PrzemekP Opublikowano 16 Grudnia 2020 #1 Opublikowano 16 Grudnia 2020 (edytowane) Witam. Rozbieram zawór ATM 361. Zdjąłem pokrętło nastawy temperatury, wyjąłem pierścień blokujący, element nastawczy i wkładkę termostatyczną. I teraz pytanie, jak wyjąć element mieszający z korpusu zaworu? Odkręciłem dolną śrubkę, ale i tak nie można nic ruszyć. Czy ktoś to rozbierał? Nie chciałbym czegoś wyłamać. Z zaworu ESBE po prostu wyciąga się koszyk i już a tu mocno siedzi w korpusie. Edytowane 3 Grudnia 2021 przez Ryszard Dodano prefiks Cytuj
PrzemekP Opublikowano 18 Grudnia 2020 Autor #2 Opublikowano 18 Grudnia 2020 Już wyjąłem. Nic nie trzeba odkręcać ani podważać. Wystarczy wyciągnąć. U mnie niestety tak mocno siedziało, że trzeba było użyć dość dużej siły. Nie wiem, plastik się odkształcił? Ale w końcu poszło. Cytuj
zima2005 Opublikowano 15 Stycznia 2021 #3 Opublikowano 15 Stycznia 2021 A jakaś informacją jak można to rozebrać? Czy można wymienić samą głowicę bez zaworu? Popekłay mi te plastiki przy pokrętłach i regulacją na razie za pomocą kombinerek. Cytuj
Bartincom Opublikowano 2 Grudnia 2021 #4 Opublikowano 2 Grudnia 2021 (edytowane) Mój ATM zaciął się na 20stC. Czy można go jakoś odblokować/preczyścić bez demontażu instalacji? Edytowane 2 Grudnia 2021 przez Bartincom Dodanie zdjęcia. Cytuj
tomekb Opublikowano 3 Grudnia 2021 #5 Opublikowano 3 Grudnia 2021 Witam musisz zakręcić upuścić trochę ciśnienia z instalacji , ewentualnie zakręcić jakieś zawory tak aby woda z instalacji nie wylewała się na kotłownię i rozbierz zawór i go nasmaruj. Tutaj masz filmik jak to zrobić : Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi