Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie 

Otóż stoję przed dylematem wyboru wymiennika płytowego do węzła cieplnego Danfoss DSA HOME.

Mam do wyboru wymiennik XB 06L-1-26  lub  XB 06H-1-50.

Obecny wymiennik XB 06L-1-16 nie daje rady ogrzać domu.

Zasilanie domu z sieci miejskiej niskotemperaturowej  .

Dom ok 380 mkw.  ocieplony .

bardzo proszę o poradę.

Opublikowano

Na obecnym wymienniku  temp.zasilania 60 stopni a powrotu 40 stopni.

zapotrzebowanie zgodnie ze świadectwem to 35kw.

tylko te wymienniki mają dwa różne rodzaje płyt H i L i którą płyte wybrać.

Sugerowano mi wybranie z płytą H  50 płyt.

W tej chwili różnica na wymienniku między zasilaniem a powrotem to jest około 20 stopni a czasami nawet 25.

Czy mam się kierowac sugestią wymiennika z płyta H ?

pozdrawiam

Opublikowano

Na pewno w wymienniku   XB 06H jest lepsza wymiana ciepła, a ilość płyt wynika pewnie z mocy przenoszonej przez wymiennik. 

Nie mam czasu na uruchomienie programu doboru, ale  XB-06H 50 płyt zaspokoi twoje potrzeby "z górką".

Opublikowano

rozumiem ,że różnica temp.powrotu i temp.zasilania znaczne sie zmniejszy?

mam jeszcze jedno pytanie 

Jaki powinen być przepływ z sieci miejskiej dla przydzielonej mocy 17 kw?

pozdrawiam i z góry serdecznie dziękuje za odpowiedż

Opublikowano

przepływ z miasta to ok 150l/h temp.65 stopni a powrotu 55

Opublikowano

przy instalacji węzła powiedzieli mi ,że jak mam moc zamówioną  17 kw to  przepływ maksymalny dla mnie to 250l/h przy temperaturze zasilania 70 stopni.

nie wiem czy mnie oszukują czy co?

w warunkach przyłączenia podane są parametry 90/70 stopni

Opublikowano

dziękuję za odpowiedż 

Opublikowano

Witaj SAMBOR ponownie

mam prośbę :  czy mógłbyś mi podać jakiś wzór na wyliczenie przepływu z sieci miejskiej oraz jak wyliczyć moc na podstawie przepływu?

proszę oto ponieważ w poniedziałek wybieram się do ciepłowni w sprawie reklamacji odnośnie parametrów jakie oferują a ich nie dotrzymują

Oczywiście w zależności od zamówionej mocy płacę wyższą opłatę za Gj.

b

Bardzo proszę o pomoc 

pozdrawiam i z góry dziękuję

Opublikowano

dziękuję pięknie

pozdrawiam i miłego wieczoru

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam 

Jestem już po zamontowaniu  nowego wymiennika płytowego DANFOSS XB06H-1-50 i moje odczucia są takie,że owszem wymiennik oddaje ciepło do instalacji  i to całkiem szybko tylko cały czas mnie niepokoi  różnica temp. po stronie pierwotnej .

zasilanie 60 powrót 38 i nie mam pojęcia czym to jest spowodowane.

W kamienicy, w której mam mieszkanie jest węzeł robiony nie kompaktowy i tam jest założony wymiennik sacespol LB 31-40 który przekazuje ciepło na całą kamienicę  ok.400 mkw i wszyscy lokatorzy mają poodkręcane kaloryfery  i różnica temp. po stronie pierwotnej to 

zasilanie 60 powrót 56  .

Z chwilą odkręcenia głowicy w grzejniku  w ciągu 1 min .grzejnik gorący.

Bardzo proszę o rady co mam z tym zrobić ,żeby u mnie było podobnie.

A tak na marginesie to w kamienicy ciepłomierz pokazuje  przy tych temp . moc 1,2 do 1,3 Kw

proszę o rady 

Opublikowano

Możesz to wyregulować zmieniając biegi na pompach, kotłową pogoń a instalacyjną zwolnij, z tym że masz właściwy spadek. Jak nie ma spadku to brak odbioru energii.  Pozdrawiam Hermogenes

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Zapomniałem dodać,że mam zasilanie z sieci miejskiej co i całe zasilanie idzie przez węzeł cieplny który mam w piwnicy.

w węźle jest pompa na obieg wtórny ,która przesyła wodę do instalacji w domu  na której jest też pompa ,która zabiera wodę na grzejniki i nie  do końca wiem jak mam to ustawić.

Bardzo proszę o pomoc.

pozdrawiam

Opublikowano (edytowane)

różnica temp. po stronie pierwotnej .

zasilanie 60 powrót 38 i nie mam pojęcia czym to jest spowodowane.

i różnica temp. po stronie pierwotnej to 

zasilanie 60 powrót 56  .

Napisz co gdzie mierzysz bo teraz to już odleciałem, macie niezależne wymienniki , Twój czerpie energię i jest wyziębienie czynnika, ich pewnie mniej przy tamtym przepływie dlatego jest tak mały spadek temperatury, może lepiej narysuj . Pozdrawiam Hermogenes

Teraz się wróciłem do kilku postów wstecz i widzę że Sambor już to wyjaśnił.

Edytowane przez Hermogenes
Opublikowano

Mnie dziwi to, że jest podłączony na niskim parametrze a ma wymiennik. W mojej miejscowości jak dochodzi niski parametr czyli na max 90 zasilanie to instalacja odbiorcza jest wpięta bezpośrednio. Odbiorcy jedynie na wejściu instalują sobie zawór 3D z pompą i własnym sterowaniem pogodowym aby ciepłownia nie kroiła ich na GJ bo potrafią pchać te 90 stopni nawet gdy za oknem +10. Jedynie na wysokim parametrze instalujemy wymienniki. Tz=140 stopni i ze względu na ciśnienie 6 bar.

Opublikowano

dziękuję za odpowiedż

Takie warunki przyłączenia do sieci wymaga ciepłownia czyli przez węzeł cieplny .

Opublikowano

Co to znaczy nowocześniejszy , bo nie bardzo rozumiem

Opublikowano

ciepło krążące w sieci nie jest w interesie dostawcy -   straty  przesyłowe     odpowiednia  technologia  węzła cieplnego który  odda  wyprodukowane ciepło ,  jak  najbardziej jest w interesie  dostawcy