podejrzewam że to ciągłe wyłączanie jest wynikiem zwiększania mocy po starcie i przekroczenia różnicy temperatur zasilanie/powrót co wymusza wyłączenie palnika. Jeśli można opóźnić wzrost mocy to uda się wydłużyć czas pracy i dostarczania ciepła.

odnośnie grzejników to na przykładzie purmo ich moc łączna jes na poziomie około 2KW dla zasilania 75stC. Przy zasilaniu 55st tej mocy będzie jakies 50% czyli w okolicy 1KW- to faktycznie może być mało do 30m2 nawet dobrze izolowanej powierzchni. Chyba że mieszkanie środkowe i grzeją Cię sąsiedzi dookoła.

Myślę jednak że główny problem to sprawienie aby kocioł zaczął dostarczać ciepło w trybie ciągłym, aby utrzymać oczekiwaną temperaturę.

Opublikowano

Właśnie mieszkanie w domu wielorodzinnym to z 3 stron nie ma sąsiadów. Dokładnie instrukcja jest mało przejrzysta. Ogranicse maksymalny przepływ wentylatora może to coś da 

Opublikowano

teraz czytam instrukcję sterownika pokojowego i myślę że tu można coś podziałać.

sprawdź jak masz ustawione parametry prędkość podgrzewania i czas podgrzewania i jaki masz sposób sterowania

Opublikowano

Ok dzięki sprawdziłem . Prędkości podgrzewania ustawiłem na wolniejszy i prędkość chłodzenia na najwolniejszy . Nie mogę znaleźć opcji czas podgrzewania ? Gdzie to znalazłeś ? Sposób sterowania to chodzi Ci o strategie regulacji ? Czujnik pokojowy 

Opublikowano

Zauważyłem też że po odkręceniu ciepłej wody (piec się odpala żeby grzać ciepła  wodę,bo nie mam zasobnika ), gdy ja zakręcę piec zostaje włączony i grzeje centralne ogrzewanie ??tak to ma być ??

Opublikowano

nie wiem jak działa ten konkretny kocioł 2F ale obstawiam, że po zakończeniu zapotrzebowania na CWU przełącza się na CO i grzeje dopóki nie przekroczy progu wyłączenia lub nie osiągnie temperatury ustawionej na sterowniku pokojowym. Dla mnie stan normalny. chociaż biorąc pod uwagę skomplikowanie instrukcji tego urzadzenia to i pomysły jego twórców mogą nie być standardowe.

tak pytałem o strategię regulacji. 

czy po ustawieniu podgrzewania na wolniejszy coś sie w pracy poprawiło czy nadal krótkie okresy grzania i wyłączenie palnika?

Opublikowano

Ustawiłem na najwolniejsze podgrzewanie i kocioł pracuje dłużej ale przy ustawieniu na sterowniku 20.5 wysyła zapotrzebowanie do kotła na max ile może czyli na 60 stopni. Zmieniam na 55 i zobaczymy czy będzie dobrze grzal . Ewidentnie powinny być większe grzejniki wtedy byłaby ekonomiczna praca na niższej temperaturze. Nie wiem jak ograniczyć trochę moc kotła w parametrach ,gdzieś czytałem że można parametrem P17 Maksymalny objętościowy przepływ wentylatora (centralne ogrzewanie) lub P19 Minimalny przepływ o objętościowy wentylatora (c.o + c.w.u  lub P20 Minimalny objętościowy przepływ wentylatora(przesunięcie) . Trochę nie chce w tym grzebać bez wiedzy odpowiedniej . Jak sądzisz jaka temperaturę minimalna ustawić na kotle przy max 55c ?