oskarch Opublikowano 4 Listopada 2020 #1 Opublikowano 4 Listopada 2020 Witam i proszę o poradę i pomoc. Instalacja CO i CWU oparta na kotle olejowym Vaillant VKO22/3 z zasobnikiem CWU 150 l. Całość ma już ponad 20 lat. Do instalacji podpięty jest kominek z płaszczem wodnym - ale w tym roku nie używany. Od jakiegoś czasu wzrasta ciśnienie w układzie. Jakiś miesiąc temu zadziałał zawór bezpieczeństwa. Ciśnienie w układzie osiągnęło poziom 3 barów. Zacząłem szukać ewentualnych przyczyn. Pomysł padł na naczynie przeponowe, które nie było najlepszej jakości. Pomimo, że stary zbiornik nie wyglądał źle to wymieniłem na nowy Reflex ( 18l ) - bez ingerencji w ciśnienie w naczyniu. Niestety problem wraca. Na ciepłym układzie ( pracujący kocioł ) spuszczam wodę do ok 1 bara. Po jakimś czasie ciśnienie wzrasta do ok 2 barów. Po ostygnięciu układu spadek ciśnienia jest niewielki. Przez tydzień spuściłem kilka litrów wody. Mam wrażenie, że wzrost ciśnienia następuje podczas pracy palnika w kotle ( ale to może być mylące wrażenie ) sam nie wiem co może być powodem. Serwisant do kotła przyjedzie dopiero za 6 tygodni. Może jakieś pomysły lub doświadczenie z tego typu problemem ? Cytuj
maniek83 Opublikowano 4 Listopada 2020 #2 Opublikowano 4 Listopada 2020 (edytowane) Pomysł jest taki, ze instalacja jest stara jak piszesz i może zawór, którym dopuszczasz wodę do układu przepuszcza bo jest nieszczelny. Przecież ta dodatkowa woda skądś się musi brać. Wymień zawór dopuszczający wodę. Druga sprawa to ciśnienie wstępne w nowym naczyniu musi być dostosowane do ciśnienia w jakim pracuje CO więc tutaj też jest to do korekty. Zostawienie ciśnienia wstępnego w naczyniu na poziomie fabrycznym to błąd. 22 minuty temu, oskarch napisał: Przez tydzień spuściłem kilka litrów wody. To jest chyba kluczowe żeby przyjrzeć się dokładnie zaworowi, którym uzupełniasz wodę w CO. Edytowane 4 Listopada 2020 przez maniek83 Cytuj
oskarch Opublikowano 4 Listopada 2020 Autor #3 Opublikowano 4 Listopada 2020 Zawór dopuszczający wodę jest brany pod uwagę. Instalacja stara - to fakt - cała kotłownia w miedzi. Ale pytanie czy w samym kotle nie mogło się coś wydarzyć co może wpłynąć na skoki ciśnienia Nowe naczynie przeponowe ustawione fabrycznie na 1,5 bara ( mój błąd , że przed montażem nie sprawdziłem ). Po montażu zbiornika uzupełniłem ciśnienie w układzie CO do 1,2 bara. Natomiast zastanawiający jest fakt, że ciśnienie dość szybko wzrasta do ok 2 barów i potem jakiś dzień dwa są niewielkie wahania. Jak dochodzi do ok 2,3 to spuszczam wodę. Teoretycznie naczynie przeponowe powinno przejąć większość tego ciśnienia czyli początkowy skok ciśnienia powinien być powolny a później szybszy. Tak na logikę. Cytuj
maniek83 Opublikowano 4 Listopada 2020 #4 Opublikowano 4 Listopada 2020 Zdemontuj naczynie i ustaw prawidłowe ciśnienie przynajmniej jedna rzecz odpadnie. Cytuj
oskarch Opublikowano 4 Listopada 2020 Autor #5 Opublikowano 4 Listopada 2020 Co znaczy prawidłowo ? Takie naczynie było od lat i było dobrze. Stare wymienione to było jakieś z Castoramy i działało. Cytuj
maniek83 Opublikowano 4 Listopada 2020 #6 Opublikowano 4 Listopada 2020 Jak było kupione, wstawione i dobite ciśnienie na pałe to nigdy nie było dobrze tyle, że ciśnienie nie wybijało bo zawór od wody był sprawny. Cytuj
oskarch Opublikowano 4 Listopada 2020 Autor #7 Opublikowano 4 Listopada 2020 ok. czyli muszę zacząć od zaworu. Cytuj
sambor Opublikowano 4 Listopada 2020 #8 Opublikowano 4 Listopada 2020 Ustaw w naczyniu przeponowym na zimno i na pusto - ciśnienie w inst poniżej 0,5bar, ciśnienie w naczyniu ok 0,8-0,9bar, w instalację daj ok 1 bar na zimno i w tedy sprawdź co jak zachowuje się instalacja podczas palenia. Cytuj
oskarch Opublikowano 4 Listopada 2020 Autor #9 Opublikowano 4 Listopada 2020 Czyli w instalacji więcej niż w naczyniu ? Cytuj
Hermogenes Opublikowano 4 Listopada 2020 #10 Opublikowano 4 Listopada 2020 Tak musisz mieć małą rezerwę wody żeby w razie ubytku nie zasysało powietrza z atmosfery. Pozdrawiam Hermogenes Cytuj
emigrant Opublikowano 4 Listopada 2020 #11 Opublikowano 4 Listopada 2020 (edytowane) Naczynie przeponowe powinno być cały czas w części wypełnione wodą - instalacja zimna. Czyli ciśnienie wstępne w naczyniu powinno być trochę niższe niż ciśnienie w instalacji. A, że podczas grzania trochę rośnie ciśnienie w instalacji to tak musi być. Wymiana powietrza/azotu w naczniu z wodą(powietrze/azot ściśliwy, woda nieściśliwa). Powietrze/azot z naczynia nie znika, czego skutkiem jest podwyższenie ciśnienia. Jak rośnie zbyt mocno ciśnienie to źle dobrana pojemność naczynia, albo sklejona, uszkodzona membrana. Tyle chyba w temacie. Edytowane 4 Listopada 2020 przez emigrant Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi