Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Drganie i stukanie w rozdzielaczu podlogowki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam problem, otoz co jakis czas moj rozdzielacz wydaje dzwieki stuki drganie... Ciezko to stwierdzic tak jakby woda kapala na metal.... raz zauwazylem ze jesli przycisnalem rozdzielacz zapadla cisza czyli drga, drugi raz slychac te stuki. Zakrecajac zawor na zasilaniu wszystko sie uspokaja. Fachowiec powiedzial ze to ktorys rotametr, robilem doswiadczenia z przykrecajac zawory na powrocie. Faktycznie na niektorych sie troche uspokaja, no ale dalej to jest i nie chce mi sie wierzyc ze wszystkie sa wadliwe... jedynie zauwazylem ze jesli zakrece lazienke ktora ma najwiekszy przeplyw to jest lepiej ale nie do konca... uklad odpowiedczalem kazdy z osobna nawet...Nie wiem co z cholerstwem robic moze cos doradzicie ciekawego?

IMG-20201014-WA0000.jpeg

Opublikowano

Możliwe że jest za duży przepływ przez grzejnik co powoduje stuki na zaworze grzejnika, warto ten grzejnik przykręcić albo regulacją wstępną zaworu , a jak nie ma to zaworem na powrocie z grzejnika.

Sprawdź w instrukcji kotła jak się zmienia charakterystykę pompy w kotle - na pewno jest o tym odpowiedni dział.

Opublikowano

Proby z drabinka byly robione mimo zakreconej drabinki zaworami przed i po... dalej to samo. Jedynie efekty daja zakrecone wszystkie rotametry na zaworach powrotu. Lub caly rozdzielacz na zasilaniu

Opublikowano

A ile pokazują rotametry ?

zrób jeszcze zdjęcie z bliska tego rotametru,  lub zobacz czy widać tam sprężynkę na tym czerwonym patyczku wewnątrz. ?

Opublikowano

Czy jesteś wstanie stwierdzić ile wykorzystujesz obecnie obwodów i jaką one mają długość . Czy jesteś wstanie sprawdzić w automatyce kotła nastawę pompy .

proponuję też zacząć od wyczyszczenia rotametrów , ewentualnie jak byś potrzebował nowe szklaneczki to służę pomocą .

Czy jest różnica jak wszystkie rotametry ( obwody są odkręcone na maxa) ??

Opublikowano

Tak jestem wstanie podac ilosc i dlugosc, nastawy pompy w kotle to ju gorzej, ale podam jutro... 

Czyszczenie tu cos da? Jak za chwile bedzie to wygladalo tak samo. Wymiana na nowe, a jaki to koszt?

Nie robilem takiej proby, gdyz nie chce se tego rozregulowac... Choc pewnie jest to do zrobienia bo moge zrobic se zdjecia...

Opublikowano

Ale z tego co widać to to właśnie nie jest wyregulowane , dodatkowo jak pompa jest ustawiona na maxa i tłoczy tylko w 3 krótkie obwody to może być słychać odgłosy podobne do tych z twojego opisu .... Koszt nowej szklaneczki to około 5 zł . Ale dla forumowiczów jakieś tam jeszcze rabaty są .  :) 

Opublikowano

Bo wygląda na to , że masz w swojej instalacji bardzo krótkie obwody , oraz część bardzo długich i np jak te krótkie nie są przykręcone na tyle aby w nich przepływ był podobny do przepływu w tych długich pętlach to mogą generować się takie odgłosy . A do tego jak pompa nie zmniejsza swojej wydajności automatycznie bo może być nastawiona np. na 100% to wszystko się to jeszcze nasila . 

Zapytam bo nie każdy się zna ....wiesz że rotametrem możesz ustawiać sobie przepływy  ?

Opublikowano

No wiem, dlatego jest ustawione tak zeby w kazdym pomieszczeniu grzalo podobnie... czyli dlugie odkrecone bardziej krotkie zakrecone... Na dole mam wiekszosc odkreconych zeby bardziej grzalo no i dodatkowo gora mowi byc przykrecona bardziej zeby dol dawal rade