Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Projekt - Buderus GB072V2 + 3 obiegi + cwu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.
Szanowni Państwo !
Stoję u progu zmiany systemu ogrzewania z węglowego na gazowe.
Posiadam solidnego hydraulika jednak starej daty, któremu rozwiązania technologiczne raczej są obce.
Dlatego potrzebuję pomocy aby nieco podpowiedzieć jak wszystko ma wyglądać aby było nowocześniej i oszczędnie.
Po wnikliwej analizie wybór padł na kocioł Buderus GB072v2  20KW + sterownik RC 310 + czujnik pogodowy.

Proszę o podpowiedź jakie rozwiązania zastosować aby to wszytstko dobrze współpracowało.
W obecnej chwili posiadam 2 obiegi grzewcze. jednak chciałem przerobić na 3 obiegi + CWU , gdyż poddasze mam bardzo rzadko używane

1. Ogrzewanie grzejnikowe na parterze 3 grzejniki ( z czego jeden sporadycznie i nisko dogrzewany w garażu )  + drabinka w łazience .

2. podłogówka na parterze  60m2  ( salon + 2 lazienki z czego jedna na piętrze )

3. Grzejniki na piętrze 5 + drabinka w łazience.

Do tego zestawu wymiennik CWU który planowałem zasilić bezpośrednio z kotła a głównie będzie zasilany fotowoltaiką.

Poproszę o pomoc jak to rozsądnie rozwiązać. Może jakiś projekt takiego rozwiązania ktoś ma i by się chętnie podzielił.

Pozdrawiam serdecznie.

Opublikowano

W obecnej chwili posiadam 2 obiegi grzewcze. jednak chciałem przerobić na 3 obiegi + CWU , gdyż poddasze mam bardzo rzadko używane

Słaby argument, za to kosztowny. Jak rzadko używasz, to przykręć termostaty i już.

Wysłane przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)
W dniu 17.10.2020 o 12:37, gbbsoft napisał:

Słaby argument, za to kosztowny. Jak rzadko używasz, to przykręć termostaty i już.

Wysłane przy użyciu Tapatalka

Tak można oczywiście i z pewnością będzie prościej i taniej.  Obawiam się też sytuacji że piętro nie będzie dobrze dogrzane. 
Rozumiem że sugerujesz pozostanie przy 2 obiegach.

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano (edytowane)
W dniu 17.10.2020 o 16:26, HolubPatryk napisał:

C.W.U  całkowicie zasilana solarnie ?

C.O.  oddzielny obieg grzejniki  oddzielny  podłogówka    (  termostaty poza pokrętłem temp.  mają  nastawy  kryzy  i po kłopocie  )

CWU bedzie zasilane grzałką ale tez podłączone do obiegu kotła aby w zimie korzystać z C.O. ( taki jest plan )

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano (edytowane)

rozumiem że kocioł będzie chodził tylko zimą ?

domyślam się iż chciałbyś a żeby to słońce przez grzałkę nagrzewało C.W.U 

kwestia tego typo co się dzieje z prądem z paneli , czy panele będą służyć tylko do podgrzewu wody?

bo rodzi sie pytanie z C.W.U.  w porannych  godzinach   zanim grzałka by zadziałała, bo jeśli miał  by ją  zagrzać kocił  to  za pare godzin  twoja  grzałka  była by bezużyteczna , ewentualnie by ją  minimalnie  dogrzała

Edytowane przez HolubPatryk
Opublikowano (edytowane)
22 godziny temu, HolubPatryk napisał:

rozumiem że kocioł będzie chodził tylko zimą ?

domyślam się iż chciałbyś a żeby to słońce przez grzałkę nagrzewało C.W.U 

kwestia tego typo co się dzieje z prądem z paneli , czy panele będą służyć tylko do podgrzewu wody?

bo rodzi sie pytanie z C.W.U.  w porannych  godzinach   zanim grzałka by zadziałała, bo jeśli miał  by ją  zagrzać kocił  to  za pare godzin  twoja  grzałka  była by bezużyteczna , ewentualnie by ją  minimalnie  dogrzała

Fotowoltaika jest zainstalowana na potrzeby całego domu i jest wpięta do sieci energetycznej.
Zasobnik planuję podłączyć głównie pod grzałkę z sieci aby w lecie nie używać gazu do podgrzania CWU ale również pod kocioł aby w zimie korzystać z kotła gdzie uzysk z foto jest mniejszy a przy okazji jak juz grzeje na CO  to i na CWU podgrzeje.
Nie chodzi mi tu o rozwiązanie podłączenia CWU a o rozsądne podłączenie obiegów CO.
Jestem na etapie zmiany z węglowego więc mogę to usprawnić aby było oszczędnie i dobrze.

Pozdrawiam

Edytowane przez Ryszard