piotrekke Opublikowano 27 Listopada 2020 #1 Opublikowano 27 Listopada 2020 Cześć. Byłby ktoś w stanie pomóc ustawić lepiej mi ten kocioł? Staram się poprawić spalanie lecz mi to nie wychodzi. Kocioł Klimosz LE20 21kW Czas podawania węgla: 5s Czas pomiędzy cyklami podawania węgla: 42s Moc wentylatora 23% (przesłona otwarta na maxa) Czas podtrzymania: 32mim W załączniku dodaję zdjęcie jak aktualnie wygląda palenisko. Dziękuję za pomoc Cytuj
FAFAŁ Opublikowano 27 Listopada 2020 #2 Opublikowano 27 Listopada 2020 Płomień jest trochę ostry jednak to mało istotne . Kiedy on był czyszczony ? Tak patrząc na foto obstawiam ze trzy lata :) Najpierw trzeba go wyczyscic , sprawdzić stan palnika , slimaka oraz szczelności połączeń . Dopiero po serwisie można usiąść do ustawień . Cytuj
piotrekke Opublikowano 27 Listopada 2020 Autor #3 Opublikowano 27 Listopada 2020 Że trzy to by się zgadzało, lecz nie lata a miesiące ;-) Wtedy też został zakupiony i uruchomiony przez serwisanta. Może ten brud, osad i sadza to właśnie wina złego ustawienia i spalania. Cytuj
FAFAŁ Opublikowano 27 Listopada 2020 #4 Opublikowano 27 Listopada 2020 (edytowane) To jest tego bardzo dużo , aż nie wierzę że trzy miechy . Ok . Co nad palnikiem wisi i w jakiej odległości ? Płomień jest za ostry co wskazuje na za dużo powietrza , do tego jest spiek nie wielki ale jest . Zrób foto z dodatkową lampą jak możesz . Edytowane 27 Listopada 2020 przez FAFAŁ Cytuj
piotrekke Opublikowano 27 Listopada 2020 Autor #5 Opublikowano 27 Listopada 2020 Nad paleniskiem ok. 25-30cm są płyty szamotowe. Przed wyjściem do pracy zmieniłem czas podawania na 4s i wydaje mi się, że spalanie się trochę poprawiło. Spalanie się poprawiło ale zaczęła lać mi się czarna woda z komina pod kocioł. W załączniku dodaję zdjęcia jak to teraz wygląda. Cytuj
FAFAŁ Opublikowano 28 Listopada 2020 #6 Opublikowano 28 Listopada 2020 No jak bym widział moje konstrukcje . Prawdopodobnie jest tak że . Palnik daje ogien ten od plyty się odbija i zawija , przez co trafia na wymiennik i kończy się palic . Powoduje to osady na wymienniku . Przydalo by się podnieść plyte w górę i obserwować jak płomień się zachowuje . Cytuj
piotrekke Opublikowano 28 Listopada 2020 Autor #7 Opublikowano 28 Listopada 2020 Podnieść w górę jej nie podniosę. Jedynie co mogę zrobić to wyjąć ją całkowicie. Cytuj
FAFAŁ Opublikowano 28 Listopada 2020 #8 Opublikowano 28 Listopada 2020 Tu Ci się fajnie pali , no moze chwilę po starcie ale i tak ładnie . Popiół jest całkiem fajny . Jedyne to jak myślę to zawijanie ognia od plyty . Jak wycisgniesz ile masz miejsca nad palnikiem . Można by powiesić miske z nierdzewki i zobaczyć co się dzieje . Cytuj
piotrekke Opublikowano 28 Listopada 2020 Autor #9 Opublikowano 28 Listopada 2020 Po wyjęciu płyt robi się jeszcze 5-7cm miejsca. Cytuj
FAFAŁ Opublikowano 28 Listopada 2020 #10 Opublikowano 28 Listopada 2020 Oki już wszystko kumam . Na miske też wiele miejsca nie ma . W dodatku pewnie masz mocny groch . Jedyne co to ograniczyć mu moment w którym zawija się płomień , czyli schodzic z nadmuchem z tym że trzeba pilnowac by nie sypal wegla do popielnika .Tak jak tu nie może być . Cytuj
piotrekke Opublikowano 28 Listopada 2020 Autor #11 Opublikowano 28 Listopada 2020 Dobrze. Dzięki za pomoc Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi