Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zawór 4 drogowy, grzejniki i ustawienie pieca

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Od tygodnia jestem posiadaczem pieca do CO na ekogroszek (Feniks 16KW). Piec ogrzewa 5 grzejników oraz bojler 100l. Ekogroszek jaki kupiłem to Grizzly. Przejdźmy do tematu:

Na piecu mam ustawioną temperaturę 55 stopni (majster ustawił 50,zmieniłem bo myślałem, że to coś da). Grzejniki firmy Diamond. Grzejniki na jedynce oraz dwójce są zimne dopiero na trójce zaczynają się rozgrzewać, nie wiem czy tak ma być czy nie - wcześniej nie miałem grzejników. Podajnik podaje węgiel co około 2 minuty przez 5 sekund (niestety robią się małe spieki - węgiel był trochę wilgotny) do tego ciągle chodzi dmuchawa - fakt, że bardzo słabo ale chodzi dopóki piec nie osiągnie temperatury 55 stopni. Nie wiem czy tak ma być 

Jak ustawić zawór? Aktualnie mam na '10' (ustawiał majster, mówił że takie ustawienia pieca są ok.) a czytałem, że to nic nie daje jak jest tak ustawiony. 

Opublikowano

To, że grzejniki zaczynaja grzać od 3 to znaczy, że masz ciepło w domu i nie ma nic wspólnego z kotłem i 4d. 

Opublikowano (edytowane)
20 godzin temu, HarryH napisał:

To, że grzejniki zaczynaja grzać od 3 to znaczy, że masz ciepło w domu i nie ma nic wspólnego z kotłem i 4d. 

A co ze spiekami? To wina wilgotnego węgla czy jeszcze coś z ustawieniami?

Dmuchawa powinna ciągle być na biegu?

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

Jeżeli termostaty masz zamknięte, to co odbierze ciepło z kotła? Kocioł pochodzi z pół godziny na wyrównanie strat postojowych i przejdzie w nadzór.

Spieki mogą być od zbyt dużego nadmuchu, a mogą być od niskiej jakości węgla. To jakiś rusek jak sądzę, a słabe ruski mają tendencję do spiekania popiołu. Co w niczym nie przeszkadza, póki nie blokuje palnika.