Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kocioł KOT-BIOMUL-023-L-T - pompy równoległe czy priorytet bojlera

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Od miesiąca września 2020 r. jestem posiadaczem domu a wraz z nim nabyłem zainstalowany 4 letni kocioł na pellet  KOT-BIOMUL-023-L-T. Proszę o pomoc w ustawieniu go aby pracował jak najbardziej ekonomicznie, do kotła posiadam czujnik temp Tech z ustawieniem temp. w dzień (5 - 21)  na 21 stopni w nocy (21-5)  na 18 stopni (chociaż przy obecnych temp. temperatura rano i tak do tych 18 stopni nie spadnie).

Pierwsze co zrobiłem po zakupie domu to dociepliłem strop, gdyż było tylko 15cm wełny, dodałem dodatkowo 15cm wełny na strop.

Dom ma ok. 180m, oraz garaż ogrzewany ok. 35m.

Piecem grzeję dom oraz cwu , zasobnik 200 litrów, 3 osoby w domu.

Czy dobrze rozumiem, jak ustawię tryb pracy priorytet bojlera, to np. w domu mam temp. 21.2 w pokoju z czujnika, zadane mam 21 stopni. Piec załącza się jak grzeje mi cwu, po nagrzaniu wody otwiera wodę na grzejniki więc podgrzewa dom energią, którą i tak podgrzewał wodę .... tak jak w trybie letnim. Czyli w zasadzie np. z tych 21.2 podgrzewa mi dom do przykładowo 21.6 nie zużywając pelletu na grzanie domu tylko puszcza wodę którą i tak podgrzał grzejąc cwu ?

Czy są może jakieś inne ustawienia ręczne pieca, którymi może ktoś się podzielić a są korzystne dla użytkownika ?

Opublikowano

Kolego jak ustawisz priorytet CWU to jeśli zajdzie potrzeba zagrzania wody a ogrzewanie w tym czasie działa to zostanie wstrzymane ogrzewanie na poczet szybkiego dogrzania CWU . O takiej funkcji żeby po zagrzaniu wody sterownik uruchamiał CO gdy nie ma wyraźnego rozkazu z czujnika nie słyszałem, więc jeśli będzie 21.2 stopnie przy zadanych 21 to raczej dogrzewania domu nie będzie.

Gdyby sterownik miał wybieg pompy temperaturowy to jest szansa na takie działanie