Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam. Mam taki problem i prosiłbym o pomoc, poradę. Mam w domu centralne ogrzewanie układ zamknięty. Tamtej zimy ogrzewałem gazem więc nie zwracałem uwagi na takie rzeczy jak ciśnienie. W tym roku postanowiłem sprawdzić piec centralnego ogrzewania. Ciśnienie na zimno to 0,8 bara ale chcąc rozgrzać piec to przy tem. na piecu 40 stopni mam już ciśnienie 2,4 bara. Czy to jest normalne? Nie za duży skok tego ciśnienia? Dodam że kaloryfery są ciepłe ale ciężko ogrzać taką temp. Dom. Palę drewnem. Dom ma 10x11m trzy kondygnacje czyli piwnica, piętro, poddasze. Proszę o poradę.

20201120_171405.jpg

20201120_171343.jpg

20201120_171353.jpg

Edytowane przez Majkel24
Opublikowano

Odepnij naczynie od instalacja, i sprawdź ciśnienie wstępne w naczyniu, na górze naczynia znajduje się zawór, identyczny jak wentyl samochodowy, zakryty nakręcanym kapturkiem, odkręć kapturek i sprawdź ciśnienie (naczynie musi być odłączone od instalacji CO), możesz do tego użyć zwykłej pompki samochodowej, choć one nie są zbyt dokładne, przy ciśnieniu w instalacji 0,8bar, ciśnienie wstępne w naczyniu powinno wynosić 0,5bar.

Opublikowano

Tak , możesz zakręcić i wtedy będziesz mógł ściągnąć naczynie bez problemu . W ogóle jaki masz domek , parterowy czy pietro ? . A taka mala uwaga, zaworu kulowego raczej nie powinno być na połączeniu naczynia przeponowego . Są od tego zawory stopowe . 

SZYBKOZLACZE-NACZYNIA-PRZEPONOWEGO-3-4-SRUBUNEK.png.1edea45581b8241374cb93b6792e25da.png

Opublikowano

Ja się w ogóle na tym nie znam. Instalacja była robiona ze 4 lata temu więc może stąd taki zawór. Mam jeszcze pytanie czy w takim kotle można palić od góry? Domek ma trzy kondygnacje. Podpiwniczony na całej powierzchni domu parter i pietro tzn Poddasze użytkowe.

Dziś było mroźno z rana więc po wstaniu musiałem napalić w piecu i nie miałem czasu na zdjęcie naczynia. Proszę zobaczyć temp  i ciśnienie.

20201121_092514.jpg

Opublikowano

Ciśnienie moze rosnac z różnych powodów np:

Uszkodzona membrana w naczyniu przeponowym 

Za małe naczynie do ilości wody w układzie 

Zle ciśnienie wstępne na naczyniu .

• Lubię to 1
Opublikowano
16 godzin temu, Majkel24 napisał:

Nie wiem niestety jaka jest pojemność wodna instalacji. Czy da się to jakoś sprawdzić?

Jutro sprawdzę ciśnienie w naczyniu. Dziękuję na ten monent za odpowiedzi.

7 godzin temu, Kazio321 napisał:

Tak , możesz zakręcić i wtedy będziesz mógł ściągnąć naczynie bez problemu . W ogóle jaki masz domek , parterowy czy pietro ? . A taka mala uwaga, zaworu kulowego raczej nie powinno być na połączeniu naczynia przeponowego . Są od tego zawory stopowe . 

SZYBKOZLACZE-NACZYNIA-PRZEPONOWEGO-3-4-SRUBUNEK.png.1edea45581b8241374cb93b6792e25da.png

Bardzo dziękuję za podpowiedzi. Sam sobie z tym nie poradzę. Muszę wezwać specjalistów w tej dziedzinie. 

Opublikowano

Pytałes sie czy można palić od góry, pewnie można i jest wskazane ale nie napisałeś jaki to kocioł albo coś mi umknęło. Jakiś SAS?

Opublikowano

Mi umknęło pytania o palenie od góry. I tak w tym kotle należny palić od góry.

Z naczyniem powinieneś sobie poradzić, wystarczy zamknąć zawór pod naczyniem i odkręcić nakrętkę to spowoduje, że z naczynie wyleje się woda i o to chodzi, potem wystarczy napompować naczynie do 0.5bar (wentyl no górze naczynia).

