Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

mam pytanie: jaka powinna byc grubosc izolacji rur ogrzewania ( stal ):

1) prowadzonych pod stropem w przestrzeni stropu podwieszanego

2) w szachtach instalacyjnych

Jest to pytanie ktore bardzo mnie nurtuje.

W Rozporządzeniu Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie z późniejszymi zmianami jest zapis ze przewody o srednicy wewn. 22 maja izolacji 20 mm , srednica 22-35 maja izolacji 30 mm, srednica 35 - 100 maja izolacje rowna srednicy. Jest takze zapis "Przewody ogrzewań centralnych według poz. 1-4, ułożone w komponentach budowlanych między ogrzewanymi pomieszczeniami różnych użytkowników" 1/2 wymagań.

CO OZNACZA ZAPIS "KOMPONETY BUDOWLANE" ? czy strop podwieszany lub szacht jest komponentem budowlanym ?

A co jesli przewody sa prowadzone w pomieszczeniu w ktorym temperatura jest 20 czy 24 stopnie i jesli jest to mieszkanie ( pomieszczenia ) jednego uzytkownika ( brak obnizen temp) ? Czy wtedy mozna nie stosowac izolacji lub stsosowac 1/2 wymagan?

I jeszcze jedno pytanie ( wiem ze duzo :rolleyes:) :

Jak jest z instalacja zasialania nagrzewnic ? ( wewnatrz budynku wymogi poz.1-4 rozporzadzenia, a na zewnatrz podwoic izolacje ? czy moze w pomieszczneiach ogrzewanych stosowac 1/2 grubosc wymoana a na zewnatrz 1-4 ? )

Bardzo prosze o jakies sugestie!

POZDRAWIAM !!!!!! :D

Opublikowano

powiem tak jesli chcesz miec skutecznoą izolacje to zastosuj poliuretan systemowy w łupkach i tam grubosci są sytemowe podobnie jak pisałeś ,a zaczynają sie od 30mm a dla rury 65 jest to grubośc 40mm

natomiast jesli jest to piwnica nad którą miszkasz a w piwnicy tez chcez miec podwyzszoną temo to nie izoluj wcale

ja miałem w piwnicy taki komfort ze miałem rury zaizolowane jesxcze gipsem i wszytkim co sie dało zdarłem to i zrobiłem sufity podwieszane tak ze nad sufitami jest wysoka temo a ja nie potrzebuje podłogówki bo zawsze temp podłogi jest wyzsza i mam pełen komfort a [piwnice zimne

takze nalezy wiecdziec co jest potrzebne i jak chcemy to wykorzystac

jesli chodzi o szachty pionowe to poleca sie robic izolacje min 13mm w celu chocby kompensacji czy mozliwosci przemieszczania sie rur aby nie było na sztywno

jesli to szcht zimny to izoluj jak pisałem wczesniej