Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wyciek przy rozdzielaczu grzejnikowym

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich forumowiczów, ostatnio zauważyłem spadki ciśnienia na wskaźniku na kotle CO, dolewając wody do instalacji usłyszałem kapanie w szafce z rozdzielaczem która znajduje się w tym samym pomieszczeniu.

Czy możliwe jest wymienienie bądź uszczelnienie miejsca przecieku (jest skorodowany) czy trzeba kupić cały nowy rozdzielacz. Mając klucze jestem w stanie sam to zrobić?

Dzięki za sugestie.

Pzdr.

IMG_3217.jpg

Opublikowano

Jest możliwe. To jest redukcja która możesz spokojnie wymienić tylko jiestety musisz spuścicie ciśnienie z pętli. I jak będzie kupowal to wymien na mosiądz.

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

i te odpowietrzniki też nie trzymają daj ręczne , albo jak pompa na zasilaniu to na górnej ( teoretycznie zasilającej )  automat  a dolnej ręczny

Opublikowano

W pobliskim sklepie budowlanym były tylko stalówki, skręciłem i niestety wyciek na odpowietrznikach dał się w znaki. Sprawdziłem też rozdzielacz na piętrze, ta sama sytuacja - korozja redukcji na zasilającym i powrotnym, odpowietrzniki o dziwo suche bez śladów wycieku.

Zamawiam z allegro mosiężne elementy i odpowietrzniki. Zastanawiam się czy zamówić same redukcje, czy zamiast dwóch elementów użyć półśrubunków ( mam problem z wykręceniem złączki z redukcji w górnym rozdzielaczu, strasznie zapieczona, uszczelki też już słabo wyglądają) nie wiem też jak się nazywa ta uszczelka przekrój 1/4 koła, na aukcjach widzę głównie oringi

Pzdr.

IMG_3236m.jpg

POLSRUBUNEK-MOSIEZNY-1-X-1-CAL-Z-USZCZELKA.png

Opublikowano

Witam ponownie, zamówiłem te półśrubunki, pojawił się pewien problem gwint wewnętrzny nakrętki półśrubunku jest dłuższy niż gwint zewnętrzny na końcu zaworu, próbowałem dać dwie podkładki ale nie trzyma szczelności, macie jakiś patent na taki problem?

Pozdrawiam.

Opublikowano (edytowane)

Możesz próbować podmienić nakrętki , choć każdy producent na swój strój , ewentualnie daj fibrowe uszczelki one pod wpływem wody pęcznieją i doszczelniają  

A tak w ogóle ten nowy to pół śrubunek płaski  , a zawór jest stożkowy  może być ciężko uszczelnić

Edytowane przez mironw