Schowek01.jpg

Fachowca i tak musisz wezwać, należy sprawdzić i ew. wymienić zawór bezpieczeństwa z lewej strony kotła, tam powinien być zawór 1,5bar, taką wartość podaje producent na tabliczce znamionowej kotła i to jest maksymalna bezpieczna wartość ciśnienia z jaką powinien procować ten kocioł.

Opublikowano

Ten zawor jest montowany przez producenta i mija się z celem . Niby max ciśnienie 1.5bar a zawor 2.5bar . A niby skąd taki wniosek zeby naczynie na 0.5bara nabić? Skąd takie wyliczenia ? 

Opublikowano
W dniu 20.11.2020 o 17:34, Majkel24 napisał:

Ciśnienie na zimno to 0,8 bara

0,8 - 0,3 = 0,5bar

Oczywiście o ile ciśnienie w instalacji ma wynosić 0.8bar.

Opublikowano

A wiesz ile wynosi ciśnienie statyczne ? Dajmy ze statyczne ma 0.4bara to naczynie pompujesz o 0.2/0.3 bara więcej tak samo instalacje zalewasz o 0.2/0.3 bara więcej . Tak więc naczynie ma być na 0.7bara a instalacja na 1bar .

Opublikowano

Przepraszam że nie zauważyłem tabliczki. Ten SAS to typowy dolniak czyli taki górny do góry nogami. Tutaj powinno się rozpalać normalnie, wg tego schematu. 

kociol-dolnego-spalania.png

Opublikowano

Ojejeu strasznie to wszystko skomplikowane. Ale wszystkie uwagi, o których tu piszecie opowiem fachowcowi, który i tak powinien o tym wszystkim wiedzieć.

Normalnie? Czyli od dołu? 

Co do naczynia, czyli zdemontowanie itp. Pewnie bym sobie poradził ale skoro wezwę fachowca to może lepiej aby on to zrobił. Mam jeszcze sugestie co do tego ciśnienia. Może ma to związek z tym że kocioł centralnego jest połączony z kotłem gazowym? Kocioł gazowy jest na piętrze a C.O wiadomo w kotłowni czyli w piwnicy. Czy to może mieć wpływ?

Opublikowano

@Kazio321 Pominąłem ciśnienie statyczne, które tu może wynosić nawet więcej niż 0.4 bary, bo to jednak 3 kondygnacje, moim zdaniem w tej sytuacji gdy autor tematu niema doświadczenia z instalacjami CO, a ciśnienie w układzie przekracza 2 bary, przy dopuszczalnym 1,5 trzeba jakkolwiek napompować naczynie nim dojdzie do tragedii, a jak instalacja będzie bezpieczna zajmiemy się detalami.

@eliks Tobie wyszedł dolniak, mi górniak, trzeba to rozstrzygnąć, ten kocioł to SAS UWG 17kW.

Opublikowano

@Ryni no ja takie coś znalazłem

IMG_20201121_185512.png

Opublikowano

Dziś spróbowałem palić od góry. Niestety nie powiodło się ponieważ drewno wypaliło się przy ciągu powietrza czyli koło drzwiczek a pod tylną ścianą kotła zostało nienaruszone. Więc później i tak paliło się od dołu.

Opublikowano

@eliks ja z kolei trafiłem na coś takiego: https://www.fuego.pl/sas-uwg-17-kw.html

@Majkel24 Ciśnienie jest po prostu za wysokie, instalacja to wytrzyma, ale jak będzie z kotłem trudno powiedzieć, może się rozszczelnić skoro producent zaleca 1.5bar.

Jak ustalimy jaki to dokładnie kocioł to zajmiemy się tym jak i czym palić.

Opublikowano

@Ryni producent kotla robi próby na 4bary więcej wytrzyma, ale jak długo to nie wiadomo 

Opublikowano

@Ryni no i jest tam napisane że do dolnego spalania.

Opublikowano

@Kazio321 OK próba to jedno, eksploatacja to drugie i jeżeli producent pisze na kotle 1,5bar, to nie doradzę nikomu inaczej bo przekroczenie tego ciśnienia może być niebezpieczne dla użytkownika, a tu wypowiadamy się publicznie.

@eliks Ja się poddaje przekrój pokazuje co innego, opis mówi co innego.